Zalecane rozmiary opon i felg
W 6 też jest tylko 17 i 19 – taka polityka. Osobiście na swojej starej 6 mam niestandardowe koła, rozmiarem opon też się bardzo nie przejmuję, byle profil był w miarę właściwy. Za tą przyjemność sporo zapłaciłem podwyższonym ubezpieczeniem. Ale 3 kupiłem taką, by się już nie bawić w tuningowanie. Oryginalne 18 są ok, wyglądają nieźle i są dosyć twarde – parę krawężników już zaliczyłem. Poza tym im większe koło tym ta ogromna szpara między kołem a błotnikiem bardziej razi, a auto zaczyna przypominać traktor – 19 wygląda już lekko komicznie. Co innego po obniżeniu – bajka.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
darrecki napisał(a): Poza tym im większe koło tym ta ogromna szpara między kołem a błotnikiem bardziej razi, a auto zaczyna przypominać traktor
im większe koło tym szpara większa

darrecki napisał(a): 19 wygląda już lekko komicznie
to już sprawa gustu, a o nich się nie dyskutuje bo jednym podoba się matka a innym jej córka
johnboro napisał(a):
im większe koło tym szpara większa?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Tym bardziej rzuca się w oczy.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Witam. Mój pierwszy post. Mazda 3 HB zamówiona. Został dobór kół:
Wymyśliłem sobie takie:
7J
r17
ET48
Czyli szerokość jak fabryka przy 18 poza ET – przesunięte 2 mm na zewnątrz.
Dopisano 14 cze 2016, 21:11:
Do tego opony całoroczne:
Goodyear Vector 4 Seasnon G2
215/50 R17
Z kalkulatora wychodzi cała średnica koła mniejsza o 3mm od fabrycznej 18
Do tego chcę opuścić auto na fabrycznym zestawie o 2,5 cm i pytanie czy nic nie będzie tarło w związku ze zmianą ET czy można też zastosować mniejsze ET i o jakiej wartości aby wszystko było ok ?
Dopisano 14 cze 2016, 21:15:
Było też w wątku o gwarancji przy zmianie kół na niefabryczne. Dziś pisałem maila do mazdy dostałem odpowiedź że nie ogranicza w żaden sposób wymiana, Jedynie jeżeli serwis stwierdzi że koło uszkodziło coś innego to nie ma gwarancji na uszkodzoną rzecz. Oczywiście przy takim stwierdzeniu muszą to uzasadnić na piśmie i dokładnie opisać. Felgi Dotz jakie wybrałem mają homologację i chcę założyć je wraz z oponami w ASO z adnotacją w książce serwisowej.
Wymyśliłem sobie takie:
7J
r17
ET48
Czyli szerokość jak fabryka przy 18 poza ET – przesunięte 2 mm na zewnątrz.
Dopisano 14 cze 2016, 21:11:
Do tego opony całoroczne:
Goodyear Vector 4 Seasnon G2
215/50 R17
Z kalkulatora wychodzi cała średnica koła mniejsza o 3mm od fabrycznej 18
Do tego chcę opuścić auto na fabrycznym zestawie o 2,5 cm i pytanie czy nic nie będzie tarło w związku ze zmianą ET czy można też zastosować mniejsze ET i o jakiej wartości aby wszystko było ok ?
Dopisano 14 cze 2016, 21:15:
Było też w wątku o gwarancji przy zmianie kół na niefabryczne. Dziś pisałem maila do mazdy dostałem odpowiedź że nie ogranicza w żaden sposób wymiana, Jedynie jeżeli serwis stwierdzi że koło uszkodziło coś innego to nie ma gwarancji na uszkodzoną rzecz. Oczywiście przy takim stwierdzeniu muszą to uzasadnić na piśmie i dokładnie opisać. Felgi Dotz jakie wybrałem mają homologację i chcę założyć je wraz z oponami w ASO z adnotacją w książce serwisowej.
Boras napisał(a):Halo forumowicze, zastosować te felgi ET48 czy można jeszcze troszkę je wysunąć na zewnątrz ?
Pytaj w dziale Tuning
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Właśnie zerkam na moje auto na fabrycznych 18'' i możesz śmiało obniżać i wysuwać na wskazanym przez Ciebie ET, nie powinno nic o nic trzeć. 17'' to moim zdaniem bardzo zdrowy kompromis.
