Muzyka z USB
1, 2
Witam,
Ponieważ instrukcja obsługi jest długa to chciałem się podzielić doświadczeniami z "wtykania" klucza USB o odtwarzania z niego muzyki.
Generalnie w Windows ustawiłem Windows Media Audio (VBR) w Media Player i parametry na maks (czyli najwięcej bitów na próbkę). System plików FAT32 na USB – 8 GB.
No i się udało. Dzięki temu mogę słuchać sobie muzyki z USB, co szczerze mówiąc jest fajne, bo nigdy nie wierzyłem, że ma to sens w samochodzie ale Bose robi swoje.
Ustawiłem WMA VBR, bo daje lepszą jakość niż MP3. Są też inne wspierane przez CX5 formaty ale nie testowałem.
WMA Pro nie działa (testowałem – zresztą zgodne z opisem w instrukcji).
Pozdrawiam
PS. Nawiązując do punktu 1.5 regulaminu chciałbym zaznaczyć, że ten post może być powiązany z kopiowaniem płyt CD, tym nie mniej jego celem jest podzielenie się doświadczeniami z wykorzystaniem funkcjonalności CX5.
Ponieważ instrukcja obsługi jest długa to chciałem się podzielić doświadczeniami z "wtykania" klucza USB o odtwarzania z niego muzyki.
Generalnie w Windows ustawiłem Windows Media Audio (VBR) w Media Player i parametry na maks (czyli najwięcej bitów na próbkę). System plików FAT32 na USB – 8 GB.
No i się udało. Dzięki temu mogę słuchać sobie muzyki z USB, co szczerze mówiąc jest fajne, bo nigdy nie wierzyłem, że ma to sens w samochodzie ale Bose robi swoje.
Ustawiłem WMA VBR, bo daje lepszą jakość niż MP3. Są też inne wspierane przez CX5 formaty ale nie testowałem.
WMA Pro nie działa (testowałem – zresztą zgodne z opisem w instrukcji).
Pozdrawiam
PS. Nawiązując do punktu 1.5 regulaminu chciałbym zaznaczyć, że ten post może być powiązany z kopiowaniem płyt CD, tym nie mniej jego celem jest podzielenie się doświadczeniami z wykorzystaniem funkcjonalności CX5.
Ostatnio edytowano 25 lut 2014, 05:29 przez Josh, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmiana tytułu
Powód: Zmiana tytułu
- Od: 13 wrz 2012, 17:41
- Auto: Mazda CX5 SkyPASSION, manulana skrzynia
Witam,
a czy komuś udało się tak skonfigurować aby po ponownym uruchomieniu muzyki z USB (np. uruchomienie auta) muzyka była kontynuowana od poprzednio odtwarzanego pliku/albumu zamiast startować od pierwszego (wg alfabetu) pliku na USB
a czy komuś udało się tak skonfigurować aby po ponownym uruchomieniu muzyki z USB (np. uruchomienie auta) muzyka była kontynuowana od poprzednio odtwarzanego pliku/albumu zamiast startować od pierwszego (wg alfabetu) pliku na USB
- Od: 19 cze 2013, 23:21
- Auto: CX5 2.0 Passion
piotrriv napisał(a):U mnie tak to działa choć nie przypominam sobie bym coś konfigurował.
Mam muzę w kilku katalogach. Bez podkatalogów.
Ja mam jeszcze dodatkowo podkatalogi i zawsze startuje w tym samym katalogu, w ktorym odtwarzal ostatnio. Nie jestem pewien, czy zaczyna od pierwszego pliki w kolejnosci alfabetycznej czy od tego, ktory gral w momencie wylaczenia auta – nie skupialem sie na tym
- Od: 8 lut 2012, 20:35
- Auto: Obecnie Mazda CX-5
Bylo Mitsubishi EVO IX 400KM
fomicz napisał(a):BTW: Czy muzykę można odtwarzać z karty SD?
O ile wiem, to bezpośrednio nie. Ale jeśli zastosujesz jakąś przelotkę na USB, to pewnie bez problemu. Podłączałem w ten sposób odtwarzacz MP3, który ma gniazdo na kartę microSD.
Robin
- Od: 6 lip 2013, 19:26
- Auto: Mazda CX-5 2.0 MT SkyPassion 2013
Czy ktoś już wiek jak ustawić żeby startowało od ostatniego słuchanego utworu?
U mnie cały czas zaczyna z tego samego miejsca, mam jeden katalog z muzyką, spróbuję może wgrać mp3ki od głównego katalogu może coś to zmieni, albo stworzyć kilka folderów.
