165 KM – lekkie drgania silnika na wolnych obrotach
1, 2
Witam
Mam pytanie, wlasciwie od dawna zauwazylem, ze jak samochod chodzi na wolnych obrotach (wciskam np. sprzeglo na swiatlach i i-stop nie wylacza silnika), czuje lekkie drgania. Nie zawsze to jest, ale czuje to na kierownicy, a najbardziej przez pedaly ... czy ktos tego doswiadczyl?
Mam pytanie, wlasciwie od dawna zauwazylem, ze jak samochod chodzi na wolnych obrotach (wciskam np. sprzeglo na swiatlach i i-stop nie wylacza silnika), czuje lekkie drgania. Nie zawsze to jest, ale czuje to na kierownicy, a najbardziej przez pedaly ... czy ktos tego doswiadczyl?
Ostatnio edytowano 12 maja 2014, 21:01 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: interpunkcja
Powód: interpunkcja
widze ze chyba tylko ja ... bylem z tym w Aso powiedzieli ze nikt im nic takiego nie zglaszal oczywiscie jak pojechalem to wszystko bylo wzorowo ... z ciekawostek zrobili update oprogramowania Istop podobno jest akcja i niektore samochody musza to miec ( mowil ze sprawdzaja po VIN) czego dokladnie ona dotyczyla nie chcieli mi powiedziec
ostatnio miałem przyjemność pojeździć 2.0 165 KM fajne autko ale na wolnych to BM drga jak traktor w porównaniu do mojej BK
Panowie, a może to jest związane z bezpośrednim wtryskiem paliwa, który jest w nowych mazdach? W swoim aktualnym samochodzie też mam wtrysk bezpośredni i czasami na wolnych obrotach występują identyczne objawy jak tu opisujecie.
A obroty na jałowym są stabilne?
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
W temacie drgań w 165KM. Też tak macie, że jak położycie/ciut mocniej oprzecie rękę na drążku do zmiany biegów, to na niższych obrotach ona drży? Taki sam objaw miałem w autach testowych przed zakupem. Uznałem że to wina braku dwumasy i taka 'przypadłość' modelu, którą trzeba polubić. Niestety lubię trzymać rękę na drążku... i miłość do tego drgania przychodzi mi z problemami, tym bardziej że w innych autach wolnossących z mocniejszym silnikiem, które znam takiego czegoś nie ma.
creet napisał(a):Też tak macie, że jak położycie/ciut mocniej oprzecie rękę na drążku do zmiany biegów, to na niższych obrotach ona drży?
Potwierdzam ten objaw. Również lekkie dociskanie drążka w kierunku danego biegu zwiększa te drgania.
Ja nie mam.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
1, 2