Mazda cx5 2,5 2019 r . Skrzypnięcie przy zmianie biegów.
1, 2
Witam,
Problem dotyczy Mazdy cx5 2019 2,5 , krajowy i serwisowany w automacie, przebieg 70 tys. Km.
Kilka dni temu zauważyłem że w trakcie zmiany biegu z 3 na 4 słychać dziwne skrzypnięcie. Samochód od początku w moich rękach. Ktoś miał podobny problem , jakieś pomysły.
Pozdrawiam
Problem dotyczy Mazdy cx5 2019 2,5 , krajowy i serwisowany w automacie, przebieg 70 tys. Km.
Kilka dni temu zauważyłem że w trakcie zmiany biegu z 3 na 4 słychać dziwne skrzypnięcie. Samochód od początku w moich rękach. Ktoś miał podobny problem , jakieś pomysły.
Pozdrawiam
- Od: 16 lis 2020, 23:01
- Auto: Mazda CX-5, 2,5 4x2 2019 SkyDREAM
Mam podobny problem. Udało ci się rozwiązać temat ? U mnie jest dokładnie to samo ale przebieg to 43000 km. Silnik 2.5. Mazda kupiona salon Polska.
Dopisano 9 lut 2025, 22:48:
Dopisano 9 lut 2025, 22:48:
mucha2005 napisał(a):Mam podobny problem. Udało ci się rozwiązać temat ? U mnie jest dokładnie to samo ale przebieg to 43000 km , silnik 2.5 2019 salon Polska ,serwisowana w Aso.
- Od: 3 kwi 2011, 21:06
- Auto: Mazda CX-5 KF 2.5 4x2 2019
SkyPassion
Mam to samo,
Mazda wydała w tej sprawie Biuletyn(poniżej)
nie wiem jak do tego się zabrać, czy ktoś uporał się z tym problemem?
RECORD_ID: 4424689
NHTSA Item Number: 10244672
Replacement Service Bulletin Number: N/A
Date Added: Nov 1, 2023
Bulletin Number: 05-005-23
Date Posted: Oct 31, 2023
MFRINTERNALCAMPAIGNID_SOFTWAREVERSION: N/A
COMMUNICATIONTYPE: Service Bulletin/Repair Instructions
Make: MAZDA
Model: CX-5
Year: 2023
Component Name: POWER TRAIN
MFRCOMPONENTSYSTEM: N/A
MFRCOMPONENTSUBSYSTEM: N/A
Summary: Some vehicles may exhibit a chirp noise (stick-slip noise) from the automatic transaxle (AT) when shifting from 3 to 4 while driving. This may be caused by the automatic transaxle fluid (ATF) being contaminated by iron powder due to excessive wearing of th
Mazda wydała w tej sprawie Biuletyn(poniżej)
nie wiem jak do tego się zabrać, czy ktoś uporał się z tym problemem?
RECORD_ID: 4424689
NHTSA Item Number: 10244672
Replacement Service Bulletin Number: N/A
Date Added: Nov 1, 2023
Bulletin Number: 05-005-23
Date Posted: Oct 31, 2023
MFRINTERNALCAMPAIGNID_SOFTWAREVERSION: N/A
COMMUNICATIONTYPE: Service Bulletin/Repair Instructions
Make: MAZDA
Model: CX-5
Year: 2023
Component Name: POWER TRAIN
MFRCOMPONENTSYSTEM: N/A
MFRCOMPONENTSUBSYSTEM: N/A
Summary: Some vehicles may exhibit a chirp noise (stick-slip noise) from the automatic transaxle (AT) when shifting from 3 to 4 while driving. This may be caused by the automatic transaxle fluid (ATF) being contaminated by iron powder due to excessive wearing of th
- Od: 6 mar 2025, 11:10
Witam,
Ja jeszcze nie rozwiązałem swojego problemu. zamierzam jedynie w najbliższych dniach dokonać wymiany oleju w skrzyni.
Swoją drogą to jakiś żart chyba, żeby skrzynia ponoć pancerna padła po 70 tys km?
Czy wymiana oleju coś pomoże ?
