Wbudowana nawigacja TomTom, obsługa usługi LIVE – HD Traffic
Przyjechałem do PL i navi się chyba spiła, zaczęła się kręcić w miejscu, a dziś pojechała sobie własną trasą nie zważając na to że jej nie posłuchałem. Ewidentnie gubi gps... conajmniej dziwne ale objawy jak wyżej. Zanim zacznę odprawiać czary spróbuję ją zaktualizować i wrócić w obszar gdzie nie wariowała...
Po aktualizacji wróciła do żywych... Ale wcześniej w ciągu tygodnia umarła całkowicie... wynika mi z tego że bez resetu/reinstalacji 10 tys km lub pół roku działania to czas krytyczny i później wariuje. Ważne że jest rozwiązanie.
P.S. Obili mi dziś Mazde... na szczęście jest sprawca i jest jego OC...
P.S. Obili mi dziś Mazde... na szczęście jest sprawca i jest jego OC...
Cześć,
Po rejestracji i aktualizacji nawigacji przy starcie uruchamia mi się okno informacyjne usługi Live, które zawsze wymaga akceptacji lub odrzucenia. Bez tego nawigacja nie startuje. Jak to można na stałe wyłączyć? Z góry dzięki za pomoc
Ryszard
Po rejestracji i aktualizacji nawigacji przy starcie uruchamia mi się okno informacyjne usługi Live, które zawsze wymaga akceptacji lub odrzucenia. Bez tego nawigacja nie startuje. Jak to można na stałe wyłączyć? Z góry dzięki za pomoc
Ryszard
- Od: 29 wrz 2014, 21:06
- Auto: Było: 2.0-G, Energy,AT
Jest: 2023 -2.5 Homura, 4x4 AT
Tak da się wyłączyć, poszukaj w instrukcji.
Ja miałem inny problem: system podczas startu resetował się i nawigacja już się nie uruchamiała. Dopiero po 2-3 krotnym wyjęciu karty SD wróciło to do normy.
Dziś wgrałem najnowszy soft, mam nadzieję, że to się już nie powtórzy.
Ja miałem inny problem: system podczas startu resetował się i nawigacja już się nie uruchamiała. Dopiero po 2-3 krotnym wyjęciu karty SD wróciło to do normy.
Dziś wgrałem najnowszy soft, mam nadzieję, że to się już nie powtórzy.
Witam
ja mam pytanie pośrednio związane z nawigacją bo chodzi mi o dostęp do internetu. Chciałbym dowiedzieć się czy podłączenie do portu USB w aucie modemu obsługującego kartę Aero (darmowy internet przez kartę SIM od Polsatu/Plusa) pozwoli na dostęp do internetu? Czy będzie to działać. Gdyby tak było to była by to piękna sprawa – stały dostęp do internetu.
P.S. w Maździe CX-5 rocznik 2015 dostawcą map jest Navteq.
ja mam pytanie pośrednio związane z nawigacją bo chodzi mi o dostęp do internetu. Chciałbym dowiedzieć się czy podłączenie do portu USB w aucie modemu obsługującego kartę Aero (darmowy internet przez kartę SIM od Polsatu/Plusa) pozwoli na dostęp do internetu? Czy będzie to działać. Gdyby tak było to była by to piękna sprawa – stały dostęp do internetu.
P.S. w Maździe CX-5 rocznik 2015 dostawcą map jest Navteq.
Nie sądzę, ponieważ, aby ten internet mógł działać musiałby mieć jakiś soft, który by go obsługiwał po stronie nawigacji.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Tak teraz rekapitulacja.
Mam CX5 z drugiej ręki i nawigacje NB1.
Dużo jestem czytał i szukał informacji o NB1 i nadal nie mam pojęcia jak to działa.
.
Te wątki już majów paru lat.
Tak oprobujeme od nowa.
.
Przepraszam za mój Polski jestem Słowak
.
Nawigacja Mazda CX5 NB1.
Teraz świeżo zakupiona nowa mapa Europy i mapa radarów.
I teraz mnie chodzi o Traffic informacje drogowe.
Czasami mi się ten pasek Traffic po prawej stronie pojawia jak w Gliwicach czy czasami w Katowicach.
Na Słowacji jest widoczny cały czas i chyba działa.
I teraz pytanie?
Czy ta funkcja Traffic to jest problem nieopłaconej usługi, czy to jest problem ogólny z zasięgiem.
.
Po prostu mnie chodzi o to czy jak kupie tej usługi czy to coś da, czy to nie będzie tylko wyrzucony hajs do powietrza?
