Wbudowana nawigacja TomTom, obsługa usługi LIVE – HD Traffic
Pokręcić gałką sterującą – zmieniając tym samym skalę mapy a zobaczysz dużo więcej, a właściwie to co chcesz! Trzeba niestety trochę poczytać instrukcję obsługi NB1 przed jej używaniem, jest dostępna w PDF, ale komu by się chciało?
Instrukcję w PDF-ie mam przeczytaną. Na pytanie "to co chcesz?", czyli właściwie "to czego chcesz?" odpowiadam: chcę widzieć drogę przed sobą w jak największym oddaleniu, żeby przewidzieć wykonanie manewru. Jeśli chodzi o kręcenie gałką, proponuję wejść do samochodu, przejechać się i sprawdzić do końca jak działa zoom, (jakieś 10 sekund), i tę właściwość znam już od paru miesięcy a dający mi radę kolega chyba nie. Proszę o konkretne porady czy można na stałe zmienić skalę mapy. Pozdrawiam
- Od: 8 sie 2013, 18:19
- Auto: Mazda CX5, 2.0 benzyna, 2012
Nie wszystkimi funkcjami da sie sterować z kontrolera – spróbuj zmiana skali mapy z panelu dotykowego
(to taka biało czarna linia u góry ekranu).
(to taka biało czarna linia u góry ekranu).
Witaj
Ta biało czarna linia u góry ekranu, czyli skala pokazuje odległość od mapy w pionie, w D2, można tę odległość zmniejszać lub zwiększać również kontrolerem jak i przyciskiem "+" na ekranie dotykowym ale wszystko to działa w trybie D2. Mnie chodzi o skalę w D3
Dzięki za uprzejmość. Pozdrawiam
Ta biało czarna linia u góry ekranu, czyli skala pokazuje odległość od mapy w pionie, w D2, można tę odległość zmniejszać lub zwiększać również kontrolerem jak i przyciskiem "+" na ekranie dotykowym ale wszystko to działa w trybie D2. Mnie chodzi o skalę w D3
- Od: 8 sie 2013, 18:19
- Auto: Mazda CX5, 2.0 benzyna, 2012
paolobin napisał(a):Witam
Mam pytanie do Renmara, jeśli zechcesz mi odpowiedziećMam jeszcze jedną nawigację przenośną samochodową Garmin Nuvi 2595 i wklejam sobie POI z radarami pobierając plik na darmowej stronie UMPCPL (jest tam ogromna w stosunku do NB1 baza danych i każdy może wprowadzić nowe pozycje radarów stałych, przenośnych... czasami jadę na dwóch navi, Tomtom pokazuje drogę a Nuvi leży gdzieś z boku i gada co przede mną), napisz jak ładujesz POI w Tomtomie? Jak zmieniłeś kolor mapy w NB1 bo prawie wszystkie kolory i kontrast są beznadziejne w stosunku do Garmina? Czy tylko wybrałeś najlepiej widoczną nocną mapę z opcji w urządzeniu czy inaczej? Porównując NB1 i Garmina 2595 bardzo mi nie odpowiada pole widzenia tej mapy, w Nuvi widzę wcześniej o wiele więcej trasy, w NB1 widok jest, że tak napiszę "krótki".
Pozdrawiam
tutaj
https://app.box.com/s/ghqttu5wfxr49kr14a43
1-wrzucilem radary PL pliki OV2 + ikony BMP +dzwieki OGG – wrzuca sie je do folderu mapy Europe
i pozniej w ustawieniach zarzadzanie POI i ostrzegaj przy POI wskazuje sie o ktorych i z jakim wyprzedzeniem ma ostrzegac
2-pliki CLR to schematy kolorow map na noc – mozna wybrac co pasuje -wrzuca sie je do folderu schemes
i pozniej w ustawieniach zmienia sie kolory mapy (uwaga nie zmien sobie niechcacy kolorow na dzien!)
wrzucilem tez pare zdjec – sorrki, ze tylko takie, ale w garazu dosc trudno cos lepszego wykombinowac
3-dorzucilem tez dokumentacje dot. autka
pzdro
paolobin napisał(a):Garmin
TT naprawde nie jest zly – jesli w ustawieniach zaawansowanych wylaczysz autozoom dla 2D i/lub 3D to twoj zarzut co do wkurzajacego 10s nim wroci do "swojej" skali upada