Witam
Kupiłam mazdę i od 2 dni czytam na temat 'jakie felgi kupic'. Mam aktualnie 16" które mi sie nie podobają i chce je zmienić na 18 z tym, ze wymiar proponowany przez producenta jest tak mało spotykany ze znalazłam na krzyż może z 15 modeli... Opony już kupiłam takie jakie polecane czyli 215/45/18 – i teraz pytanie czy felga zamiast 7" mogłaby być 7.5"? Reszta parametrów by mi sie zgadzała z oryginalna fela. Dziękuje z góry za pomoc!!
Kupiłam mazdę i od 2 dni czytam na temat 'jakie felgi kupic'. Mam aktualnie 16" które mi sie nie podobają i chce je zmienić na 18 z tym, ze wymiar proponowany przez producenta jest tak mało spotykany ze znalazłam na krzyż może z 15 modeli... Opony już kupiłam takie jakie polecane czyli 215/45/18 – i teraz pytanie czy felga zamiast 7" mogłaby być 7.5"? Reszta parametrów by mi sie zgadzała z oryginalna fela. Dziękuje z góry za pomoc!!
- Od: 19 kwi 2010, 16:31
- Auto: Mazda MX3 '98 1.6
Mazda 3 sedan '16 2.0
Żeby nie było problemów w przyszłości z ubezpieczycielem i odmowa wypłaty odszkodowania felgi powinny posiadać homologacje do konkretnego modelu samochodu
Tez niedawno stałem przed takim dylematem. W końcu zdecydowałem się na 18''x7,5'' z maksymalnie zbliżonymi pozostałymi wartościami. Wszystko wyszło super. W ASO na rocznym przeglądzie też już na nich byłem i nie było problemów – mowili, ze wygladaja super.
Moim zdaniem nie warto przesadzac i czassami trzeba zaszalec. 
U siebie mam taki model: http://www.alusy.pl/falu,0,102803/mak-w ... 48-00.html
U siebie mam taki model: http://www.alusy.pl/falu,0,102803/mak-w ... 48-00.html
Super wyszło, jak byś miał czas i chęci możesz tak na oko lub zmierzyć czy felga ET45 tj 3mm wysunie się na zewnątrz od tych co masz założone nie tarła by o nadkole. Moja mazda ma być obniżona na fabrycznym zestawie i boje się wtopy że coś źle dobiorę i będzie ocierać przy większym ruchu zawieszenia. Opony chce założyć takie same jak masz
Na oko jest tam jeszcze sporo miejsca, więc sądzę że nie powinieneś mieć problemów nawet po obniżeniu zawieszenia – różnica tych felg (z ET45) co do standardowego zalecanego zestawu z ET50 i 7'' to 11mm na zewnątrz więc chyba mieścisz się w przedziale tolerancji. Jednak to tylko moje luźne rozważania i raczej zapytałbym kogoś kto w tym siedzi lub ew. próbował przymierzyć gdzieś felgi o takich samych wymiarach jak chcesz kupić.
Też myślałem o obniżaniu, jednak względy praktyczne zadecydowały o zostawieniu Mazdy na szczudłach.
Też myślałem o obniżaniu, jednak względy praktyczne zadecydowały o zostawieniu Mazdy na szczudłach.
Dla tych co nie wiedzą, czy się zmieści, czy będzie trzeć itd. Felgi 19" 225x45 ET45 od M6 założyłem w maju tego roku. Do dziś na nich jeżdżę i jest wszystko OK. Łącznie z tym, że tydzień temu byłem na przeglądzie gwarancyjnym i również nie było żadnych uwag prócz tych pozytywnych co do wyglądu, a to jak już wiemy kwestia gustu.
Zatem jeśli ktoś lubi pełne wypełnienie to jak już ktoś napisał wcześniej, warto zaszaleć
Zatem jeśli ktoś lubi pełne wypełnienie to jak już ktoś napisał wcześniej, warto zaszaleć
Cześć Panowie chce do mojej mazdy kupić na zimę felgi od rx 8, fabrycznie u siebie mam 18x7j ET 50 a od rx mają 18x8j ET 50 jak myślicie wejdzie ? Nie będzie nic przycierać? Opona z tego ca pamiętam 215/45.
-
Baku