Skaner Tester do cx5 od 2016
Strona 1 z 1
Witam. Szukam porady. Jaki tester polecacie do Madzi cx5 od 2016 r. Chcę poznać swoje auto bliżej. W serwisach albo mało wiedzą albo robią tajemnicę albo nic nie widzą. Może ktoś pomoże?
Postanowiłem troszkę podrążyć temat. Wysłałem zapytania do firm oferujących tego typu sprzęt. W Audi mam skaner – samodzielne urządzenie schowane w bagażniku, które realizowało większość moich potrzeb w tym przede wszystkim kasowanie błędów sporadycznych w "trasie". Chciałem tak samo. Niestety okazuje się, że podstawowe (czytaj relatywnie tanie) skanery obsługują tylko silnik:
viaken.pl/pl/skaner-vscan-obd2-c-z-funkcja-wyliczania-zuzycia-paliwa.html
allegro.pl/oferta/najlepszy-profesjonalny-tester-diagnostyczny-pro-s-7632215964
Urządzenia które oprócz silnika obsługują większość układów samochodu albo należy używać wraz z laptopem albo są odrobinę droższe.
viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
allegro.pl/oferta/tester-skaner-dignostyczny-foxwell-nt520-pro-mazda-7563727735
W tej chwili mam problem i jestem ciekaw opinii ludzi którzy dłużej mają do czynienia z Mazdą.
viaken.pl/pl/skaner-vscan-obd2-c-z-funkcja-wyliczania-zuzycia-paliwa.html
allegro.pl/oferta/najlepszy-profesjonalny-tester-diagnostyczny-pro-s-7632215964
Urządzenia które oprócz silnika obsługują większość układów samochodu albo należy używać wraz z laptopem albo są odrobinę droższe.
viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
allegro.pl/oferta/tester-skaner-dignostyczny-foxwell-nt520-pro-mazda-7563727735
W tej chwili mam problem i jestem ciekaw opinii ludzi którzy dłużej mają do czynienia z Mazdą.
Jeżeli porównujesz vagoskie skanery to nie ma czego porównywać gdyż te do grupy vag vcds czy vcp to porostu majstersztyk wszystko jest proste intuicyjne, jesteś w stanie programować, zmieniać kodowanie, grzebać w epromie itd ntomiast do Mazdy to jest jakieś nieporozumienie, zwykły prymityw opierający się na kalkulatorze gdzie zwykły śmiertelnik może jedynie zrobić spory bałagan. Jedynym rozwiązaniem tak naprawdę nic nie wnoszącym jest elm bluetooth. Z tym urządzeniem jedynie zobaczysz bieżące parametry i skasujesz błędy nic ponadto.

Co ma i-stop do wyjęcia akumulatora? <Bez akumulatora i-stop jest aktywny cały czas
> Gdy zaś zostanie ponownie podłączony do auta (naładowany do pewnego, akcepotowalnego poziomu) to i-stop będzie się aktywował już tylko podczas zatrzymania. A nawet jeśli nie odrazu, to po podładowaniu akumulatora już tak. Nie ma potrzeby żadnego ustawiania i uaktualniania. Poza tym zwykły ELM327 + Forscan potrafi wiele zdziałać w Maździe, żadne Foxwelle (pierwsze słyszę) nie są potrzebne

- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Możesz wspomnianym Forscanem sprawdzić poziom naładowania baterii oraz jego "jakość".Jeśli któreś z nich jest poniżej normy, i stop się nie włączy. Ale nic nie trzeba aktywować, uwierz mi. Sprawdzone na 4 różnych Mazdach Skyactiv, łączcie z jedną co stała 3 miesiące bez akumulatora A raczej z rozładowanym do 0, co żaden "inteligentny" prostownik nawet go nie chciał wykryć. A ruski, 30 letni dał radę (ponad 2 doby mu zeszło) i i-stop działał od strzała.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Do tego nie potrzeba żadnego interfejsu. Do cofania tłoczków jest odpowiednia procedura, same się cofną. Przy okazji, widziałem kroki ale ich nie pamiętam, musisz poszukać. Na 99% jest tu na forum w wątku o hamulcach (działy BM, GJ albo KF)
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Strona 1 z 1