andrep napisał(a):Ja oczywiście nie wiem nawet o co chodzi , ale widząc jak darrecki próbuje Ci móc i jak Ty próbujesz na wszystkie jego pyt. Odpowiedzieć i robisz to o co Cię poprosi to naprawdę wiara w forum i pomocy na nim wraca.
Pozdrawiam Was
Dopóki fora istnieją dopóty będę starał się pomagać. Gdy wszelakie media społecznościowe przejmą rolę forów – ja się wypisuję.
krystianokris napisał(a):Wiesz jeżeli szukam/proszę o pomoc na forum to startami się robić tak jak ktoś mądrzejszy odemnie radzi.
Nie powiem ty też pomogłeś ale w innym temacie (co prawda nie pisałem tam )ale zrobiłem jak pisałeś.
A z kol@darecki może na jakieś piwko kiedyś (też w UK) mieszkam![]()
Czekam jeszcze na uszczelkę do kolektora żeby go wyczyścić.(koleś chyba na piechotę dostarcza przesyłki
)
Dziwna sprawa. Forscan zarejestrował wypalanie DPF już przy 53 kilometrach
To wypalanie to już po zaślepieniu EGR? 53km to wynik bardziej niż kiepski, poniżej 50km to już auto samo powinno sygnalizować problem z DPF odpowiednią kontrolką, a przynajmniej tak gdzieś wyczytałem.
Opcje są 2. Auto nadal produkuje za dużo PM i filtr szybko się zapełnia, albo jest już zapchany i jego pojemność mocno ograniczona.
Sprawdzić można to stale obserwując PM_ACC i PM_ACC_DSD. Powinny one rosnąć liniowo, ale jak np. jedna wartość skoczy z 1 do 3, a druga zaraz za nim podąży – czas wyczyścić filtr. Jak wszystko rośnie szybko ale liniowo, to auto wali sadzą. A to np przez niedrożny dolot czy lejące wtryski. Te ostatnie przechodzą kalibrację bez problemu, więc stawiał bym na to pierwsze.
Proponuję przez jakiś czas jeździć z włączonym logowaniem, innej opcji nie widzę.