Witam!
Czy ktoś z was miał okazje otrzeć się o wymianę silnika SH01? Niestety mój diesel padł (dmuchnieta uszczelka pod głowicą). Z racji tego, że nie mieszkam w Polsce, a dostęp do części i usług jest tragiczny, a ceny tych z ASO kosmiczne, rozważam kupno kompletnego silnika np z Allegro oraz zrobienie swapa. Czy jest coś o czym muszę wiedzieć? Kodowanie, adaptacje itp? O ile przyczyna usterki jest dość dobrze opisana w internecie, o tyle opisanie rozwiązania problemu ogranicza się do "jedz do ASO niech naprawiają". W moim i zapewne nie tylko w moim przypadku jest to już nie możliwe z racji wieku auta i przebiegu. Wszelkie sugestie są mile widziane!!!
Pozdrawiam!
Wymiana silnika SH01
Strona 1 z 1
Uszczelkę wydmuchało i zmiana silnika? Gdzie Ty mieszkasz? Co to za absurd... Jaki przebieg? Rocznik?
Panowie uważajcie na ten silnik, wymiana uszczelki to tylko początek. Przebieg 210 tys – do wymiany łańcuszek, panewki itp jednym słowem generalny remont. O cenach nie wspomnę -generalnie najważniejsze elementy tylko w ASO dostępne. A na koniec info z serwisu "przy takim przebiegu w tym silniku standard" auto 2015 rok. Zdecydowałem się na kapitalkę – mogłem wymienić silnik ale cena prawie pod 10 tys ( a nigdy nie wiadomo co się kupi -pomimo lipnej gwarancji) . Podsumowując odradzam kupno cx5 2.2 silnik z przebiegiem 200 tys ( chyba że po kapitalnym remoncie poświadczonym fakturami)
Witam jaki koszt kompletnego remontu?,też mi się silnik posypał 215 tyś km Mazda cx5 2014 r.silnik 2.2 disel
- Od: 17 maja 2021, 16:26
U mnie aktualnie 265k km. 7k km temu wymiana uszczelki pod głowicą, przy okazji wymiana napędu pompy oleju (na wersję poprawioną SH17).
Lista wymienionych przy tej okazji gratów:
Do tego robocizna, po znajomości 1000 zł. Nie uważam, że to są bardzo duże koszty biorąc pod uwagę samochód który kosztował 165k jak był nowy.
Do tego totalną bzdurą jest to, że części są tylko w ASO
Wszystko jest dostępne w mazparts.pl dużo taniej, do 3 dni roboczych.
Tu zdjęcia z naprawy, silnik w bardzo dobrej kondycji, olej zmieniany co 10k km: https://photos.app.goo.gl/4H9s8LZREFwSvy3N8 + https://photos.app.goo.gl/VcVRiW1XtFH9oSXcA
Lista wymienionych przy tej okazji gratów:
- Kod: Zaznacz cały
uszczelniacz dolny wału OE MAZDA 89
uszczelka pokrywy zaworów OE MAZDA 69
zestaw łańcuch OE MAZDA + oba koła zębate OE MAZDA (napęd pompy oleju, poprawione SH17) 700
termostat OE MAZDA 122
uszczelka pod głowcię OE MAZDA 235
smok olejowy OE MAZDA 175
pompa wody OE MAZDA używana 5k przebiegu 200
uszczelka OE MAZDA do pompy wody 38
podkładki pod wtryskiwacze OE MAZDA 20
płyn chłodniczy FL22 OE MAZDA 88
chłodnica EGR używana znikomy przebieg 400
uszczelniacze zaworowe 160
dźwigienki 4 szt OE MAZDA 700
filtr oleju Amsoli 65
olej Ravenol 0w30 240
kompensatory do dźwigienek 4 szt 80
planowanie głowicy, sprawdzenie szczelności, spięcie zaworów 250
SUMA CZĘŚCI 3631
Do tego robocizna, po znajomości 1000 zł. Nie uważam, że to są bardzo duże koszty biorąc pod uwagę samochód który kosztował 165k jak był nowy.
Do tego totalną bzdurą jest to, że części są tylko w ASO
Tu zdjęcia z naprawy, silnik w bardzo dobrej kondycji, olej zmieniany co 10k km: https://photos.app.goo.gl/4H9s8LZREFwSvy3N8 + https://photos.app.goo.gl/VcVRiW1XtFH9oSXcA
Witam!
Czy może ktoś polecić jakiś warsztat zajmujący się regeneracją silników sh01 na terenie województwa lubelskiego albo w niedalekim sąsiedztwie?
Mój problem polega na tym, że podczas jazdy zerwał się łańcuch rozrządu i uszkodzona została głowica.
Czy może ktoś polecić jakiś warsztat zajmujący się regeneracją silników sh01 na terenie województwa lubelskiego albo w niedalekim sąsiedztwie?
Mój problem polega na tym, że podczas jazdy zerwał się łańcuch rozrządu i uszkodzona została głowica.
- Od: 10 lis 2024, 00:34
- Auto: Mazda 6 gj 2015 r. Skyactive-d 2.2 175 KM
Krzysp napisał(a):Witam!
Cześć. Pod Włodawa koleś mi robił kapitalke mojej Madzi. Naprawdę polecam. Po remoncie zrobiłem już 70k i nic się nie dzieje... Koleś fan Mazdy. Sam też tym jeździ...
- Od: 16 lut 2025, 23:38
- Auto: Mazda CX-5 2.2d Skyactiv 150HP 2015
Strona 1 z 1