Zalecane rozmiary – felgi / opony / łańcuchy zimowe
Bardzo dziękuję wszystkim za porady!!! Na koniec mam jeszcze jedno pytanie, które mnie męczy odnośnie tych 19" nisko profilowych, kół, bo moja żona to lubi wjechać na krawężnik, czy z tymi 19" oponami niskimi można śmiało wjeżdżać na krawężniki?
Czy na 17" taki manewr wychodzi lepiej i bezpieczniej niż przy 19"?
Czy na 17" taki manewr wychodzi lepiej i bezpieczniej niż przy 19"?
- Od: 15 sty 2012, 10:58
Czy ja wiem czy 225/55 to taki niski profil? Nie... nie ma tragedii
Ja osobiście unikam krawężników, ale zdarzy się czasem jakiś, z reguły mniejszy i przy moich 215/50 nie ma problemu także przy 225/50 tym bardziej. Musisz wpoić żonie, że krawężnik to zło i tyle 
- Od: 5 lip 2009, 23:42
ikea napisał(a):Czy na 17" taki manewr wychodzi lepiej i bezpieczniej niż przy 19"?
Przy profilu 55 nie będzie dramatu, mnie się zdarzyło wjeżdżać na laczku 265/35 ZR 19
Wiadomo, że przy 17-tkach ryzyko uszkodzenia felgi będzie mniejsze (profil to procent, a nie wartość bezwzględna), jednak zgadzam się z kolegami – precyzja ruchów na niższej gumie i estetyka na większej feldze są nie do przecenienia.
A 17-tki kupiłbym na zimę. Udanego zakupu
ikea napisał(a):A co do liczenia to salon daje opony wielosezonowe czyli do d..., więc trzeba kupić 4 letnie i 4 zimowe
To nie tak do końca jest jak myślisz. Wszystkie tzw. przez nas letnie opony w suv'ach mają oznaczenie M+S czyli niby na śnieg, mokrą i suchą nawierzchnie, ale nie oszukujmy się – te opony nadają się WYŁĄCZNIE do jazdy w lecie. Musisz tylko dokupić ( o ile nie wynegocjujesz z dealerem) komplet prawdziwych zimówek.
Mam ten sam problem w Austrii. Kupuje wersje Revolution) w Polsce nazywa sie Passion.
Opony 225/55 r19 oferuje tylko jedna firma (Kumho – Solus KH 16) i tylko letnie! Nawet na ich stronie
nie mozna ich znalezc (koszt: Eur 200,– /szt.). Jutro jade do dealera pogadac o tym. Moze ta rada, zeby wziac 225/60 R18 jest rozsadna? Fiat sprzedaje tu Freemont w dwoch wersjach Urban i Lounge (w Polsce tylko Urban) i Lounge ma wlasnie 225/55r19, a Urban 225/65r17. Nie wiem skad oni maja zimowe opony 225/55r19, a musza miec, bo Austrii jest przymus opon zimowych. Pawel
Opony 225/55 r19 oferuje tylko jedna firma (Kumho – Solus KH 16) i tylko letnie! Nawet na ich stronie
nie mozna ich znalezc (koszt: Eur 200,– /szt.). Jutro jade do dealera pogadac o tym. Moze ta rada, zeby wziac 225/60 R18 jest rozsadna? Fiat sprzedaje tu Freemont w dwoch wersjach Urban i Lounge (w Polsce tylko Urban) i Lounge ma wlasnie 225/55r19, a Urban 225/65r17. Nie wiem skad oni maja zimowe opony 225/55r19, a musza miec, bo Austrii jest przymus opon zimowych. Pawel
-
dytkopa
Szybkie pytanie: Jaki jest rozstaw śrub w felgach w CX5? I jakie jest ET?
- Od: 4 lip 2012, 15:04
- Auto: CX5 Sky Energy 4x4, AT – wrzesień
Choć w kalendarzu jeszcze lato, to niestety powoli trzeba pomyśleć o sezonie zimowym.
