Metaliczne tarcie/skrzypienie przy hamowaniu z niskich prędkości

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez stopskee » 5 wrz 2026, 11:55

Cześć,
Pacjent Mazda 3 BN 2018 120 KM benzyna.
Wymieniłem klocki i tarcze przód tył, poprzednie były zużyte i piszczały.
Po wymianie pisk nie ustał, więc po przejechaniu jakichś 2 tys. km zdecydowałem się na regenerację zacisków – wymieniłem prowadnice, gumki prowadnic, wrzuciłem smar ceramiczny na prowadnice, uszy i plecki klocków. Wymieniłem też blaszki montażowe pod klocki.
Po tej operacji pisk ustał, natomiast przy hamowaniu (zwłaszcza kiedy jest sucho i hamulce są nagrzane) w zakresie prędkości 30 km/h-0 km/h słychać metaliczne tarcie/skrzypienie, czasem postukiwanie.
Na lewej przedniej tarczy również pojawiły się dwa rowki po obwodzie (przed regeneracją był jeden rowek na prawej przedniej tarczy, który się wyrównał).
Jest szansa, że klocki się układają jeszcze po regeneracji zacisków? Przejechałem na nich już koło 1 tys. km od regeneracji, więc wydaje mi się trochę długo.

https://www.youtube.com/shorts/RINYL9jFcXU

Klocki i tarcze od TRW:
GDB3592, DF6731

Blaszki do klocków:
109-0027 QUICK BRAKE

Zestaw naprawczy zacisków:
AUTOFREN SEINSA D7288C

Podjechałem z tym problemem do mechanika – auto wrzucone na kanał, szarpaki, rolki – nie znaleźli totalnie nic (blaszki OK, osłony tarcz OK, żadnych kamieni). Stwierdzili, że klocek może się poruszać luźno w zacisku, bo TTTM, natomiast mnie ten dźwięk doprowadza do szału.
Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem?
Początkujący

Od: 25 maja 2022, 20:14
Auto: Mazda3, 2.0 120KM, 2018