Witam,
Posiadam Mazde 3 sedan 2014 i wciąż denerwuje mnie twarde zawieszeni gdzie czuć dosłownie wszytko, auto jest na oponach TOYO r16 takie miałem od nowości, przechodząc do sedna, podczas ostatniego serwisu dostałem auto zastępcze Mazde 3 Hatchback z 2017 na oponach Michelin Energy r16, jazda niewyobrażanie przyjemniejsza tłumienie nierówności powala. Serwisant powiedział że w zawieszeniu Mazda nic nie zmieniała skąd zatem taka różnica w komforcie czy opony mogą aż taką różnice robić szczerze wątpię.
Zastanawiam się co zrobić aby mieć podobny komfort.
Twarde zawieszenie – czy można to zmienić?
Strona 1 z 1
Hej! Skoro dostałeś takie samo auto i faktycznie tak jest, że nasza Mazda nie zmienia nic w zawieszeniu to myślę, że wymiana na te gumy może pomóc. Pomyśl też o ciśnieniu w oponach. Może dopompowałeś ciśnienie zalecane dla max obłożonego auta i tak zostało
. Ja mam 2.5 bara w każdej oponie i jest elegancko.
Każde 16 czy Toyo czy Michelin mają ten sam profil. Różnica może wynikać jedynie z ciśnienia opon, ewentualnie ktoś grzebał przy zawieszeniu.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Mniejsze felgi z większą oponą. Ale jeśli nie lubisz, pewnego, sztywnego (jak na samochody seryjne) zawieszenia to po co kupowales Mazde? Trzeba było francuza brać tam masz kanapowe zawieszenia.
-
Im trudniej, tym lepiej
- Od: 19 cze 2015, 07:10
- Auto: Mazda 6 GY LFVE '06
Mazda 323 BG B6 '92
Strona 1 z 1