Wbudowana nawigacja TomTom, obsługa usługi LIVE – HD Traffic

(2012 – 2017) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez fomicz » 9 gru 2013, 11:21

Pojawiła się nowa wersja oprogramowania. Po jej wgraniu nie zauważyłem znaczących zmian ale czasami zamiast 'metrów' mówi 'jardów' :).
Co z opcją LIVE – nie wiem. Zakupiłem ale wyjazd dopiero pod koniec grudnia.
Nie wiecie, czy po zakupie trzeba jeszcze jakoś specjalnie aktywować usługę? Opisy, instrukcje i poruszanie się po stronie TomToma doprowadza mnie momentami do rozpaczy :).
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Od: 25 maja 2006, 14:15
Auto: CX-5 SkyEnergy 2.0 160 PSI AT

Postprzez Blixten » 9 gru 2013, 13:40

Funkcja LIVE nie jest oczywiście bez znaczenia, ale w moim przypadku ważniejsze będą radary – próbował ktoś w praktyce czy sprawnie to działa ?
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 cze 2013, 12:28
Auto: CX-5 Passion 2.0 G AT

Postprzez Zbigniew_AWD » 9 gru 2013, 21:23

fomicz napisał(a):Pojawiła się nowa wersja oprogramowania. Po jej wgraniu nie zauważyłem znaczących zmian ale czasami zamiast 'metrów' mówi 'jardów' :).
Co z opcją LIVE – nie wiem. Zakupiłem ale wyjazd dopiero pod koniec grudnia.
Nie wiecie, czy po zakupie trzeba jeszcze jakoś specjalnie aktywować usługę? Opisy, instrukcje i poruszanie się po stronie TomToma doprowadza mnie momentami do rozpaczy :).

W menu po wybraniu zakładki live, navi poprosi o wyznaczenie krótkiej trasy, w tym czasie sprawdzi czy usługi są dostępne i w tym samym miejscu w menu pojawi się później "Activate". Trzymam kciuki. Jakby nie poszło to polecam zmienić miejsce zamieszkania na kraj gdzie LIVE działają.

Bazę fotoradarów można pobrać razem z darmową pierwszą aktualizacją map. TomTom ostrzega sygnałem dźwiękowym przed niebezpieczeństwem:) Jakie jest pokrycie mapy w PL nie mam pojęcia. Jeśli takie jak remontów to można spać spokojnie!
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 21:42
Auto: CX-5, G, AWD

Postprzez fomicz » 10 gru 2013, 10:32

Blixten napisał(a):Funkcja LIVE nie jest oczywiście bez znaczenia, ale w moim przypadku ważniejsze będą radary – próbował ktoś w praktyce czy sprawnie to działa ?

Tu chyba lepszym rozwiązaniem jest np. Yanosik:)
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez lundi » 10 gru 2013, 14:11

Witam,
a czy ktoś ma lub miał problem ze "znikaniem" nawigacji i brakiem możliwości uruchomienia jej (klawisz nawigacja nie reaguje)? W serwisie poradzono mi abym każdorazowo wyjmować bezpieczniki od audio, odczekać 5 minut i wszystko wraca do normy. Problem z tym, że to chyba nie ta klasa samochodu, nie za taką obsługę zapłaciłem klika tysięcy zł, a dodatkowo w zimie mało fajnie wyjmuje się malutki bezpiecznik przy -20 stopniach. Podobno Mazda na razie nie ma pomysłu na to???
Początkujący

Od: 5 gru 2013, 14:50
Auto: CX-5, benzyna, 2013

Postprzez Blixten » 10 gru 2013, 16:31

lundi napisał(a):W serwisie poradzono mi abym każdorazowo wyjmować bezpieczniki od audio, odczekać 5 minut i wszystko wraca do normy.

To chyba jakieś żarty – który serwis tak Ci profesjonalnie i handlowo "doradził" ?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez fomicz » 10 gru 2013, 16:39

Jak nawigacja nie działa to niech naprawiają a nie każą wyjmować bezpiecznik.
lundi napisał(a):Podobno Mazda na razie nie ma pomysłu na to???

