Z góry przepraszam jeśli taki wątek już istnieje, ale zapewniam, że najpierw pytałem o pomoc Wujka Google i korzystałem także w wyszukiwarki na forum, przejrzałem też instrukcję obsługi i niestety nie znalazłem podobnego tematu.
Otóż od niedługiego czasu jestem posiadaczem Mazdy CX-5 z silnikiem 2.2 SKYACTIV-D 150KM, rocznik 2014. Przez ostatnie dni od kupna samochodu wszystko było w porządku ze światłami, sprzedający nawet polecił, aby zostawić tryb automatyczny tak jak jest i muszę przyznać, że gdy wracałem od niego do domu późnym wieczorem, to automatyczna zmiana na drogowe działała bez zarzutu.
Dziś jednak z jakiegoś powodu te światła przestały działać. Dźwignia jest ustawiona na tryb AUTO i przesunięta w stronę prędkościomierza. Nic nie zmieniałem, a jednak kontrolka ze światłami mijania i HBC (reflektor z literką A w środku) nagle zgasły i światła też się nie świecą. Fizycznie światła działają, bo jak ręcznie ustawię światła mijania lub drogowe, to wszystko jest w porządku. Natomiast nie wiem, dlaczego wyłączył się ten tryb AUTO.
Być może coś przycisnąłem przez przypadek i po prostu nie wiem co, jako że wcześniej nie miałem Mazdy, telepałem się raczej 20-letnim złomkiem, no i jest to dla mnie nowa rzecz. Nie zdziwiłbym się, gdyby problem był strasznie błahy.
Jedyna "inwazyjna" rzecz jaka nastąpiła przed tym wyłączeniem się trybu AUTO to problem z lusterkami. Otóż gdy zajechałem rano pod dom, postanowiłem po raz pierwszy wypróbować automatyczne składanie lusterek. Niestety, lewe lusterko nie rozłożyło się z powrotem i musiałem je rozłożyć ręcznie. Czytałem różne opinie: niektórzy mówią, że jest to ok, ale zalecenia producenta są takie aby ręcznie nie rozkładać. Ale jaki to ma związek ze światłami?
Przy okazji jak tak posiedziałem w aucie na zapłonie ustawionym w pozycji ACC, to po wyjściu auto nie chciało się zamknąć, bo pokazywało komunikat "Key not found". Zadziałało dopiero jak odpaliłem samochód i zgasiłem po kilkunastu sekundach. Wtedy "odnalazło" kluczyk. I właśnie przy tym odpaleniu, mam wrażenie, że tego trybu AUTO na światła już nie było.
Z góry dziękuję za pomoc!
Dopisano 16 sty 2025, 10:17:
AKTUALIZACJA:
Nie do końca wiem, jak to działa, zatem nie wiem w jaki sposób, ale tryb automatyczny zaczął znowu działać. Miałem do przejechania krótki odcinek, włączyłem światła manualnie i gdy skończyłem jazdę, to przed zgaszeniem auta spróbowałem włączyć tryb automatyczny i zadziałało. Ale może ktoś wie, co mogło się wcześniej wydarzyć?
Po mocniejszym przeszukaniu forum i po przejrzeniu instrukcji obsługi wyjaśniła się też sprawa z niemożliwością zamknięcia samochodu, który był na trybie ACC. Nie spotkałem się z tym wcześniej, ale najwidoczniej w Mazdzie trzeba przełączyć na OFF aby móc go zamknąć pilotem. Także to już wiem.