Witam !
3,5 roku użytkowania , 56 tys. km przebiegu,no i pierwsza usterka ...
Wysiadły czujniki parkowania, przód i tył.
Nie, nie są zabrudzone, nie było stłuczki itd.
Oczywiście trzeba odwiedzić serwis i zdiagnozować przyczynę.
Czy ktoś z użytkowników miał podobny problem.
pozdrawiam SŁ
Nie działają czujniki parkowania – uszkodzony jeden z czujników
Strona 1 z 1
Witam. Auto ma rok i trochę ponad 16k km. Czujnik parkowania tył. Raz działa raz nie. 2 tyg. czekania na wizytę w serwisie. Diagnoza : uszkodzony środkowy lewy czujnik. Kolejne 2 tyg. czekania na zgodę MP na naprawę w ramach gwarancji. Po ponad miesiącu od awarii podobno czujnik został wymieniony bez zdejmowania zderzaka. Wyjazd z ASO czujnik działa. Po przyjeździe do domu ok. 6 km, czujnik znowu nie działa. Kolejna umówiona wizyta za ponad tydzień. Czy ktoś z Was słyszał, widział, czytał o podobnej usterce? Proszę dać znać. Nie wiem czy to ma znaczenie czy nie. Owe ASO to dość mocno krytykowany na forum Oddysey z Górczewskiej w Warszawie. Strach się bać. Nowe auto a tu taka pierduła. To wkurza najbardziej.
Podjedź do Golebiewskich
Nie mam do nich najmniejszych zastrzeżeń
Nie mam do nich najmniejszych zastrzeżeń
Witam. Dziś bóle ustały. Wymienili drugi czujnik. Tym razem środkowy prawy. Po długiej jeździe testowej wygląda na to, że usterka naprawiona. W sumie naprawa trwała dwa miesiące. Masakra.
Witam,
W mojej Mazdzie CX-5 nie działają czujniki parkowania i szukam pomocy w ustaleniu przyczyny usterki i jej ewentualnym usunięciu. Mam trochę doświadczenia elektrycznego i elektronicznego, ale ten temat mnie przerasta.
Przede wszystkim na pewno czujniki mam, są zainstalowane w karoserii samochodu a na desce rozdzielczej, pod sterowaniem klimatyzacją, mam przycisk do włączania/wyłączania ostrzegania przed uderzeniem w przeszkodę.
Problem w tym, że przycisk nie działa – dioda na przycisku jest stale wyłączona, nie aktywuje się po wrzuceniu biegu wstecznego (automat), jego wciskanie czy przytrzymanie nie przynosi żadnego efektu, na ekranie pojawia się widok z kamery cofania ale czujniki nie dają żadnego sygnału.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jest jakaś metoda na resetowanie tych czujników albo sprawdzenie ich w jakiś łatwy sposób? Jeśli nie w łatwy, to jak najprościej się do nich dobrać, żeby je przemierzyć bez rozwalania połowy samochodu (da się tak w ogóle)?
Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje, to proszę o cynk, odpiszę dość szybko.
Z góry dziękuję za wsparcie!
Pozdrawiam,
Przemek
W mojej Mazdzie CX-5 nie działają czujniki parkowania i szukam pomocy w ustaleniu przyczyny usterki i jej ewentualnym usunięciu. Mam trochę doświadczenia elektrycznego i elektronicznego, ale ten temat mnie przerasta.
Przede wszystkim na pewno czujniki mam, są zainstalowane w karoserii samochodu a na desce rozdzielczej, pod sterowaniem klimatyzacją, mam przycisk do włączania/wyłączania ostrzegania przed uderzeniem w przeszkodę.
Problem w tym, że przycisk nie działa – dioda na przycisku jest stale wyłączona, nie aktywuje się po wrzuceniu biegu wstecznego (automat), jego wciskanie czy przytrzymanie nie przynosi żadnego efektu, na ekranie pojawia się widok z kamery cofania ale czujniki nie dają żadnego sygnału.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jest jakaś metoda na resetowanie tych czujników albo sprawdzenie ich w jakiś łatwy sposób? Jeśli nie w łatwy, to jak najprościej się do nich dobrać, żeby je przemierzyć bez rozwalania połowy samochodu (da się tak w ogóle)?
Jeśli potrzebne są jakieś dodatkowe informacje, to proszę o cynk, odpiszę dość szybko.
Z góry dziękuję za wsparcie!
Pozdrawiam,
Przemek
- Od: 8 maja 2021, 20:46
- Auto: Mazda CX-5 AWD 2.0 160KM SkyPassion 2013
Strona 1 z 1