Jakie światła dzienne DRL w CX-5?
No to widze pytanie powraca. Skoro nie wymiana żarówki to montaż ustrojstwa które znalazłem na allegro (patrz kilka postów wstecz) jest legalne (posiada atesty) jest tańsze (700 a nie 2000) ale czy zwykły posiadacz chleba da rade to podłączyć i czy nie będzie errorów na konsoli. Próbował ktoś?????
Faktycznie, przeoczyłem Twojego linka. Tak, ten zestaw DRL LED jest legalną i dużo tańszą alternatywą do akcesoryjnego Mazdy. Sam montaż i podłączenie tego typu świateł nie jest skomplikowany. Większy problem może stwarzać ewentualny demontaż elementów samego auta, jeśli zajdzie taka konieczność. Gdy się odpowiednio za to zabierzesz/przygotujesz to myślę, że sobie poradzisz – może w międzyczasie, zanim odbierzesz auto, znajdzie się ktoś, kto udzieli Ci bardziej konkretnych wskazówek 

Mam pytanie, być może się powtarza – proszę o krótką i konkretną odpowiedź:
– czy takie światła w Polsce można zamontować czy są nielegalne?

– czy takie światła w Polsce można zamontować czy są nielegalne?

Witam! W oczekiwaniu na swoją CX-5 (ma być w połowie marca), znalazłem ciekawą informację na temat świateł dziennych na zagranicznym forum Mazdy. W wątku dotyczącym zmian CX-5 z nowego roku produkcyjnego (http://www.mazdaforum.com/forum/mazda-c ... 517/page2/), ktoś o nicku Daveyhampton zamieścił, wyglądający na oficjalny, dokument Mazdy , w którym w specyfikacji modelu z 2014 roku (w załączniku) jest informacja, że w wersji Sport są w nim m.in. światła dzienne w technologii LED. Zastanawiam się, czy to nie jakiś błąd, a może coś jednak źle zrozumiałem?? Co o tym sądzicie??
- Załączniki
-
2793 - Mazda CX-5 Product Upgrade - Attachment 2.pdf
- (133.76 KiB) Pobrane 126 razy
ja zdecydowalem sie na wlasnoreczny montaz (1-1.5h) takich swiatel:
http://www.ebay.com/itm/LED-fog-lamp-cover-DRL-daytime-running-light-for-2012-13-MAZDA-CX5-CX-5-/271366967987?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item3f2ebb52b3&vxp=mtr
moze nie sa tanie, ale do takiego ladnego autka warto
wygladaja i dzialaja super – maja homologacje EU (jak reflektory z symbolami pokazanymi na widocznej powierzchni)
wyjalem stare zarowki i zostawilem puste oprawki w gniazdach
bylem juz na przegladzie po roku i nic sie serwis nie interesowal ani nie czepial (sami tez to zaloza ale za spora kase)
http://www.ebay.com/itm/LED-fog-lamp-cover-DRL-daytime-running-light-for-2012-13-MAZDA-CX5-CX-5-/271366967987?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item3f2ebb52b3&vxp=mtr
moze nie sa tanie, ale do takiego ladnego autka warto
wygladaja i dzialaja super – maja homologacje EU (jak reflektory z symbolami pokazanymi na widocznej powierzchni)
wyjalem stare zarowki i zostawilem puste oprawki w gniazdach
bylem juz na przegladzie po roku i nic sie serwis nie interesowal ani nie czepial (sami tez to zaloza ale za spora kase)
Więcej szczegółów proszę dotyczących montażu. Czy jakieś problemy wystąpiły. Czy zwykły zjadacz chleba da rade zamontować sam. Czy instrukcja jest w miarę prosta bo na alegro są dostępne za 640zeta i troszkę się na nie napaliłem
))))))
maja homologacje i jako DRL i jako pozycyjne – nie ma zagrozenia – ja tez kupilem na Allegro zeby bylo szybciej
u tego goscia (byl tanszy 599+19 kurier, warto wiec odpytac):
denken_com_pl (446):
P.H.U.DENKEN S.C. A.Rybczyński, M.Zapart
UL.WIDZEWSKA 14
92-229 ŁÓDŹ
042 6767281
Polska
denken@denken.com.pl
montaz nie jest specjalnie skomplikowany choc ja poszedlem na uproszczenie i na dzis mam je podlaczone tylko jako dzienne (ale chyba na wiosne zrobie tez zeby dzialaly jako pozycyjne – sa 30% sciemnione w stosunku do funkcji dziennych – wyjmujac znowu oryginalne zarowki z dziennych bo sa slabe/zolte) – mysle ze elektryk sam. za 50-100zl zrobi to super i szybko (oczywiscie nie sa przeciete zadne oryginalne kable – tylko wczepione sa w nie kable od LED-ow)
denken_com_pl (446):
P.H.U.DENKEN S.C. A.Rybczyński, M.Zapart
UL.WIDZEWSKA 14
92-229 ŁÓDŹ
042 6767281
Polska
denken@denken.com.pl
montaz nie jest specjalnie skomplikowany choc ja poszedlem na uproszczenie i na dzis mam je podlaczone tylko jako dzienne (ale chyba na wiosne zrobie tez zeby dzialaly jako pozycyjne – sa 30% sciemnione w stosunku do funkcji dziennych – wyjmujac znowu oryginalne zarowki z dziennych bo sa slabe/zolte) – mysle ze elektryk sam. za 50-100zl zrobi to super i szybko (oczywiscie nie sa przeciete zadne oryginalne kable – tylko wczepione sa w nie kable od LED-ow)
Z zastrzeżeniem, że jest to normalne pytanie, a nie żadna krytyka (bo każdy ma prawo do własnego gustu i wyboru): jak już wydacie najmniej te 600PLN, to jakie są korzyści za zamontowania takich świateł ? jaka oszczędność paliwa ? inne ?
renmar,
To trzeba było napisać, że chodzi dokładanie o te same, co zamierza nabyć Kolega J@K a nie wklejasz jakiegoś linka z ebay i tylko robisz zamieszanie
Blixten,
Korzyść z DRL LED to przede wszystkim lepsza ich widoczność od DRL opartych o żarówki lub świateł mijania występujących w tej roli. Natomiast z punktu widzenia ekonomii, uwzględniwszy cenę zakupu dobrego zestawu tych świateł i ewentualne oszczędności paliwa wynikające z nieco mniejszego zapotrzebowania na moc, jest to na ogół inwestycja nieopłacalna. Część nabywców, myślę, że znaczna, ma jednak zupełnie inną motywację – traktuje te światła w kategoriach mody lub/i tuningu, ale pozwolisz, że nie będę tego szerzej komentował
Jak widać odpowiedź na często pojawiające się pytanie (Czy warto DRL LED montować?) nie jest jednoznaczna i w dużej mierze uzależniona od osobistych potrzeb i gustów.
To trzeba było napisać, że chodzi dokładanie o te same, co zamierza nabyć Kolega J@K a nie wklejasz jakiegoś linka z ebay i tylko robisz zamieszanie
Blixten,
Korzyść z DRL LED to przede wszystkim lepsza ich widoczność od DRL opartych o żarówki lub świateł mijania występujących w tej roli. Natomiast z punktu widzenia ekonomii, uwzględniwszy cenę zakupu dobrego zestawu tych świateł i ewentualne oszczędności paliwa wynikające z nieco mniejszego zapotrzebowania na moc, jest to na ogół inwestycja nieopłacalna. Część nabywców, myślę, że znaczna, ma jednak zupełnie inną motywację – traktuje te światła w kategoriach mody lub/i tuningu, ale pozwolisz, że nie będę tego szerzej komentował

