Tarcze hamulcowe, a rozmiar felgi

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez SCADA » 13 kwi 2014, 17:10

Zauważyłem, że Mazda nie podaje informacji na temat wielkości stosowanych tarcz hamulcowych. Jak wszyscy wiedzą, zwykle w tym samym modelu samochodu rozmiar tarcz zależy od mocy silnika (na przykład samochód grupy VAG mógł mieć z przodu tarcze o średnicy 256, 288, lub 312 mm). Szukałem w instrukcji obsługi (*.pdf), jednak jakoś nie zauważyłem.
Moje pytanie wynika z dwóch rzeczy:
Po pierwsze jakiś magazyn motoryzacyjny napisał, że test hamulców wypadł dość kiepsko, jednak ich niemieccy koledzy też testowali Mazdę 3 i było lepiej, z tym, że tamci mieli opony Dunlop (zakładam po marce opon, że chodziło o wersję z felgami 18", podczas, gdy ci pierwsi mieli 16").
Po drugie – zakładając, że wersja fabrycznie wypuszczona na kołach 18" ma jednak większe tarcze hamulcowe, niż ta, która w standardzie ma 16", to jak będzie mieścił się w feldze ten większy układ hamulcowy (zacisk+tarcza), jeżeli ktoś będzie chciał na zimę założyć sobie mniejsze felgi (16") ?

Szukałem już danych na ten temat na jakiejś amerykańskiej stronie, ale rozmiar podają w następujący sposób: "Front Brake Rotor Diam x Thickness – 11in " Niby iloczyn grubości i średnicy to 11 cali, ale skąd mam wiedzieć, jaka jest średnica tarczy nie znając jej grubości ("Thickness"). <oczy> <oczy> <oczy> No chyba, że coś innego mieli na myśli, a co innego napisali... <co?> Jeżeli napisałem jakąś głupotę, to proszę wybaczyć nieuświadomionemu... <zawstydzony>
Forumowicz

Od: 8 kwi 2014, 20:20
Auto: Audi S5 3.0 TFSI 354KM quattro
BMW340i xDrive
Cupra Formentor VZ

Postprzez ZOOMik » 13 kwi 2014, 22:29

Wszystkie wersje
Przód: 295 mm
Tył: 265 mm
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22