Nieprawidłowe działanie czujnika martwego pola RVM

(2012 – 2017) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pabloss » 8 cze 2015, 21:47

Mam, tak mi się wydaje problem z czujnikiem martwego pola RVM. Z lewej strony dział OK, ale z prawej raz dział, a raz nie. Pojechałem z tym do serwisu i powiedzieli, że był błąd. Skasowali go i kazali testować. Poinformowali mnie, że jeżeli czujnik nadal będzie szwankował to konieczna będzie kalibracja. Dzisiaj zgłosiłem, że jego praca nadal jest nieprawidłowa, teraz czekam na informację kiedy mogę przyjechać.
Czy ktoś z was miał taki przypadek ?
Ostatnio edytowano 9 cze 2015, 06:55 przez Pabloss, łącznie edytowano 4 razy
Forumowicz

Od: 13 kwi 2014, 17:00
Auto: Mazda CX-5 2.0 AT

Postprzez Josh » 8 cze 2015, 22:55

Przykro mi bardzo, odeszliśmy od tego typu wątków o wszystkim. Zasada jest jedna – jeden wątek = jeden problem.

Wątku nie usuwam, ale zmieniam jego tytuł i proszę trzymać się tematyki.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Xtof
Moderator

Od: 13 maja 2008, 11:29
Auto: Rodzinne

Postprzez Pabloss » 15 cze 2015, 07:49

No i tak testuje i testuję ten system i sam już chyba nie wiem. Zaczynam wątpić czy maiłem rację. Dojeżdżający samochód do mnie z prawej strony i zaczyna świecić RVM, jeżeli jednak to ja go wyprzedzam po lewej i zjeżdżam na prawo to nic nie pokazuje. Czy macie tak samo ?
Forumowicz

Postprzez piotrriv » 15 cze 2015, 19:50

Oczywiście. Wrzuć zapytanie. Nawet chyba na tym forum o tym było.
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez kaltam » 2 lip 2015, 10:08

Czujnik mierzy prędkości Twojego samochodu i wyprzedzanego (lub samochodu który Cię wyprzedza). Jeżeli Twoja prędkość jest niższa (nie wiem o ile) od samochodu z lewej lub prawej strony to czujnik świeci; jeżeli Twoja prędkość jest wyższa czujnik nie świeci.
Z praktyki wiem że częściej świeci czujnik z lewej strony (gdy ktoś Cię wyprzedza) niż z prawej (bo jak kogoś wyprzedzasz to masz większą prędkość od niego).
Podejrzewam że czujniki masz dobre. Aby sprawdzić czujnik z prawej strony trzeba wyjechać (najlepiej w obszarze zabudowanym) na drogę z dwoma pasami ruchu w jednym kierunku i jechać lewym pasem i zobaczysz czy działa jak będą Cię wyprzedzać samochody z prawej strony.
Forumowicz

Od: 12 kwi 2015, 18:20
Auto: Mazda CX5, 2.0 AT, SkyPASSION 2015

Postprzez Pabloss » 2 lip 2015, 22:54

dokładnie tak zrobiłem. Teraz zaczynam wątpić czy miałem rację. Chyba wszystko jest OK. Dlaczego jednak powiedzieli w serwisie, że był tam jakiś błąd. No nic 8-go jadę jeszcze raz zna sprawdzenie komputerem i zobaczymy.
Forumowicz