Jak powiedział Bolek z kabaretu TEJ:
"Jak koło jest zepsute to cały 'tjaktoj' jest..."
Chyba, że polecą Laskowikiem "Trzy koła są dobre" niby to samo ale jak brzmi :)
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez lundi » 10 gru 2013, 21:50

Serwis Mazdy w Krakowie, już dwa razy z tym byłem.
Początkujący

Postprzez piotrriv » 11 gru 2013, 09:20

Miałem kulkukrotnie zwiechę ale wystarczył restart silnika.
To raczej nie Mazda a TomTom się wiesza.
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez lundi » 13 gru 2013, 11:29

U mnie na razie odłączono akumulator na 10 minut. To ma wystarczyć. Myślę, że pomimo prostoty, taką operację powinien wykonać serwis bo pewnie wszystko się rozkoduje. Pozdrawiam, na razie działa – od wczoraj.
Początkujący

Postprzez Blixten » 13 gru 2013, 13:37

Nie odpuszczaj serwisowi – od tego są, a samochód jest na gwarancji. Daj znać co pomogło.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez fomicz » 18 gru 2013, 09:29

Funkcji Live jeszcze nie sprawdziłem.
Zakupiłem sobie usługę zmieniając kraj zakupu na Niemcy.
Jak dla mnie strona TomToma jest trochę pokręcona. Wyobraźcie sobie, że jak się zaloguję i wybiorę język inny niż niemiecki to nie widzę mojego zamówienia, jest ono widoczne wyłącznie w języku niemieckim :)

Jeszcze jedno. Na forum Mazdy6 znalazłem informację, że czasami modem nawigacji w Maździe jest wyłączony, jest tam procedura jak go włączyć. Okazało się, że mój jest wyłączony, więc Live i tak nie zadziałało by mi poza Polską. Żałuję tylko, że nie mogłem sprawdzić, czy w takim przypadku zadziałała by usługa testowa (tych kilka darmowych tygodni).
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Zbigniew_AWD » 18 gru 2013, 19:08

Dobrze, że to znalazłeś, bo pewnie dochodzilibyśmy bardzo długo, czemu Ci nie działa, ty byś zmarnował pieniądze, a i ja nie czułbym się komfortowo, bo przecież miało działać... Ja za miesiąc przedłużam, mam nadzieję może na jakąś promocję i że pójdzie bezproblemowo. A jakby była faktura do tego to już w ogóle miodzio.
Forumowicz

Postprzez fomicz » 19 gru 2013, 11:24

Zbigniew_AWD napisał(a):a i ja nie czułbym się komfortowo, bo przecież miało działać... Ja za miesiąc przedłużam, mam nadzieję może na jakąś promocję i że pójdzie bezproblemowo. A jakby była faktura do tego to już w ogóle miodzio.

Spoko.
Z tymi FV z TomToma to różnie bywa, jak kupowałem to live, nie chciałem FV ale dostałem:
Kod: Zaznacz cały
LIVE Services Europe – 1 year 1 48.76€ VAT%21.00 VAT10.24€ Total59.00€

ale jak kupowałem aktualizację na inną firmę to dostałem:
Kod: Zaznacz cały
Europa – roczna subskrypcja usługi aktualizacji map 130.06PLN  VAT0.00 Razem:130.06

Więc co otrzymasz – nie wiem.

BTW:na razie chcę wyłączyć modem i ponownie go włączyć w DE.
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez fomicz » 7 sty 2014, 12:36

Moje wrażenia z aktywacji systemu Live.

Pierwsze pojawienie się informacji live zauważyłem jakieś 100 km. od granicy DE (na A2). Pokazały się informacje o opóźnieniach ale nie pojawiły się żadne dodatkowe menu, czy informacje pogodowe. Po zatrzymaniu się w DE włączyłem modem – nic się nie zmieniło. System Live działał. Pokazywał korki i wypadki i tak dojechałem na miejsce. W menu można sprawdzić 'network' ale tam cały czas pokazywało, że nie ma połączenia z siecią GSM.
Przez kilka dni nic nowego się nie działo. Dla zabawy wyłączyłem i włączyłem modem i po jakimś czasie zauważyłem zmianę ikonki w menu, dodatkową zakładkę w systemie LIVE, pojawił się serwis pogodowy oraz możliwość skonfigurowania swojego konta w serwisie TomTom.

System działał mi do samego domu. Sieć była podpięta (26001 to chyba Plus).

