Witam,
Jestem nowym forumowiczem i niedawno nabyłem CX-5 SkyPassion (benzyna – automat) (2013).
Mam jeden nurtujący mnie problem.
Po wyłaczeniu zapłonu słychać buczenie/brzęczenie wydobywające się spod maski, które ustaje po kilkunastu sekundach.
Możliwe, że ten problem był już omawiany (nie mogłem znaleźć).
Proszę o poradę,
1. co to może być?
2. czy też tak macie?
3. czy jest to normalne?
Za poradę bardzo dziekuję i pozdrawimam właścicieli CX-5 -tek
RobPi
Buczenie/brzęczenie po wyłaczeniu zapłonu
Strona 1 z 1
Tez to zauważyłem w moim samochodzie i ale co to może być tez bym chciał wiedzieć.
- Od: 6 lip 2014, 22:55
- Auto: Mazda CX-5 2.0 AWD AT LUXURY
Byłem w serwisie w Rzeszowie ale nic konkretnego nie powiedzieli. Jeśli występuje to także w Twoim aucie, to może tak ma być. Czytałem wątki dotyczące silników diesla to pisali, że to WEBASTO (urządzenie min. dogrzewające silnik). Nie wiem czy to urządzenie także występuje w silnikach benzynowych.
Moze ktoś poradzi.
Pozdrawiam
RobPi
Moze ktoś poradzi.
Pozdrawiam
RobPi
- Od: 6 lip 2014, 09:28
- Auto: CX-5 SkyPassion. Benzyna 2.0 (160KM). AT. Rok prod. 2013
RobPi napisał(a):Po wyłaczeniu zapłonu słychać buczenie/brzęczenie wydobywające się spod maski, które ustaje po kilkunastu sekundach.
Nie tylko występują takie odgłosy w Mazdach... Także w grupie VAG i pewnie jeszcze u innych...
Może nakieruję. Czy dźwięki sa takie... jakby mały silniczek elektryczny i ciche klikanie?
Tak ustawiają sie podzespoły silnika np. przepustnica...
Nie wiem czy wiecie, ale po wyłączeniu przez kierowcę stacyjki (wyjęcie kluczyka) napięcia w komorze silnika nadal są... Zanikają one po około 20 sekundach
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Dokładnie jest takie zachownie jak pisze Wojtek.
" jakby mały silniczek elektryczny i ciche klikanięcie"
Trwa to ok. 20 sek i po kliknięciu cisza.
Dzięki Wojtek za podpowiedź.
Kontaktowałem się jeszcze z salonem w Toruniu (bardzo solidna obsługa -polecam p. Przemysław jest bardzo kompetentny), gdzie kupiłem moje "cacko". Powiedzieli, że tak zachowuje sie elektryka samochodu. Kazali zrobić test :
1. Właczyć tylko elektyrykę samochodu (nie silnik) (Przycisk engine start bez nacisku na hamulec)
2. Po chwili wyłaczyć i posłuchać
i żeczywiście buczy po 20 sek kliknięcicie i cisza. Zatem tak ma być.
Dziękuję wszystkim za zangażowanie i wsparcie salonu Mazdy w Toruniu.
Pozdrawiam
RobPi
" jakby mały silniczek elektryczny i ciche klikanięcie"
Trwa to ok. 20 sek i po kliknięciu cisza.
Dzięki Wojtek za podpowiedź.
Kontaktowałem się jeszcze z salonem w Toruniu (bardzo solidna obsługa -polecam p. Przemysław jest bardzo kompetentny), gdzie kupiłem moje "cacko". Powiedzieli, że tak zachowuje sie elektryka samochodu. Kazali zrobić test :
1. Właczyć tylko elektyrykę samochodu (nie silnik) (Przycisk engine start bez nacisku na hamulec)
2. Po chwili wyłaczyć i posłuchać
i żeczywiście buczy po 20 sek kliknięcicie i cisza. Zatem tak ma być.
Dziękuję wszystkim za zangażowanie i wsparcie salonu Mazdy w Toruniu.
Pozdrawiam
RobPi
- Od: 6 lip 2014, 09:28
- Auto: CX-5 SkyPassion. Benzyna 2.0 (160KM). AT. Rok prod. 2013
Ja taz tak mam i wydaje mi sie ze jest to sprawa elementow odpowiedzialnych za wysokie napiecia (potrzebne do ksenonow)– ja mam swiatla do jazdy dziennej zamontowane (te nieoryginalne) i one swieca po wylaczeniu auta dokladnie tyle ile trwa "buczenie" – nie ma strachu 
Strona 1 z 1