Lusterka zewnętrzne – naprawa

(2012 – 2017) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mazg » 9 lis 2024, 22:13

cześć,
jak kupiłem komplet, nie wiedziałem czy wymiana samych plastików pomoże i czy będą pasowały... jeśli jest czas i chęci można próbować. Gdzieś są filmiki z demontażu, pozdrawiam,
Początkujący

Od: 8 gru 2009, 18:01
Auto: mazda6, Accord, teraz Cx5 2,5 2016

Postprzez adae354EE » 15 lis 2024, 17:13

Spoko. Zamówiłem samą zębatkę. Jak to nie będzie to to zamawiam cały zestaw.
Tutaj gość fajnie tłumaczy technikalia tego mechanizmu:
https://www.youtube.com/watch?v=dVFhv1pfGjw
Początkujący

Od: 6 cze 2019, 10:51

Postprzez happy » 18 sie 2025, 12:31

Cześć,

Widzę, że ostatni post w tym wątku pojawił się w ubiegłym roku, dlatego nie wiem, czy ktoś jeszcze tu zagląda – ale spróbuję opisać swój problem.

Przed zakupem auta sporo czytałem (w tym cały ten temat) i zauważyłem, że najczęściej powtarzającą się usterką w Mazdach są lusterka. Korzystałem jednak z funkcji składania bez obaw, bo w praktyce często się to przydaje. Niestety, dopadł mnie problem, o którym wielu z Was już pisało – awaria lewego lusterka.

Objawy są takie: lusterko ani się nie składa, ani nie rozkłada, natomiast cały czas słychać pracujący silniczek, który próbuje to zrobić (oczywiście dzieje się to przy odpalonym silniku, np. podczas jazdy).

I tu moje pytanie: co z tym najlepiej zrobić?

– Czy próbować samemu, ryzykując ingerencję w instalację elektryczną i ewentualne dodatkowe problemy?
– Czy zostaje tylko wymiana całego lusterka, jak twierdzi większość mechaników? (nie chcą się podjąć serwisu)

ASO Mazdy wyceniło usługę na około 1000 zł, co wydaje się sporo jak za taką usterkę. Manualne zdolności mam, ale chciałbym uniknąć niepotrzebnych komplikacji.
Początkujący

Od: 18 sie 2025, 09:11
Auto: Mazda 3, 2013, 2.0 Benzyna, Sky-Activ