Myślę, że we wrześniu będzie można wytargować dobry rabat na opony zimowe. Wiadomo, że jak spadnie śnieg to wszyscy ruszą do serwisów i będzie tam gorąco jak w lipcu. Nikt wtedy nie będzie miał czasu na negocjacje.
Mam już od dilera oryginalne felgi aluminiowe 17'. W grę więc wchodzi tylko rozmiar 225/65.
Czy ktoś z Was rozeznawał już ten temat?
Jaki model opon wybrać?
Ja mam napęd 2WD, widziałem że opony dzielą się na "osobowe" i "4x4" – jakie ja mam wybrać?
Proszę o Wasze zdanie, doświadczenie, co warto kupić i na co zwrócić uwagę.
Myślę, że we wrześniu będzie można wytargować dobry rabat na opony zimowe. Wiadomo, że jak spadnie śnieg to wszyscy ruszą do serwisów i będzie tam gorąco jak w lipcu. Nikt wtedy nie będzie miał czasu na negocjacje.
Mam już od dilera oryginalne felgi aluminiowe 17'. W grę więc wchodzi tylko rozmiar 225/65.
Czy ktoś z Was rozeznawał już ten temat?
Jaki model opon wybrać?
Ja mam napęd 2WD, widziałem że opony dzielą się na "osobowe" i "4x4" – jakie ja mam wybrać?
Proszę o Wasze zdanie, doświadczenie, co warto kupić i na co zwrócić uwagę.
Marcin
- Od: 21 mar 2011, 03:33
- Auto: CX-5 SkyEnergy 2WD MT
mrys napisał(a):... co warto kupić i na co zwrócić uwagę.
Moim zdaniem bacznie trzeba przyjrzeć się zachowaniu opony na mokrym asfalcie. Ten parametr podają producenci w oznaczeniu opony (na etykietce).
W naszych warunkach klimatycznych po takiej nawierzchni zimą jeździmy najczęściej.
Zainteresuj się oponą Goodyear Ultragrip w cenie ok.730zł

Krótkie podsumowanie.
Mazda CX-5 przyjeżdża na 17 lub 19 calowych felgach w zależności od wersji.
Dla 17 calowych felg opony mają rozmiar 225/65R17. I tu jest spory wybór letnich i zimowych.
Dla 19 calowych felg opony mają romiar 225/55R19. I tu wybór jest bardzo ograniczony.
Letnie opony – Toyo Proxex R36, a zimowe Toyo OPWT (Open Country Winter Tire). I to są jedyne opony jakie aktualnie są dostępne w rozmiarze 225/55R19. Cena około 1200 PLN za sztukę.
Są dostępne w 2 – 3 sklepach w Polsce.
Więc jak ktoś jest szczęśliwym nabywcą wersji na 19 calowych kołach to ma wybór – albo Toyo, albo na zimię zmieniać felgi i opony.
Dla uzupłenienia informacji – cena felg 17 cali w Niemczech to około 200 EUR za sztukę. W Polsce niestety nie znana.
(Osobiście to idę w 19 cali, profil 55 jest OK, jak się nie jeździ za dużo po "terenie" – np. krawężniki itp.
A poza tym 19-stka jest ładna
, a 17-stka jeszcze nieletnia 
Mazda CX-5 przyjeżdża na 17 lub 19 calowych felgach w zależności od wersji.
Dla 17 calowych felg opony mają rozmiar 225/65R17. I tu jest spory wybór letnich i zimowych.
Dla 19 calowych felg opony mają romiar 225/55R19. I tu wybór jest bardzo ograniczony.
Letnie opony – Toyo Proxex R36, a zimowe Toyo OPWT (Open Country Winter Tire). I to są jedyne opony jakie aktualnie są dostępne w rozmiarze 225/55R19. Cena około 1200 PLN za sztukę.
Są dostępne w 2 – 3 sklepach w Polsce.
Więc jak ktoś jest szczęśliwym nabywcą wersji na 19 calowych kołach to ma wybór – albo Toyo, albo na zimię zmieniać felgi i opony.