Mam CX5 z drugiej ręki i nawigacje NB1.
Dużo jestem czytał i szukał informacji o NB1 i nadal nie mam pojęcia jak to działa.
.
Te wątki już majów paru lat.
Tak oprobujeme od nowa.
.
Przepraszam za mój Polski jestem Słowak
.
Nawigacja Mazda CX5 NB1.
Teraz świeżo zakupiona nowa mapa Europy i mapa radarów.
I teraz mnie chodzi o Traffic informacje drogowe.
Czasami mi się ten pasek Traffic po prawej stronie pojawia jak w Gliwicach czy czasami w Katowicach.
Na Słowacji jest widoczny cały czas i chyba działa.
I teraz pytanie?
Czy ta funkcja Traffic to jest problem nieopłaconej usługi, czy to jest problem ogólny z zasięgiem.
.
Po prostu mnie chodzi o to czy jak kupie tej usługi czy to coś da, czy to nie będzie tylko wyrzucony hajs do powietrza?
- Od: 15 wrz 2019, 21:10
- Auto: mazda cx-5 2.2 skyactiv-d 175km AWD AT
Po czasie coś jestem poczytał i popisał z TomTomem :-D
.
Tu się poleca restart no warunkiem je połączenie się z Internetem.
.
Czasami my się pojawi listwa po prawej stornie Traffic i już tam i pokazała jakeś opóźnienie. No to iba na krótko.
.
Restartować NB1 bez połączenie z Internetem nie ma sensu.
Jest jakaż opcia, żeby wymuszać modem do połączenia się z Internetem.
Ten tydzień jeździe i co chwile sprawdzam, czy się nie połączy no cali czas jest – no connect.
.
Tu się poleca restart no warunkiem je połączenie się z Internetem.
.
Czasami my się pojawi listwa po prawej stornie Traffic i już tam i pokazała jakeś opóźnienie. No to iba na krótko.
.
Restartować NB1 bez połączenie z Internetem nie ma sensu.
Jest jakaż opcia, żeby wymuszać modem do połączenia się z Internetem.
Ten tydzień jeździe i co chwile sprawdzam, czy się nie połączy no cali czas jest – no connect.
Tak ciągle walczę z Tom Tomem
.
Po dużo wątkach i kontaktach z suportem i ciągłego polecenia resetowania do Fabrycznych ustawień chyba coś mam.
Tu jest odpowiedz jednego ze technicznej pomocy i to chyba tak som dużo wyjaśniło.
.
Zgodnie z rozmową na czacie zresetowałam karta SIM z Vodafone na Active.Live.
Aby ta zmiana zaczęła obowiązywać, proszę wykonać przywrócenie ustawień fabrycznych i miękki reset (NIE logować się na urządzenie).
Ponowne uruchomienie usług może potrwać do 12 godzin.
.
To znaczy, że z Mazda NB1 jest karty Vodafone i ta na Polsce nie działa.
Dla tego w Niemczech po restarcie działa bo jest późnej chyba działa na roamingu.
Na Czechach jest tak samo Vodafone, próbował ktoś aktywacje lub reset w Czechach?
.
Teraz mi zresetował operator SIM z Vodafone na Active.Live ciekawe co to jest to Active.Live
Mam nadzieje, że będzie działała usługa. Poczekam 2 dni i dam znacz czy działa.

.
Po dużo wątkach i kontaktach z suportem i ciągłego polecenia resetowania do Fabrycznych ustawień chyba coś mam.
Tu jest odpowiedz jednego ze technicznej pomocy i to chyba tak som dużo wyjaśniło.
.
Zgodnie z rozmową na czacie zresetowałam karta SIM z Vodafone na Active.Live.
Aby ta zmiana zaczęła obowiązywać, proszę wykonać przywrócenie ustawień fabrycznych i miękki reset (NIE logować się na urządzenie).
Ponowne uruchomienie usług może potrwać do 12 godzin.
.
To znaczy, że z Mazda NB1 jest karty Vodafone i ta na Polsce nie działa.
Dla tego w Niemczech po restarcie działa bo jest późnej chyba działa na roamingu.
Na Czechach jest tak samo Vodafone, próbował ktoś aktywacje lub reset w Czechach?
.
Teraz mi zresetował operator SIM z Vodafone na Active.Live ciekawe co to jest to Active.Live

Mam nadzieje, że będzie działała usługa. Poczekam 2 dni i dam znacz czy działa.