Wyjazd z garażu, i-stop nawet na pierwszych krzyżówkach no problem działa także przy niebieskim znaczku ciągle niskiej temp. No to jadę sobie dalej, kilka km dalej po kilku prawidłowych akcjach i-stop, po nabraniu temp itd, nagle po zatrzymaniu i-stop nie uruchamia się i silnik dalej pracuje hhmmm mówię jadę dalej, dalej spokojnie "eco-drivingiem" zerkam na spalanie, a tam! wartości z kosmosu, średnie rośnie, chwilowe przy 50 km/h 4 bieg pokazuje... 8 L!!(prosty odcinek bez wzniesienia) gdzie jeżdżąc od miesiąca zrobiłem 2 tyś km i przy tej prędkości wskazywało zazwyczaj w granicach 2,2-3,4L... przy hamowaniu biegiem nawet ze sporej górki spalanie 2,5 L, a powinno być 0,0l... i tak od tego pierwszego razu działa to tak:
– jakiś czas po starcie działa wszystko ok żeby po jakimś czasie nagle spalanie wzrastało i jak to się dzieje i-stop się nie uruchamia...
– po dłuższym jeżdżeniu nagle spalanie wraca do normy i i-stop działa ni z gruchy ni z pietruchy
– kilka razy udało mi się wrócić do prawidłowego spalania włączając/wyłączając i-stop guzikiem ale działa to na zasadzie raz się uda a pięć nie...
– jechałem trasę ostatnio 250 km w jedną stronę, na całą trasę był moment że przy ok 120km/h nagle spalanie chwilowe wyskoczyło poza skale(wyskoczyło na 9-10l!) i po 5-7 min wróciło do normy, a w drodze powrotnej problem nie wystąpił ani razu...
– spalanie zwiększa się nagle i losowo, ale coraz częściej... i za każdym razem kiedy to się dzieje i-stop nie gasi auta
nadmuchu na szybę nie używam, klima działa na eco i na bardzo zbliżonych temp do zewnętrznych z małą siłą nawiewu (max 3 kreski), nie wiem czy to jest naprawdę połączone z i-stopem, ale na razie trzymam się tej zależności bo jednak nagle nie działa ten system przy zwiększonym spalaniu...
Jeśli wątek tutaj nie pasuje proszę o przeniesienie tam gdzie powinien.
Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia będę wdzięczny za wskazówki.
Na razie z ASO w tej sprawie się nie kontaktowałem, lubię wiedzieć mniej więcej o co chodzi i wtedy z jakąś wiedzą uderzać żeby nie wcisnęli mi byle głupoty ;p
A no i w sumie nie jeździłem z tym info coś tam od i-stopa i spalania (aplikacje) bo nie miałem takowych w poprzednim aucie więc zapomniałem że tu są