Dla uzupłenienia informacji – cena felg 17 cali w Niemczech to około 200 EUR za sztukę. W Polsce niestety nie znana.
(Osobiście to idę w 19 cali, profil 55 jest OK, jak się nie jeździ za dużo po "terenie" – np. krawężniki itp.
A poza tym 19-stka jest ładna
- Od: 13 wrz 2012, 17:41
- Auto: Mazda CX5 SkyPASSION, manulana skrzynia
Dobre podsumowanie, ale mam jedną uwagę :
Cena 17-to calowych felg jest znana i to od dawna. Miesiąc temu była nawet promocja na felgi i udało mi się kupić 17-to calowe szaro-czarne felgi Mazdy (symbol 17A) u dilera za 640 PLN sztuka. Do tego dołożyłem w promocji bardzo dobrze mi znane i sprawdzone zimowe Bridgestone Blizzak do aut z napędem na 4 koła i łącznie za 1240 PLN mam koło na zimę już na feldze aluminiowej. Koszt kilkadziesiąt złotych większy niż sama opona 19-to calowa. Może nie będzie aż tak ładna jak 19-tka, ale to szczegół.
Jeżeli chodzi o łańcuchy zimowe to do w/w kół 17-tek polecam Thule XB-16 245 – (550 PLN). Zresztą ten typ w innym wymiarze będzie pasował na zimowe 19-tki.
Cena 17-to calowych felg jest znana i to od dawna. Miesiąc temu była nawet promocja na felgi i udało mi się kupić 17-to calowe szaro-czarne felgi Mazdy (symbol 17A) u dilera za 640 PLN sztuka. Do tego dołożyłem w promocji bardzo dobrze mi znane i sprawdzone zimowe Bridgestone Blizzak do aut z napędem na 4 koła i łącznie za 1240 PLN mam koło na zimę już na feldze aluminiowej. Koszt kilkadziesiąt złotych większy niż sama opona 19-to calowa. Może nie będzie aż tak ładna jak 19-tka, ale to szczegół.
Jeżeli chodzi o łańcuchy zimowe to do w/w kół 17-tek polecam Thule XB-16 245 – (550 PLN). Zresztą ten typ w innym wymiarze będzie pasował na zimowe 19-tki.
- Od: 24 maja 2012, 04:28
- Auto: CX-5 Sky Passion 6AT
Witam. Nie mam pojęcia czy jeszcze jest promocja. Normalna cena było nieco ponad 800 PLN co odpowiada cenie 200 EUR. Strona internetowa Mazdy dotycząca CX5 jest jeszcze nie dopracowana i najlepiej zadzwonić bezpośrednio do dilera. Nie sądzę, żeby znaleźli się nabywcy alufelg za 800, ale 640 to już jest ofertą wartą rozpatrzenia.
- Od: 24 maja 2012, 04:28
- Auto: CX-5 Sky Passion 6AT
Propozycja używania 17-tek jako zimowe i 19-na lato wydaje się interesujaca. A co z czujnikami ciśnienia? Należy kupić dodatkowe do 17" czy na zime jeżdzić bez kontroli ciśnienia? czy będzie wyświetlany błąd?
Prosze o rade.
Prosze o rade.
-
MCH
MCH napisał(a): Należy kupić dodatkowe
Najlepsze wyjście, bo żeby je wyjąc musisz zdjąć oponę a nie oto chodzi.
O ile się nie mylę nie muszą byc inne.
MCH napisał(a):czy będzie wyświetlany błąd?
Tak będzie wyświetlany ,na kokpicie będzie świecić kontrolka i sygnał dźwiękowy przy uruchamianiu będzie.
Ja u siebie co prawda w 6 mam zimówki bez czujników ale jak bym trafił okazje to bym dokupił.
Dodatkowo po każdej zmianie opon(zima-lato) trzeba programować czujniki z autem,w innych modelach da się zrobić to samemu w CX-5 chyba tez ale tego nie wiem,trzeba by w instrukcji obsługi przeczytać.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.