Cześć,
jestem na kupnie Mazdy 3 III generacji. Rocznik 2016, przejechane 95 tys . km. Planuje używać auta przez najbliższe 10 lat więc zależy mi na identyfikacji problemów z korozją podwozia, elementów istotnych (np. belki, progi? proszę podpowiedzcie co jeszcze). Auto będzie stało na miejsu parkingowym z kostki niestety na otwartej przestrzeni. Właściciel nie robił rzadnej konserwacji we własnym zakresie.
Przez identyfikację problemów rozumiem istniejące wżery oraz prawdopodobieństwo ich wystąpienia w niedalekiej przyszłości na istotnych elementach zawieszenie itp. Od razu rzuca się w oczy konieczność wymiany układu wydechowego i chyba 2 tarcz.
Nie mam problemów także z wymianą elementów zawieszenia itp. (przeguby, wahacze), ale prosiłbym o informację czy już widzicie taką konieczność? Planowo chciałem zabezpieczyć podwozie antykorozyjnie momentalnie po dokonaniu zakupu.
Przesyłam uzyskane zdjęcia podwozia i chciałbym Was zapytać jak bardzo jest źle.
Zaznaczyłem miejsca które wydają mi się podejrzane i problematyczne. Ciężko jest ocenić co dzieje się powyżej plastikowych osłon. Czy jest szansa dostrzec jakieś problemy?
Bardzo dziękuję za pomoc bardzo zależy mi na kupnie "trójki" III generacji bez wspomagania elektrycznego jak to robią w nowych wersjach silnikowych. Myślę że to ostatni moment w Europie na zdobycie takiej perełki.
Prośba o ocene stanu podwozia
Strona 1 z 1
Myślę sądząc po zdjęciach że auto w dobrym stanie jak na 10 latka(PRAWIE)
Takimi rzeczami jak tarcze hamulcowe zawieszenie czy wydech to bym się nie przejmował bo to są części wymienne.
Najlepiej zobaczyć auto w realu i ocenić stan podłużnic podłogi nadkoli i wnęk.A najlepiej to pościągać plastikowe nadkola i inne elementy i wtedy ocenić....
Profesjonalne i porządne zabezpieczenie tych miejsc po zakupie na pewno ochroni na trochę spód i go zabezpieczy.
Takimi rzeczami jak tarcze hamulcowe zawieszenie czy wydech to bym się nie przejmował bo to są części wymienne.
Najlepiej zobaczyć auto w realu i ocenić stan podłużnic podłogi nadkoli i wnęk.A najlepiej to pościągać plastikowe nadkola i inne elementy i wtedy ocenić....
Profesjonalne i porządne zabezpieczenie tych miejsc po zakupie na pewno ochroni na trochę spód i go zabezpieczy.
Dziękuję za odpowiedź. Mój plan to oglądnąć podwozie po jeździe prónej (pozytywnej) na podnośniku w ASO Mazdy. Podejrzewam że właściciel i mechanik nie będą się chcieli bawić w ściąganie tych plastików by nie brać odpowiedzialności za możliwość ich nie poprawnego założenia. Chyba że się mylę. Wtedy zostaje ogląd w realu. Dodatkowo ASO Mazdy sprawdzi błędy w komputerze i określi stan na hamowni. Myślicie że ma to sens co wymyśliłem. Czy macie jakieś inne propozycje. Jestem laikiem w tych sprawach. Dzięki!
- Od: 21 maja 2025, 11:48
- Auto: Planowana Mazda 3 III gen (BM)
To co piszesz ma sens, dodatkowo możesz spytać o historię pojazdu, bo jeśli z polskiego salonu, to masz to od ręki..
Jeśli nie z Polski, to tu na forum jest temat kolegi @Marianek o możliwości sprawdzenia historii pojazdu zagranicznego za drobną opłatą.
Co do wklejonych zdjęć, to auto wygląda dobrze. Oczywistym, że coś jest, bo to nie podwójny ocynk jak na starych peżotach co wcale nie gniły, ale wygląda zachęcająco.
Jeśli nie z Polski, to tu na forum jest temat kolegi @Marianek o możliwości sprawdzenia historii pojazdu zagranicznego za drobną opłatą.