A może to zależy od wersji, ja mam bez navi.
U mnie cały czas zaczyna z tego samego miejsca, mam jeden katalog z muzyką, spróbuję może wgrać mp3ki od głównego katalogu może coś to zmieni, albo stworzyć kilka folderów.
A może to zależy od wersji, ja mam bez navi.
- Od: 13 kwi 2013, 21:20
- Auto: Focus 1,6 2002r
CX-5 2x4 2.0 2013
@fomicz, a co podłączasz do gniazda USB? Ja podłączony mam na stałe pendrive, utwory są w katalogu głównym i w podkatalogach i za każdym razem startuje od początku. Płyta CD i muzyka przez BT z telefonu jest wznawiana tam gdzie zakończyłem.
-
jakry
Mam 32 GB pena i kilka mniejszych, kiedy wyjmuję i później wkładam pena odtwarzacz odtwarza muzykę od momentu, w którym została zatrzymana (nawet jeśli usuwałem jakąś płytę z pena w domu, w komputerze) ale na wyświetlaczu pokazuje listę płyt od pierwszej pozycji, to jest trochę denerwujące bo muszę przeklikać do folderu płyty słuchanej jeśli chcę przeskoczyć jakiś utwór. Kompletnie nie rozumiem segregacji płyt, choć pewna prawidłowość jest, kiedy wgrywam na pena 20 płyt w jednej sesji, ustawia je alfabetycznie choć nie do końca wszystkie, jeśli dogrywam co jakiś czas kolejne płyty to ustawia je na końcu listy odtwarzania wg kolejności alfabetycznej, czyli np. 5 wgranych płyt alfabetycznie potem 8 płyt dogranych też w grupie alfabetycznej, czyli mam np. 6 grup wgranych płyt, każda grupa posegregowana alfabetycznie, próbowałem posegregować wszystkie płyty alfabetycznie po kolei w komputerze, nie działa w playerze Mazdy, z drugiej strony jest to wygodne bo wiem, że nowo dodane płyty są na końcu i nie muszę pamiętać ich nazw, żeby przeklikać 30 czy 60 płyt na wyświetlaczu. Pozdrawiam
- Od: 8 sie 2013, 18:19
- Auto: Mazda CX5, 2.0 benzyna, 2012
Witam,
Podbije temat – czy udalo sie juz komus wymyslec od czego zalezy to ze odtwarzacz czyta usb stika (pena) od pierwszego utworu zapisanego w pierwszym katalogu, lub – jak u niektorych zapamietuje gdzie ostatnio skonczyl odtwarzac i do tego miejsca wraca ...
Przyznam ze troche denerwujace jest za kazdym razem sluchanie tego samego utworu (pomimo ze go lubie – jeszcze ...) zanim przeklikam do katalogu, ktory chce sluchac – bo u mnie niestety zawsze zaczyna od poczatku ...
Pogodzilem sie juz z tym ze musze ID3 tagi pozmieniac zeby widziec nazwy katalogow i sie nie pogubic w tytulach plyt (np 4 rozne zestawy "the best of ...") – ale byloby milo gdyby zadzial taki prosty system ktory dzialal np w starym (hmm 5-cio letnim) radiu sony z czytnikiem usb...
Jezeli komus udalo sie znalezc rozwiazanie – prosze o jakas podpowiedz ...
Pozdrawiam
Podbije temat – czy udalo sie juz komus wymyslec od czego zalezy to ze odtwarzacz czyta usb stika (pena) od pierwszego utworu zapisanego w pierwszym katalogu, lub – jak u niektorych zapamietuje gdzie ostatnio skonczyl odtwarzac i do tego miejsca wraca ...
Przyznam ze troche denerwujace jest za kazdym razem sluchanie tego samego utworu (pomimo ze go lubie – jeszcze ...) zanim przeklikam do katalogu, ktory chce sluchac – bo u mnie niestety zawsze zaczyna od poczatku ...
Pogodzilem sie juz z tym ze musze ID3 tagi pozmieniac zeby widziec nazwy katalogow i sie nie pogubic w tytulach plyt (np 4 rozne zestawy "the best of ...") – ale byloby milo gdyby zadzial taki prosty system ktory dzialal np w starym (hmm 5-cio letnim) radiu sony z czytnikiem usb...
Jezeli komus udalo sie znalezc rozwiazanie – prosze o jakas podpowiedz ...
Pozdrawiam
1, 2