(ja uzywalem juz Garmina – jeszcze na "recznych" urzadzenich, AM, iGO, Navman-a, samochodowe Opel/Audi i TT na PDA/920/Mazda i oczywiscie rozumiem, ze sa rozne preferencje (przyzwyczajenie druga natura), ale jak dziala, jest w miare konfigurowalna, a co 3 miesiace mam uaktualniona mapev – obecnie v925-, Live Services dzialaja nawet w PL to nie bede narzekal za duzo

renmar napisał(a):TT naprawde nie jest zly
Ja również doceniam TomToma, za jego prostotę i intuicyjność. Podoba mi się łatwość znalezienia stacji paliwa po drodze, restauracji w pobliżu, jedź do najbliższego szpitala, lub wyszukania POI wg nazwy, np. "Lidl"
Kilka dni po odbiorze auta, zarejestrowałem się na stronie i pobrałem darmową aktualizację mapy wraz z bazą fotoradarów, ale ..... po czym poznać czy mam usługę live traffic

fomicz napisał(a):Pojawia Ci sie pasek po prawej stronie ekranu. W menu pojawia sie tez opcja ustawienia konta Tomtom a gdzies glebiej pokazuje do jakiej sieci zalogowała sie karta SIM
To ja mam chyba jakiś inny samochód
Byłbyś uprzejmy podać "ścieżkę dostępu" do menu ustawień live / modemu ?
W menu Services (nawet ikonka się zmienia gdy masz Live) pojawia Ci się Weather i My Services- tu ustawiasz swoje konto w TomTom.
Oraz oczywiście taka informacja z prawej strony ekranu:
I pod jedną z tych ikon jest też Network, gdzie pokazuje do jakiej sieci zalogowna jest karta SIM:
Oraz oczywiście taka informacja z prawej strony ekranu:
I pod jedną z tych ikon jest też Network, gdzie pokazuje do jakiej sieci zalogowna jest karta SIM:
Dzięki Tomek
Takich ikonek nie mam, więc wychodzi na to, że uaktualniłem tylko mapę i ściagnąłem fotoradary, ale usługi Live już nie chcieli mi dać za darmo
Na razie nigdzie dalej się nie wybieram więc nie jest mi to bezwzlęgdnie niezbędne, ale widziałem na stronie TT, że usługa HD Live już w Polsce działą i można ją wykupić za ok. 230 PLN na rok
Pozdrawiam
Takich ikonek nie mam, więc wychodzi na to, że uaktualniłem tylko mapę i ściagnąłem fotoradary, ale usługi Live już nie chcieli mi dać za darmo

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 24 lut 2014, 10:54 przez Blixten, łącznie edytowano 1 raz
Usługi działają w Polsce(tak jak pokazujesz w pierwszym linku) ponieważ niektóre urządzenia innych producentów mogą wykupić tą usługę w Polsce.
NB1 kupione za granicą też może użyć livehd w polsce(drugi link po wybraniu NB1 pokazuje że urządzenie nie jest prawidłowe dla tej usługi).
NB1 kupione za granicą też może użyć livehd w polsce(drugi link po wybraniu NB1 pokazuje że urządzenie nie jest prawidłowe dla tej usługi).
- Od: 9 lip 2013, 17:19
piotrekdas napisał(a):NB1 kupione za granicą też może użyć livehd w polsce(drugi link po wybraniu NB1 pokazuje że urządzenie nie jest prawidłowe dla tej usługi).
Czyli, jak pisali wcześniej Koledzy, trzeba zrobić trik i zalogować się w innym języku/państwie, wtedy wykupić i będzie działało ?
Zanim kupicie – TT oferuje aż 3 miesiące tej usługi za darmo i jak pisze Fomicz doda te 3 miesiące do zakupionego okresu w momencie aktywacji. No ale zawsze można najpierw sprawdzić zanim się kupi. Jak też pisałem kilka stron wcześniej, trzeba się znaleźć na terenie usług i po prostu pole Services zmieni się w pole Activate. Po zakupie natomiast musiałem się ręcznie w samochodzie zalogować na swoje konto wybierając jakąkolwiek usługę LIVE. Akurat nie wiem jak zachowałby się TT gdybym logowanie zrobił już w Polsce.
Szczerze mówiąc zastanawiałem się, czy coś się już zmieniło i nasze kombinacje nie będą już potrzebne, ale widzę, że nadal to ta sama historia... Powodzenia więc!
Szczerze mówiąc zastanawiałem się, czy coś się już zmieniło i nasze kombinacje nie będą już potrzebne, ale widzę, że nadal to ta sama historia... Powodzenia więc!
Strona tomtom.pl, po polsku, jestem zalogowany, urządzenie rozpoznane jako Mazda NB1 live, jest możliwość zakupu pakietu live i mówicie, że nie działa ? i trzeba jechać za granicę żeby móc aktywować ? Co za dziadostwo.
Dopisano 24 lut 2014, 15:52:
A po zmianie języka na niemiecki znalazłem jeszcze mapę zasięgu funkcji live (jak się domyślam).
Dopisano 24 lut 2014, 15:52:
A po zmianie języka na niemiecki znalazłem jeszcze mapę zasięgu funkcji live (jak się domyślam).