oj tam, oj tam, jakie zamieszanie – link jest super
tansze to samo cudo
uwazajcie na podobne swiatla ale z Chin (wystepuja czesto jako srebrne/chrom lub czarne), bo te z Tajwanu sa naprawde OK
jesli kogos interesuje to instrukcja jaka daja do montazu (w pdf) mozna zobaczyc tutaj:
https://app.box.com/s/s0iih51refb7aj0gchx8
uwazajcie na podobne swiatla ale z Chin (wystepuja czesto jako srebrne/chrom lub czarne), bo te z Tajwanu sa naprawde OK
jesli kogos interesuje to instrukcja jaka daja do montazu (w pdf) mozna zobaczyc tutaj:
https://app.box.com/s/s0iih51refb7aj0gchx8
- Załączniki
-
DRL Mazda CX-5.pdf
- (429.2 KiB) Pobrane 159 razy
Ostatnio edytowano 28 mar 2014, 00:57 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawienie załącznika
Powód: poprawienie załącznika
Witam,
ZOOMik, nie do końca się zgodzę z twoją opinią. W Japonii jest możliwość założyć żarówki LED do CX5. I są one oficjalnie dostępne w akcesoriach na stronie Mazdy:
http://www.mazda.co.jp/accessories/cx-5/osusume/
ZOOMik, nie do końca się zgodzę z twoją opinią. W Japonii jest możliwość założyć żarówki LED do CX5. I są one oficjalnie dostępne w akcesoriach na stronie Mazdy:
http://www.mazda.co.jp/accessories/cx-5/osusume/
- Od: 26 lip 2012, 16:34
- Auto: obecnie brak