Jako ciekawostkę podam jeszcze, że ważność subskrypcji jest do marca 2015, więc chyba doliczyło te gratisowe kilkanaście tygodni.
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez fomicz » 9 sty 2014, 11:42

Dziś podróż w trasie 120 km. Live cały czas działa. Modem połączony z Plusem. Właśnie po włożeniu karty do czytnika pokazało, że jest uaktualnienie oprogramowania urządzenia. Zobaczymy.

Dodane:
zaktualizowałem oprogramowanie na 10.851. LIVE HD ciągle działa. Nawigacja łączy się z TOMTOM po zatwierdzeniu danych konta. Modem cały czas działa z siecią 2601.
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Zbigniew_AWD » 10 sty 2014, 13:50

Cieszę się, że poszło bez problemów.

Po 3 tygodniach w PL też działało. Dłużej nie testowałem nigdy.
Forumowicz

Postprzez PSi » 15 lut 2014, 15:14

Witam,
jestem nowym użytkownikiem Mazdy i forum :–)
Nawigacją trochę jestem zawiedziony, oprócz wątku z usługami LIVE (co może być do obejścia) największy problem mam z trasą. Po ustawieniu trasy, nie ma możliwości zapisania jej. I teraz jadąc gdzieś, ustawiając 10 punktów "przez" jak zajadę na stację zatankować auto, wyłącza się nawigacja i pomimo że nie dojechałem do miejsca docelowego po ponownym uruchomieniu auta (i nawigacji) musze od nowa ustawiać punkty.
Ktoś potrafi to obejść?
PSi

Postprzez renmar » 18 lut 2014, 13:00

Hej,
ja jadac w styczniu na narty rocznym autem, wlaczylem pod Berlinem modem i poszedlem spac (byl oczywiscie wylaczony :| ). Rano jak ruszylem i wyznaczylem trase ladnie wszystko zadzialalo i w Polsce tez teraz dziala bez problemu (3miasto). Nie kupowalem na razie abonamentu, bo do 15.04 mam w ramach "dobrego poczatku " <serduszka> (FW/SW mam najnowszy 10.851).
Aktualizacje map na rok kupilem z dobra znizka wykorzystuja stare konto w TT (mam tez od lat przenosna nawigacje TT 920 T, ale teraz podmienilem urzadzenie na NB1) – i mam nadzieje na podobne oferty w kolejnych latach – jak mysle o aktualizacji map za tysiaka w Audi to mnie zalewa – nie wspomne a ich aktualnosci <płacze> .
Jeszcze co zrobilem z NB1 to wgralem radary (jako POI) i ustawilem ostrzeganie oraz zmienilem kolory mapy (tylko nocne), bo oryginaly to smutek i ciemnosc widzialem <glupek2> .
Jesli mi sie uda to kiedys dorzuce zdjecie jak wygladaja moje kolorki – w razie czego moge tez przeslac zainteresowanym
(oczywiscie mozna bez problemu dogrywac glosy typu Holek, Zimoch czy cichy jak komus nie odpowiada Andrzej hahaha )
narka
Początkujący

Od: 26 wrz 2013, 08:21
Auto: CX-5 2.0B AWD AT 2012

Postprzez paolobin » 18 lut 2014, 18:45

Witam

Mam pytanie do Renmara, jeśli zechcesz mi odpowiedzieć :) Mam jeszcze jedną nawigację przenośną samochodową Garmin Nuvi 2595 i wklejam sobie POI z radarami pobierając plik na darmowej stronie UMPCPL (jest tam ogromna w stosunku do NB1 baza danych i każdy może wprowadzić nowe pozycje radarów stałych, przenośnych... czasami jadę na dwóch navi, Tomtom pokazuje drogę a Nuvi leży gdzieś z boku i gada co przede mną), napisz jak ładujesz POI w Tomtomie? Jak zmieniłeś kolor mapy w NB1 bo prawie wszystkie kolory i kontrast są beznadziejne w stosunku do Garmina? Czy tylko wybrałeś najlepiej widoczną nocną mapę z opcji w urządzeniu czy inaczej? Porównując NB1 i Garmina 2595 bardzo mi nie odpowiada pole widzenia tej mapy, w Nuvi widzę wcześniej o wiele więcej trasy, w NB1 widok jest, że tak napiszę "krótki".

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 8 sie 2013, 18:19
Auto: Mazda CX5, 2.0 benzyna, 2012