Opisywałem to tu i kilku postach niżej:
viewtopic.php?p=3286854#p3286854 Dodatkowo ostatnie spostrzeżenia:
Polecam poczytać na forum BMW

oni mają to w praktycznie w każdym modelu (ze względu na napęd na tył i wał dzielący bak). U nich jednak występują często dodatkowe pompy wspomagające ten przepływ i najczęściej pojawia się problem kiedy taka pompka pada.
W skrócie – w naszym baku jest pompa (w lewej komorze)

strumieniowa (tzw strumienica, bez żadnej elektryki, silników – działająca w oparciu o prawa fizyki), która przeciąga paliwo z komory prawej do lewej poprzez różnicę ciśnień wytworzoną powrotem paliwa z pompy głównej. Tak jak słusznie zauważyłeś – problem pojawia się jak jedzie się szybko przez dłuższy czas. Jak jeździsz spokojnie, to bez problemu dojeżdżasz do 0. Mnie to pierwszy raz spotkało na autostradzie, cały czas grzałem 150km/h, przy ok 1/4 samochód zgasł. Wydaje mi się (poprawcie mnie jeśli się mylę), że przy dużym obciążeniu powrót paliwa jest znacznie mniejszy, przez co możemy mieć mniejsze ciśnienie na powrocie i strumienica nie jest w stanie przeciągać paliwa z komory prawej do lewej...
Dodam jeszcze, że gdzieś czytałem na forum opinię, że konstrukcja baku w AWD w M6 lub CX-5 jest niezbyt udana i to dość częsta przypadłość...
Oto schemat tej pompy w naszym baku: