Witam.
Niestety w moim egzemplarzu odnotowuję od 3 dni (przebieg ok 2000km) niepokojące wibracje sprzęgła. Dotyczy to wyłącznie sytuacji, gdy auto startuje "na zimno" i obroty początkowe wskakują na ~1500obr/min. Wduszając lub wyduszając sprzęgło czuję jak całe "chodzi". Gdy obroty spadną, problem natychmiast mija, ale ewidentnie i niepokojąco coś się w jego pracy zmieniło i wcześniej czegoś takiego nie było.
Czy u kogoś występuje podobny problem?
W moim przypadku dot. wersji 165km.
Wibrujące sprzęgło – zimny rozruch
Strona 1 z 1
Wiadomo: każda M3 BM tak ma – testowane w salonie na różnych silnikach nawet, nie jest to wada egzemplarza.
Przy rozruchu (zimny silnik, 1500 obr) przez pierwszych naście sekund czuć wibracje w sprzęgle, gdy się je wciska/wypuszcza. Efekt ten mija zaraz po spadku obrotów na ~1000 a potem standardowe ~550.
Ja tego nie zauważałem przez pierwsze tygodnie użytkowania, dopiero po 2-dniowej przerwie od jazdy to odkryłem, myśląc, że owo drganie zaczęło się dzisiaj.
Przy rozruchu (zimny silnik, 1500 obr) przez pierwszych naście sekund czuć wibracje w sprzęgle, gdy się je wciska/wypuszcza. Efekt ten mija zaraz po spadku obrotów na ~1000 a potem standardowe ~550.
Ja tego nie zauważałem przez pierwsze tygodnie użytkowania, dopiero po 2-dniowej przerwie od jazdy to odkryłem, myśląc, że owo drganie zaczęło się dzisiaj.
- Od: 19 paź 2013, 09:02
Przetestowałem 2 egzamplarze 2014 i obydwa to miały. W momencie wciśniętego sprzęgła nie czuć żadnej różnicy. Dopiero wypuszczając je bardzo powoli (np na luzie) czuć delikatnie drgania od silnika. W salonie powiedziano mi, że to z powodu braku koła dwumasowego w m3 – czy tłumaczenie ma jakiś sens albo czy jest szansa, że trafiłem aż tyle m3 pod rząd z tym efektem (tylko na zimnym silniku) – nie wiem, zgłupiałem.
- Od: 19 paź 2013, 09:02
Strona 1 z 1