Trójka ma zbiornik o pojemności 52 litry tak?
tymczasem moje auto nie bierze całego zbiornika, niezależnie od stacji pistolet "strzela' kiedy w zbiorniku jest około 45 litrów. Bodaj dwa albo trzy razy udało mi się zatankować ponad 50 litrów.
Auto ma dopiero pół roku.
Co może być przyczyną?
Zbiornik paliwa
Strona 1 z 1
Masz BM z 2017 ? I Masz 52l zbiornik to i tak lepiej.
Ja mam 50l i nigdy całego nie wyjeździłem.
Komputer pokładowy bardzo szybko pokazuje rezerwę.
Sytuacja z przed wczoraj, zajeżdżam na stację z wg komputera zerowym stanem baku, tankuję i weszło 45l, więc teoretycznie w baku było jeszcze 5l, więc pewnie jest to tak zrobione żeby nie tankować na ostatnią chwilę, przynajmniej mi się tak wydaje.
Ale fakt faktem że mógłby być o te parę litrów większy
Ja mam 50l i nigdy całego nie wyjeździłem.
Komputer pokładowy bardzo szybko pokazuje rezerwę.
Sytuacja z przed wczoraj, zajeżdżam na stację z wg komputera zerowym stanem baku, tankuję i weszło 45l, więc teoretycznie w baku było jeszcze 5l, więc pewnie jest to tak zrobione żeby nie tankować na ostatnią chwilę, przynajmniej mi się tak wydaje.
Ale fakt faktem że mógłby być o te parę litrów większy

Norma – niestety ten samochod ma tak wyskalowany licznik paliwa za jak masz 0 zasiegu to w baku masz jeszcze 6/7l paliwa.
Ja robie tak ze po kazdym tankowaniu do pelna restuje tripA lub tripB i licznik sredniego spalania.
Na tej podstawie moge sobie wyliczyc ze przy spalaniu srednim np 7l/100km moge spokojnie przejechac 700km.
Trzeba uwazac bo ostatnio zmienilem sobie A na B i zabraklo mi paliwa
Naszczescie zaraz obok stacji – przynajmniej mam na wlasnej skorze sprawdzone ze wchodzi troche ponad 51l.
Ja robie tak ze po kazdym tankowaniu do pelna restuje tripA lub tripB i licznik sredniego spalania.
Na tej podstawie moge sobie wyliczyc ze przy spalaniu srednim np 7l/100km moge spokojnie przejechac 700km.
Trzeba uwazac bo ostatnio zmienilem sobie A na B i zabraklo mi paliwa

Naszczescie zaraz obok stacji – przynajmniej mam na wlasnej skorze sprawdzone ze wchodzi troche ponad 51l.
child napisał(a):Jest już cały wątek na ten temat z rozbudowaną dyskusją dot. rzeczywistej i użytkowej pojemności:
viewtopic.php?f=494&t=166424
Tak, to wszystko wyjaśnia:)
Niemniej, skomentuję opinię z tamtego linka: "To jest ratowanie ludzi przed zatarciem pompy paliwowej".
Eksploatowałem już bodaj pięć róznych marek i modeli samochodów, każdy po kilka lat. Całymi okresami notorycznie jeździłem na rezerwie, do zasiegu zero, raz czy dwa nawet faktycznie zabrakło mi paliwa.
I nigdy nie padła mi żadna pompa paliwa.
Strona 1 z 1