Klapa bagażnika w sedanie – druty wspomagające otwieranie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez karoleks » 29 kwi 2025, 10:13

Witajcie.
Ostatnio na postoju strzelił mi drut (są tam dwa ustawione poprzecznie) wspomagający otwieranie klapy bagażnika. Podpowiedzcie jak się to nazywa, żeby szukać, ew. pomóżcie w poszukiwaniu. Wydaje mi się, że on wyciera się w miejscu gdzie jest osadzony na ramieniu klapy bagażnika i tam traci wytrzymałość.
Podejrzewam, że spawanie nie pomoże. A może ma ktoś lepsze pomysły na naprawę tegoż? Teraz podnoszenie klapy to duże wyzwanie <rotfl> .
Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.
Początkujący

Od: 26 gru 2017, 22:33
Auto: Mazda 3 2014 skyenergy BM sedan, 2.0 BENZYNA,

Postprzez darrecki » 29 kwi 2025, 11:14

Kupić na Aliexpress / Allegro mechanizm do automatycznego otwierania klapy. Nazwa zaawansowana ale to sprężyna mocowana na zawiasie. U mnie działa z 8lat, klapa sama się otwiera po naciśnięciu guzika.
Coś w tym stylu:
https://vi.aliexpress.com/item/1005008123261332
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez karoleks » 29 kwi 2025, 16:54

Dzięki za info. Ale ten link jakoś nie chce się wyświetlić.
Początkujący

Od: 26 gru 2017, 22:33
Auto: Mazda 3 2014 skyenergy BM sedan, 2.0 BENZYNA,

Postprzez darrecki » 29 kwi 2025, 19:31

I just found this on AliExpress:
£4.89 | For Mazda 3 Axela Trunk Lift Spring Device Sedan Trunk Lifter Trunk Lid Automatic Opening Tool Spring Axela Car Accessories
https://a.aliexpress.com/_Eym2NSS
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Rubik » 13 maja 2025, 21:42

karoleks napisał(a):Witajcie.
Ostatnio na postoju strzelił mi drut (są tam dwa ustawione poprzecznie) wspomagający otwieranie klapy bagażnika. Podpowiedzcie jak się to nazywa, żeby szukać, ew. pomóżcie w poszukiwaniu. Wydaje mi się, że on wyciera się w miejscu gdzie jest osadzony na ramieniu klapy bagażnika i tam traci wytrzymałość.
Podejrzewam, że spawanie nie pomoże. A może ma ktoś lepsze pomysły na naprawę tegoż? Teraz podnoszenie klapy to duże wyzwanie <rotfl> .
Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.

Miałem ten problem.
Spawanie nie pomogło. Strzeliło zaraz...
Kupiłem w ASO wraz z tym plastikowym uchwytem białym na środku, bo był odłamany. Koszt jak pamiętam ok. 230 czy 250zł. Nigdzie nie znalazłem w necie. Teraz już nie pamiętam nazwy, chyba sprężyna równoważąca klapy bagażnika, czy jakoś tak. Ważne aby podać dokładnie prawa czy lewa.
...te sprężyny z ali.... to chyba są dodatkiem do mechanizmu fabrycznego, który wydaje mi się i tak musi być sprawny, ale może mylę się..?
Forumowicz

Od: 22 gru 2013, 23:32
Auto: Mazda 3 BM 120KM MT
SkyEnergy SD
Snowflake White