Jeśli ktoś ma ochotę pobawić się z kolorystyką map Tom Toma jest na to sposób. Ja lubię, przez sentyment, kolorystykę garminowską, jest bardziej subtelna, kolory Tom Toma są zbyt żywe, agresywne.
Wkładamy naszą kartę SD z nawigacją do czytnika w komputerze, otwiera się aplikacja Tom Tom HOME 2, ładują się: czy to nowa mapa, quickfix, mapshare, itd, w aplikacji Tom Tom Home 2 otwieramy okienko "Dodaj informacje drogowe, głosy i inne usługi" potem otwieramy okienko "Schematy kolorów" pobieramy, w moim przypadku mapę "Garmin Style". Na karcie SD tworzy się folder Schemes, w którym to folderze zapisują się dwa pliki tej mapy.
Szukamy w necie aplikacji Color Scheme Editor for Tom Tom Navigator, tu link http://cse.geertsma.me/, instalujemy program.
Z folderu Schemes na karcie SD wycinamy plik "clr" Garmin Style i kopiujemy na pulpit. Klikamy na ikonkę mapy z rozszerzeniem clr, otwiera się program, niestety napisy są włoskie, ale klikamy pod ikonką File biały prostokąt"New" i już mamy angielski, teraz możemy sobie wybrać jakikolwiek kolor terenu, lasu, wody, dróg wszelkiego rodzaju, potem "File save as" i w tej samej mapie mamy zupełnie inne kolory.
Wklejamy mapę clr w folder Schemes i cieszymy się nową kolorystyką, przy pierwszym podejściu musiałem od nowa ustawić wartości jednostek, czyli mile, godziny, Celsjusze, itd. Musiałem również przypisać głosy do fotoradarów, a ponieważ sam sobie nagrałem ostrzeżenia 12 rodzajów radarów, bo tyle ich jest w Tom Tomie to słucham siebie (była to konieczność, bo nigdzie nie mogłem znaleźć tylu ostrzeżeń). Mam studio w domu, jestem ogólnopolskim głosem telewizyjnym Stihla, Lewiatana, PSB, Bocian Pożyczki, itd.Każdy to może zrobić, w folderze Sounds są pliki w formacie wav. Można tam dodać każdy dźwięk w tym formacie, tylko trzeba przypisać potem do ikon w urządzeniu, w samochodzie. Pozdrawiam.
Zmiana kolorów map w Tom Tomie – poradnik.
Strona 1 z 1
Strona 1 z 1