zadra napisał(a):Kritik napisał(a):ara supra była zbyt płynna
rozwiń co się działo u stosujących taki olej i skąd masz taką wiedzę? bo ciekawe dla mnie to co piszesz.
no ale co tutaj rozwijac...
jest zalecany olej 0w20 i 5w30
znaczy ze oba pasuja
ja zawsze jestem za zloty srodek.
Wiec wybieram olej albo najgęstszy 0w20 (Shell/Amsoil/Mobil1) albo najpłynniejszy 5w30 (Ford F)
juz wiele razy pisałem, ze każdy silnik Mazda z bezpośrednim wtryskiem, leje paliwo w olej.
i nie chce lać jeden z najbardziej płynnych 0w20 jak to Supra, bo z paliwem to już będzie 0w16, który nie jest zalecany do naszego silnika.
tym bardziej ze Supra ma wiele innych parametrów gorszych niż Shell/Amsoil/Mobil1
to po co kupować cos, co kosztuje tyle samo, albo i więcej, a jest gorsze?
ja w ogóle jestem przeciwnikiem OEM olejow
bo żaden producent samochodów nie produkuje oleju
dla nich to robi producent oleju Total/Castrol/Mobil/Shell i t.d..
to po co mam przepłacać za olej Castrol ze znaczkiem BMW czy innym, jeżeli mogę kupić ten sam olej z napisem Castrol za 30% taniej...
i tak jest w 99%, ale zawsze są wyjątki, jak to Ford F, ale i ten olej można kupić jak o Castrol, ale wiele osób uważa ze Castrol jest syfem,a Ford F jest super.... to polecam Ford F, żeby było mniej pytan.
Dopisano 18 sty 2021, 11:19:esem napisał(a):zadra napisał(a):Kritik napisał(a):ara supra była zbyt płynna
rozwiń co się działo u stosujących taki olej i skąd masz taką wiedzę? bo ciekawe dla mnie to co piszesz.
Przecież było o tym kilka stron wcześniej. Wystarczy poczytać a nie zanudzać @Kritik

no właśnie
ja o niektórych rzeczach to już pisze dziesiąty raz
i co kilka stron pojawia się to samo pytanie albo ktoś, kto nie wierzy, albo kolega mu powiedział co innego i t.d..
Dopisano 18 sty 2021, 11:29:zadra napisał(a):Panie, ja z tych niedowierzających..
Prosiłbym o przykłady np potwierdzenia uszkodzenia silników lub zużycia elementów smarowanych takim olejem ..
Stwierdzenie, że "zbyt płynna" albo, że gorsza, lepsza – mi nie wystarczają.
Nawet opierając się na testach syntetycznych i właściwościach fizycznych trudno wnosić, że silnik auta które z zaleceń producenta ma jeździć na oleju o danej normie będzie taki olej źle znosić.
Kritik twierdzi "zbyt płynna"... hmm ja się pytam : komu się coś spsuło..
Gdy ja twierdziłem "zbyt płynne" proponując np 5w30 (w tym samym temacie) to również bez podania przykładów narzucony został shell 0w20..
Niby dlaczego mam wierzyć we wszystko co TU napisane?
Nawet do Wikipedii się nie będę odnosił.. działa podobnie.. "Ktoś" wprowadzi dane i informację a miliony czytają bez zastanowienia i przyjmują za pewnik..
dane w tabelkach są z laboratorium który ma wszystkie niezbędne pozwolenia/atesty/maszyny i t.d. dla testów olejów silnikowych i nie tylko
nawet załączałem pliki z wynikami testów i ilością sprawdzanych parametrów
dane o płynności czy gęstości tam są, wiec nie trzeba miec ukonczonych studiow zeby zrozumiec ze olej z gestoscia 7 jest duzo plynniejszy, niz olej z gęstością 9
kurde i nie trzeba kłamać, bez podania czemu i t.d...
ja robiłem analizę każdego oleju i pisałem czemu ten jest lepszy od innych czy na odwrot
jak sie nie chce albo nie umie czytać ze zrozumieniem, to niestety ja już nie pomogę... ale poproszę chociaż nie klamac
czemu Shell/Amsoil/Mobil1 z 0w20 – pisałem 100 raz
czemu Ford F a nie inne 5w30 tez pisałem 100 raz
nie chcesz, nie wierzysz, nie rozumiesz, to twój problem, ale nie trzeba kłamać. ok?
możesz zamówić test dowolnego oleju, zapłacić za niego i przekonać się. i udostępnić nam wyniki.
ale mogę założyć się ze nie zrobisz tego
Dopisano 18 sty 2021, 11:31:zadra napisał(a):się nie dałem, bo ja leję zupełnie coś innego.
Po prostu argumenty "bo tak jest – bo ja wiem" do mnie nie trafiają a nie mam ochoty na siłę się przepychać.
Każdy ma swój rozum..
ale kurde, czy ja dalem malo danych i parametrow na podstawie ktorych stwierdzilem ze ten jest lepszy od innego?
No ile z można pisać takie bzdury i kłamać.
nigdy nie pisałem ze ten i tyle bo to moje zdanie
to zdanie zawsze bazuje się na danych które również podałem w tym wątku
ile już można kłamać i okłamywać mnie i innych