Rdza – temat zbiorczy (Nadwozie i Podwozie)
U mnie w BL z 2011 roku powłoka lakiernicza w okolicach uszczelek bagażnika też jest niskiej jakości. W sedanie wytarłem ten lakier od uszczelek w przeciągu roku. Lakier w tym miejscach jest inny niż na zewnątrz i nie ma powłoki bezbarwnej. Generalnie jest badziewny i cienko położony. Mi reklamacje uznali i polakierowali oczywiście znów tym samym badziewiem. W związku z tym dopuściłem się druciarstwa i nakleiłem na blachę w miejscu styku z uszczelką taśmę piankową 3M. W nowszej generacji 3ki widziałem też stosują tą oszczędność.
W jakim konkretnie to jest miejscu? Ja ostatnio z ciekawości odkreciłem tylna rejstracje czy aby tam coś się nie zaczyna dziać. Tfu tfu poza brudem blacha czysta, okolice uszczelek też posprawdzałem i tez czysto..
Ale panowie szanowni auta maja 3 lata i zaczynają puchnąć. Tradycja marki jak widać podtrzymana..
Ale panowie szanowni auta maja 3 lata i zaczynają puchnąć. Tradycja marki jak widać podtrzymana..
ellipsis napisał(a):W jakim konkretnie to jest miejscu?
Pisał przecież, że tylna klapa. Na zdjęciu widać kamerę i oświetlenie rejestracji.
U nas w standardzie nie było kamer, więc albo dołożona albo amerykaniec – a z tymi to różnie bywa.
Póki co przypadki rdzy są jednostkowe.
Na mojej prawie 3 latce nic na nadwoziu, aczkolwiek elementy zawieszenia już tak dobrze nie wyglądają.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Niestety moja trojka kupiona zostala w PL a nie w USA – Kamera dolozona oczywiscie przez ASO przy zakupie. Zamierzam sie next week wybrac na dobra reczna myjnie potem obejrzec samochod i do serwisu reklamowac ;–( najgorsze jest to ze nie przysluguje samochod zastepczy wiec tydzien bez auta :/
Ostatnio edytowano 30 maja 2017, 09:15 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zbędne cytowanie
Powód: zbędne cytowanie
Zmyliła mnie ta kamera a co więcej nie widać rejstracji. Darrecki jednostkowe na forum bo ilu nas tu jest a ile jest użytkowników 3BM ogólnie. Dajcie spokój, co te auta widziały w życiu? 3 zimy, zdecydowana większość aut jest bezwypadkowych z oryginalnymi lakierami a już puchną, to co to będzie potem..
Mysterio – jak to nie należy się auto zastępcze? To jak oddasz auto na naprawy lakiernicze to masz tydzien czy dwa jeżdzić rowerem czy autobusem? Zaplciłes za auto ciężkie pieniadze i jeśli takie rzeczy wychodzą po tak krótkim czasie to ASO powinno samo z siebie dać Ci auto zastepcze a nie ze musisz się prosić o nie..
Mysterio – jak to nie należy się auto zastępcze? To jak oddasz auto na naprawy lakiernicze to masz tydzien czy dwa jeżdzić rowerem czy autobusem? Zaplciłes za auto ciężkie pieniadze i jeśli takie rzeczy wychodzą po tak krótkim czasie to ASO powinno samo z siebie dać Ci auto zastepcze a nie ze musisz się prosić o nie..
A tak to wyglada u mnie. 1sza rejestracja Wrzesień 2014.
Sedan, pod uszczelką klapy bagażnika (podszybie)
Rudawe ślady w zasadzie na każdym zawiasie tylnych drzwi – zdjęcie wrzucam tylko jednego)
Jakas obudowa komputera czy coś w ten deseń (pod maską)
Nigdzie więcej nie znalazłem
1sze 2 zdjecia – standard w sedanie
Te zawiasy mnie trochę dziwią, ale pewnie pożałowali tam lakieru i mamy tego efekt
Pod maską to nie problem, zawsze można zdjąć, wypiaskować i pomalować.
Pod koniec lipca robię konserwację z sesją zdjęciową podwozia, także zobaczę jak to wygląda pod plastikami od spodu
Sedan, pod uszczelką klapy bagażnika (podszybie)
Rudawe ślady w zasadzie na każdym zawiasie tylnych drzwi – zdjęcie wrzucam tylko jednego)
Jakas obudowa komputera czy coś w ten deseń (pod maską)
Nigdzie więcej nie znalazłem
1sze 2 zdjecia – standard w sedanie
Te zawiasy mnie trochę dziwią, ale pewnie pożałowali tam lakieru i mamy tego efekt
Pod maską to nie problem, zawsze można zdjąć, wypiaskować i pomalować.
