Trzeszczące zawieszenie

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez ellipsis » 18 wrz 2015, 12:02

No to w skrócie przeczytał mi co jest do wymiany ale niestety nie zapamietalem. Wiem, że pokazana jest spreżyna i chyba przy amortyzatorze jest jakiś dystans czy jakaś nakretka i to jest powodem stukania kiedy sprezyna zmienia polożenie.

Jak podczas wymiany oleju nie możesz byc kolo auta i de facto nie wiesz czy usluga była wykonana czy tylko dostałes fakture to o czym my mówimy. Grzebia przy naszym aucie a właściciel nie może na to patrzeć to sie nie mieści w glowie. Żeby tylko sie okazało, że trafili z "diagnozą" a nie, że bedziemy w ciemno wymieniali wszystko na co jest nota serwisowa, może sie uda.. Na poczatku to nawet nie zapytali czy z przodu czy z tylu stuka odrazu mysleli ze z przodu bo na to maja note. Jak powiedzialem ze z tylu to bylo zaskoczenie, popatrzyli na zaciski i uznali ze jest ok, jednak przód musi stukac :D Kabaret, nawet nie sprawdzili luzów w tylnym zawieszeniu nic, kompletnie nawet nie dotkneli... Potrafia tylko powiedzieć, że jak Pan przyniesie swoj olej to w razie czego Pan musi udowodnić, że spelnia norme producenta. Haha ja chce zalać Motula czy Mobila z norma API : SN i muszę ew. cos udowadniac a oni leja 5w30 z beczki i jest rewelacja. Na pytanie dlaczego nie 0w20, po co jak producent dopuszcza 5w30 i nikt nie leje u nas drogiego 0w20...
Forumowicz

Od: 21 paź 2014, 21:17
Auto: Mazda3 HB 2.0 165KM
Ford Fiesta MK7 1.4 PB 96KM

Postprzez Sucharsson » 18 wrz 2015, 12:41

Który to serwis ? Jeśli można zapytać.
Początkujący

Od: 28 lip 2015, 15:23
Auto: Mazda 3 BM 2014 120 HB SkyMotion

Postprzez ellipsis » 25 wrz 2015, 10:42

Panowie jestem po wymianie obu stron. Narazie cisza! ;)
Forumowicz

Postprzez piotrek999 » 25 wrz 2015, 21:31

ellipsis po prostu sprzedaj swoją trójkę, sądząc po Twoich postach na forum trafiłeś na jakiś dotknięty dopustem bożym egzemplarz, po co się frustrować, to tylko auto, Auris, Focus, jest w czym wybierać. Piszę bez żadnej złośliwości, ja bym opchnął taki samochód i poszukał czegoś innego.
piotrek999

Postprzez KMBak » 25 wrz 2015, 21:35

Jasne. Wydał kase (lub wziął kredyt), żeby sprzedać ze stratą.... <glupek2>
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez ellipsis » 26 wrz 2015, 18:32

Hmm troche nie rozumiem Twojego postu? Co ma piernik do wiatraka, piszemy o hałasującym zawieszeniu i usunieciu tej "usterki" w ASO w ramach noty serwisowej po której owe stuki zniknęly a Ty wyskakujesz jak Filip z konopii ze sprzedaża auta i jakąś wyimaginowaną frustracją, którą mi wmawiasz.. <glupek2>
Forumowicz

Postprzez Hansu » 14 gru 2015, 23:19

Ja również miałem problem ze stukami w zawieszeniu.
Szczególnie to objawiało się przy najeżdżaniu na progi zwalniające albo przy maksymalnym skręceniu kół.
Udało mi się te dzwięki zreprodukować na jeździe testowej z mechanikiem z ASO i rozwiązanie znaleźli dosyć szybko.
Jest na to ponoć jakaś nota serwisowa. Podobnie jak kolega wyżej widziałem jakąś kartkę z opisem i instrukcją wymiany tych podkładek / dystansów.

No to w skrócie przeczytał mi co jest do wymiany ale niestety nie zapamietalem. Wiem, że pokazana jest spreżyna i chyba przy amortyzatorze jest jakiś dystans czy jakaś nakretka i to jest powodem stukania kiedy sprezyna zmienia polożenie.

Problem w ASO Jaremko we Wrocławiu rozwiązali dosyć sprawnie. Ważne że stuki zniknęły całkowicie.
Hansu

Postprzez ellipsis » 3 mar 2016, 20:07

Od wczoraj znowu coś stuka z tyłu auta. Objawy bardzo podobne do tego wczesniejszego stukania. Czyżby te wymieniane czesci w ramach noty nie różnily sie niczym i problem powraca czy coś kolejnego sie odzywa. Stuki na ucho dobiegaja z tylnego zawieszenia (wtedy tez tak mi sie wydawalo a jednak stukot byl przenoszony z przednich kolumn) podczas manewrowania na parkingu kiedy wyjezdzam na ulice i np. musze pokonać jakiś maly próg lub w sytuacji kiedy ulica jest wyzej/niżej niż parking a przez to zawieszenie zaczyna pracowac... ;/
Forumowicz