Author53 napisał(a):Kolego każda instrukcja prowadzi do ASO. Wymieniałem w CX 5 czujnik i nic nie musiałem robić. Po kilku kilometrach lampka zgasła i czujnik został zaakceptowany. To wszystko. Nie sądzę aby MAZDA w przeciągu roku wprowadziła takie rewolucyjne zmiany. Z lusterkami od kilku lat nie dają rady a z TPMS'em coś nawydziwiają?

Taki czujnik zainstalowałem, pojechałem do oponiarza aby założył oponę na felgę i wszystko działa.
Dopisano 15 lis 2019, 05:55:C.D
Jako że nie zależy mi na zbyt wielkiej pojemności bagażnika wsadziłem do bagażnika pełnowymiarowe koło, punktowo nakleiłem piankę kupioną w Biedronce (taka pianka pod kolana jak się coś robi np. przy kołach) i wyszło to tak

Pianka się rozrywa na takie pojedyncze elementy grubości akurat 4 cm
Trochę "rezurektuje" temat ...
a przykręciłeś to pełno wymiarowe koło jakoś? Właśnie się przymierzam żeby wsadzić zimówki (19 cali) do bagażnika. Problem u mnie polega na tym że jak wsadzę koło "felgą" do dna to nie mogę przykręcić subwoofera. Jedyna opcja to nałożyć koło na subwoofer ale wtedy nie jest przykręcone do niczego (jest nawet stabilne ale nie aż tak żebym temu ufał

)
U mnie podnosi minimalnie wyżej – około +1cm – spadek ładowności obliczyłem na 46 litrów
– przód – tył nie drgnie.
– lewo prawo – około 1 cm luzu
Plan na teraz wygląda tak:

– sprawdzić czy Pianka oryginalna (do org. koła zapasowego) się zmieści przy 19' kole -koło samo w sobie wygląda że pasuje do "wnęki"
– zapewnić stabilność kołu (felga na dnie jest niestabilna więc odpada musi przykrywać subwoofer) – chyba jakieś styropiany wytnę i powciskam
– kupić podnośnik trapezowy / klucz / zestaw (
Generalnie – czy podnośniki się różnią między modelami mazdy?) zastanawia mnie to w szczególności jeśli chodzi wysokość – wolałbym kupić na allegro niż brać oryginalną, drogą wersję.
Dzięki za pomoc,
Michał