Problem z wyciem, buczeniem
1, 2
Witam.
A jaki koszt wymiany dyfra. Nowy czy używanyBo mnie chyba też czeka wymiana
I drugie pytanie czy można jeździć z uszkodzonym
A jaki koszt wymiany dyfra. Nowy czy używanyBo mnie chyba też czeka wymiana
I drugie pytanie czy można jeździć z uszkodzonym

- Od: 26 kwi 2022, 19:38
- Auto: Mazda cx 5 2.0 benzyna 2013 awd automat
Cześć, czy ktoś może potwierdzić że buczenie równiez występuje w sekwencji 1s – u mnie przy prędkości 70-90km/h? Czy testował ktoś rozwiązanie wymiany łożysk w układzie różnicowym i może potwierdzić że to działa w takim problemie zgodnie za tym co opisał kolega wyżej 2 lata temu? U mnie bieg czy obroty nie mają znaczenia. Dźwięk jest słyszalny tylko i wyłącznie wewnątrz kabiny.
Mój egzemplarz ma 50k przebiegu – problem mam od sprowadzenia tj. od 2msc przy 45k km przebiegu. Dziwi mnie tak krótka żywotność łożysk jeśli to faktycznie jest problem którego szukam i muszę rozwiązać…
Zaznaczę, że w innych przedziałach prędkości nic nie słychać a dźwięk „tarcia” porównałbym do głośnej rotacji opony ale występował i na letnich i na zimowych, tylko w podanym wyżej zakresie prędkości zawsze przez ok 0,5s co 1s.
Wymieniałem w między czasie tarcze i klocki, zrobiłem zbieżność i wyważyłem ponownie koła i problem pozostał.
Dzięki z góry za pomoc i sugestie.
Mój egzemplarz ma 50k przebiegu – problem mam od sprowadzenia tj. od 2msc przy 45k km przebiegu. Dziwi mnie tak krótka żywotność łożysk jeśli to faktycznie jest problem którego szukam i muszę rozwiązać…
Zaznaczę, że w innych przedziałach prędkości nic nie słychać a dźwięk „tarcia” porównałbym do głośnej rotacji opony ale występował i na letnich i na zimowych, tylko w podanym wyżej zakresie prędkości zawsze przez ok 0,5s co 1s.
Wymieniałem w między czasie tarcze i klocki, zrobiłem zbieżność i wyważyłem ponownie koła i problem pozostał.
Dzięki z góry za pomoc i sugestie.

- Od: 4 paź 2025, 23:29
- Auto: Mazda CX-5 KF 2021 USA GT Premium Package 2.5 187KM
Witam
Przyłączam się do problemu
buczenie jest zależne od prędkości nie od obrotów
nie ma znaczenia czy się skręca, przechyla, dodaje gazu lub odpuszcza – dzwięk ciągle o takim samym natężeniu
Buczenie słyszalne raczej z przodu – z tyłu jest ciszej
opony odpdają, łożyska kół też
podpora wału?
czy może skrzynia?
gdzie kupowaliście podporę wału?
pytanie do znawców 4x4
szybko bym zdiagnozował czy to podpora wału czy może coś innego przez zdemontowanie wału z samochodu i zrobienie jazdy próbnej
nie wiem czy taka praktyka jest dozwolona w napędzie AWD
co na to elektronika?
Dopisano 13 sty 2026, 20:13:
A wiec po czesci sam sobie odpowiem.
zdemontowałem wał napedowy
okazuje się że to nie wina wału
cos szura z przodu
czyżby reduktor? ktoś lozysko reduktora?
Przyłączam się do problemu
buczenie jest zależne od prędkości nie od obrotów
nie ma znaczenia czy się skręca, przechyla, dodaje gazu lub odpuszcza – dzwięk ciągle o takim samym natężeniu
Buczenie słyszalne raczej z przodu – z tyłu jest ciszej
opony odpdają, łożyska kół też
podpora wału?
czy może skrzynia?
gdzie kupowaliście podporę wału?
pytanie do znawców 4x4
szybko bym zdiagnozował czy to podpora wału czy może coś innego przez zdemontowanie wału z samochodu i zrobienie jazdy próbnej
nie wiem czy taka praktyka jest dozwolona w napędzie AWD
co na to elektronika?
Dopisano 13 sty 2026, 20:13:
A wiec po czesci sam sobie odpowiem.
zdemontowałem wał napedowy
okazuje się że to nie wina wału
cos szura z przodu
czyżby reduktor? ktoś lozysko reduktora?

- Od: 13 sty 2026, 06:11
- Auto: CX-5
1, 2