Ja jeszcze nie rozwiązałem swojego problemu. zamierzam jedynie w najbliższych dniach dokonać wymiany oleju w skrzyni.
Swoją drogą to jakiś żart chyba, żeby skrzynia ponoć pancerna padła po 70 tys km?
Czy wymiana oleju coś pomoże ?
Jaką robiłeś wymianę oleju w skrzyni statyczną czy dynamiczną w Aso , wymieniali ci też filtr przy okazji w tej skrzyni ? Zgłaszałeś im ten pisk i co ci powiedzieli ? U mnie bez poszarpywania ale jest słyszalny pisk przy zmianie biegów z 3 na 4 . Przebieg 45000.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
SkyPassion
Wymianą była robiona metodą dynamiczną z wymianą filtra oleju. ASO przed wymianą oleju nie dawało gwarancji że problem dziwnego odgłosu ustąpi albo za jakiś czas nie powróci. Dlatego zobaczymy co będzie dalej. W misce olejowej na magnesie widoczny był zebrany szlam ale bez widocznych gołym okiem wiórów metalowych. Decyzję podjąłem na własne ryzyko. Czas pokaże czy słuszną.
Ja byłem w ASO wczoraj. Dowiedziałem się że Mazda nie naprawia skrzyń i oni nie wiedzą co to może być i jeśli byłaby ciągłość serwisowa to zrobiliby pewnie w gescie handlowym wymianę skrzyni. a tak to oni proponują zakup nowej skrzyni za uwaga około 45tys zł
tańsze rozwiązanie to tak jak mówisz wymiana dynamiczna na własne ryzyko bo nie wiadomo czy to pomoże czy nie jeśli już sie cos dzieje ze skrzynią.

- Od: 17 mar 2025, 09:49
- Auto: cx30
Napisałem wcześniej że mazda wydała oficjalny biuletyn w sprawie dziwnego dźwięku. Na rynku amerykańskim mazda wymienia konwerter bo tam jest problem, a nie w skrzyni biegów. Myślę że właśnie dynamiczna wymiana oleju powinna wypłukać "proszek żelaza" opisany w biuletynie, lub naprawa,wymiana konwertera. Skrzynia nie jest zmieniona, tylko konwerter w wersji z odłącznymi cylindrami. Rozumiem że wszyscy piszący w tym wątku mają właśnie odłączanie cylindrów, bo tylko o takich modelach piszę MAZDA.
- Od: 6 mar 2025, 11:10
Dokładnie tak, posiadam deaktywację cylindrów , tylko nie wiem czy śmiać się czy płakać . Jadę do mojego Aso w Poznaniu w kwietniu, zgloszę im ten pisk w skrzyni . Ciekawe co zaproponują. Dziwi mnie tylko fakt że ASO nie zna tego problemu i rozkłada ręce skoro został wydany taki biuletyn, nawet jeśli nie był wydany na Europę. Na podstawie tego biuletynu powinni wymianę dynamiczną oleju zrobić w ramach gestu handlowego w takich przypadkach.Nawet jeśli auto nie jest już objęte gwarancją a serwisowane u nich regularnie.
SkyPassion
Wiecie może czy moja mazda cx5 2,5 2019 r. 4x2 też ma odłączanie cylindrów ?
Notkę serwisową mazdy z forum pokazałem w ASO, ale powiedziano mi że w bazie europejskiej jej nie ma a do amerykańskiej nie mają dostępu.
Serwisuję samochód od początku do dzisiaj w tym samym ASO ( już trzecią mazdę ) i udało mi się tylko otrzymać samochód zastępczy za 1 zł.
Napiszcie jak rozwiązaliście problem w Waszych przypadkach.
Notkę serwisową mazdy z forum pokazałem w ASO, ale powiedziano mi że w bazie europejskiej jej nie ma a do amerykańskiej nie mają dostępu.
Serwisuję samochód od początku do dzisiaj w tym samym ASO ( już trzecią mazdę ) i udało mi się tylko otrzymać samochód zastępczy za 1 zł.
Napiszcie jak rozwiązaliście problem w Waszych przypadkach.
1, 2