Co do wklejonych zdjęć, to auto wygląda dobrze. Oczywistym, że coś jest, bo to nie podwójny ocynk jak na starych peżotach co wcale nie gniły, ale wygląda zachęcająco.
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
To auto wygląda na 5 a nie 10 lat. Jeśli tarcze czy wydech uważasz za zardzewiałe, to będzie chyba twoja pierwsza Mazda
Twoje zdjęcia głównie wskazują na części demontowalne, w tym przednie sanki – to jak wyglądają jest niestety normalne. Nadwozie głównie lubi intensywnie rdzewieć w punktach mocowań, a tego raczej bez demontażu nie zobaczysz. Po zdjęciach nie masz się czego obawiać, zwyczajnie po zakupie daj auto do konserwacji komuś, kto się zna – będziesz przez te lata spał spokojnie. I nie zdziw się, że wydech da radę 10 lat taki jaki jest 
Bardziej skup się na mechanice, bo o ile ten napęd jest praktycznie niezniszczalny, to zawsze może zdążyć się jakieś kuku.
Bardziej skup się na mechanice, bo o ile ten napęd jest praktycznie niezniszczalny, to zawsze może zdążyć się jakieś kuku.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
k3nh napisał(a):Dzięki za spostrzeżenia. Tak to moja pierwszaNie spodziewałam się takiego odzewu. Jesteście najlepsi
.
tu nie feisbuk, tu som fahofcy
jeśli kupisz, to zakładaj temat i opisuj.
Cześć,
po spotkaniu ze sprzedawcą (autem jeździło się fantastycznie) wykupilem dostęp do bazy gdzie wyszly kolejne "stuknięcia" robione u ubezpieczycieli. Ostatecznie ze względu na brak zdjęć z tych zdarzeń zrezygnowałem ;(. Szukam dalej... I zakładam nowy wątek
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
po spotkaniu ze sprzedawcą (autem jeździło się fantastycznie) wykupilem dostęp do bazy gdzie wyszly kolejne "stuknięcia" robione u ubezpieczycieli. Ostatecznie ze względu na brak zdjęć z tych zdarzeń zrezygnowałem ;(. Szukam dalej... I zakładam nowy wątek
miło byłoby, gdybyś zamieścił link do ogłoszenia, opis i znalezione wady auta w odpowiednim temacie.
Wówczas jakiś inny kolega miałby łatwiej z wyborem auta – wiedziałby na czym stoi i nie wlazłby niechcący na minę..
Tobie to i tak "rybka" bo jakieś koszty poniosłeś a innemu możesz pomóc..
Wówczas jakiś inny kolega miałby łatwiej z wyborem auta – wiedziałby na czym stoi i nie wlazłby niechcący na minę..
Tobie to i tak "rybka" bo jakieś koszty poniosłeś a innemu możesz pomóc..
Z drugiej strony kolega może zwyczajnie szukać ideału, który nie widział blacharza, a ta sztuka taka nie była. Co nie znaczy, że to ulep.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Auto już ktoś zakupił. Myślę że faktycznie należę do tych zbyt dociekających. Myślę że ludzi można podzielić się ładnie na takich jak ja oraz na tych co idą na żywioł. No nic kiedyś się uda 
Dopisano 31 maja 2025, 21:31:
Ogólnie to jest mój kolejny wątek w którym staram się znaleźć sposób na weryfikację słów sprzedawców. Skoro wyświetla się szkoda na przodzie, to najprędzej chłodnica oraz reflektory są do wymiany ?
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 4&t=219856
Dopisano 31 maja 2025, 21:31:
Ogólnie to jest mój kolejny wątek w którym staram się znaleźć sposób na weryfikację słów sprzedawców. Skoro wyświetla się szkoda na przodzie, to najprędzej chłodnica oraz reflektory są do wymiany ?
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 4&t=219856
Wszystko zależy od kwoty szkody, równie dobrze może to być zderzak jak i cały przód i pirotechnika.
Polecam motodziennik na YT i ich cykl oględzin samochodów używanych.
Polecam motodziennik na YT i ich cykl oględzin samochodów używanych.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Strona 1 z 1