Pod koniec lipca robię konserwację z sesją zdjęciową podwozia, także zobaczę jak to wygląda pod plastikami od spodu
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Mam założoną ceramikę od nowego i po 1,5 roku już są właśnie takie malutkie rdzawe kropki na przednich drzwiach. Nigdzie więcej nic nie zauważyłem. Może faktycznie to są mikro-odpryski po uderzeniach piasku spod przednich kół. Pewnie polerka to zlikwiduje – tylko jak lakier jest tak cienki, to zaraz blaszka wyjdzie! Dodam, że w zimie autko prawie stało i na liczniku dopiero 11 tyś. także raczej mało uczęszczane.
ellipsis napisał(a):Zmyliła mnie ta kamera a co więcej nie widać rejstracji. Darrecki jednostkowe na forum bo ilu nas tu jest a ile jest użytkowników 3BM ogólnie. Dajcie spokój, co te auta widziały w życiu? 3 zimy, zdecydowana większość aut jest bezwypadkowych z oryginalnymi lakierami a już puchną, to co to będzie potem..
jestem po wizycie w ASO maja naprawiac ale nie wiem jeszcze czy bedzie to wymiana czy malowanie
elementu (wolalbym wymiane bo wydaje mi sie ze zaczyna to wychodzisz tez w innych miejscach).
Ponoc mam miec tez samochod zastepczy ;–) wiec chyba nie jest zle... czekam na telefon z lakierni.
Tyle ile na auto.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Ubezpieczeniowa gwarancja serwisowa na dodatkowe 2 lata nie obejmuje nadwozia.
https://www.mazda.pl/assets/poland/ofer ... czenia.pdf
https://www.mazda.pl/assets/poland/ofer ... czenia.pdf
-
lukaszjakubowski
Byłem w serwisie poza ASO, gdzie malowałem jeden element po porysowaniu przeze mnie.
Tam mi przedstawili ofertę konserwacji nadwozia za 3900 i podwozia za 1900 zł. Trochę dużo. Jest sens robić nadwozie?? Gdzież czytałem, że pomimo powłoki ceramicznej też czasem potrafią wyjść rdzawe kropki.
Tam mi przedstawili ofertę konserwacji nadwozia za 3900 i podwozia za 1900 zł. Trochę dużo. Jest sens robić nadwozie?? Gdzież czytałem, że pomimo powłoki ceramicznej też czasem potrafią wyjść rdzawe kropki.
Pewnie ceramika ceramice nierówna, bo moja kosztowała 2tyś. ale po 1,5 roku mam brązowe kropki na drzwiach. Kolor biały – to widać.
Ceramika była na nowe auto, to odpadał koszt polerowania – czyszczenia lakieru. Ale jak twierdził fachowiec – góra 3 lata i po powłoce, bo mycie ciśnieniowe skutecznie to niweluje.
Ceramika była na nowe auto, to odpadał koszt polerowania – czyszczenia lakieru. Ale jak twierdził fachowiec – góra 3 lata i po powłoce, bo mycie ciśnieniowe skutecznie to niweluje.
Dokładnie.
Ceny powłok z przygotowaniem i nałożeniem zaczynają się od 2000 zł, ale są również takie za 5000 czy 6000 zł na 5 lat.
Należy ją również raz na pół roku odnawiać, żeby ją utrzymać przez ten czas.
Ceramikę nakłada się głównie w celach estetycznych. Producenci podają, że chroni w jakimś stopniu przed korozją.
Na temat zabezpieczenia podwozia był wątek już poruszony.
1500 – 2000 zł za wosk w profile i na oczyszczone podwozie to normalna cena za porządna usługę.
Ceny powłok z przygotowaniem i nałożeniem zaczynają się od 2000 zł, ale są również takie za 5000 czy 6000 zł na 5 lat.
Należy ją również raz na pół roku odnawiać, żeby ją utrzymać przez ten czas.
Ceramikę nakłada się głównie w celach estetycznych. Producenci podają, że chroni w jakimś stopniu przed korozją.
Na temat zabezpieczenia podwozia był wątek już poruszony.
1500 – 2000 zł za wosk w profile i na oczyszczone podwozie to normalna cena za porządna usługę.
-
lukaszjakubowski
Szybki rzut okiem na podwozie po 3 latach.
Jest kilka miejsc jak na zbliżeniu, ale ogólnie nie jest źle – nadkola, progi i inne bolączki są w stanie idealnym.
Najgorzej wyglądają elementy zawieszenia
Jest kilka miejsc jak na zbliżeniu, ale ogólnie nie jest źle – nadkola, progi i inne bolączki są w stanie idealnym.
Najgorzej wyglądają elementy zawieszenia
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D