Plastik/uszczelka spod progów wypada

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez poloq » 2 mar 2025, 16:14

Cześć,

Moja mazda 3: 2.0, sedan, 2015r, jestem szczęśliwym posiadaczem od 1.5 roku :)

Dzisiaj przy myciu samochodu zauważyłem że z progu zaraz przed lewym tylnym kołem wystaje mi kawałek uszczelki – tak przynajmniej nazwałbym tę część patrząc na jej przekrój poprzeczny. Próbowałem ją włożyć ale nie chce się przyczepić, być może była po prostu przyklejona? Nie znalazłem odpowiedniego postu – być może przez użycie złej nazwy. Jeśli ktoś się z czymś takim spotkał albo wie czy można coś z tym zrobić to proszę o pomoc. W załącznikach zdjęcia – jesli przyda się zdjęcie z innej strony, dokładniejsze mogę dorzucić.

To też mój pierwszy post, jeśli pasuje to bardziej do działu podwozie, proszę o przeniesienie.
Załączniki
IMG_9009.jpeg
IMG_9007.jpeg
IMG_9006.jpeg
Początkujący

Od: 19 lip 2023, 14:44

Postprzez koolczas » 2 mar 2025, 18:21

Typowa usterka – uszczelka jest przyklejona fabrycznie do plastikowej listwy mocną taśmą ale po czasie uszczelka jakby się kurczy i odkleja – najszybciej będzie bez demontażu przykleić tą odstającą końcówkę mocną taśmą bezpośrednio do blachy progu – ja w BM demontowałem cały ten plastik i próbowałem fabryczną taśmę zastąpić jakąś lepszą ale finalnie i tak przykleiłem jeszcze do progu i trzymało jak wściekłe :)
Forumowicz

Od: 26 gru 2015, 09:57
Auto: Mazda3 BL MPS '11 2.3T
Mazda3 BM '16 2.0 [*]

Mazda3 BN '18 2.0

Postprzez poloq » 2 mar 2025, 19:48

Dzięki za odpowiedź!

Właśnie zauważyłem że uszczelka z obu stron nie dochodzi do końca progu aż tak się skurczyła czy tak miało być? Po obu stronach brakuje o koło 1-2cm.

Przykleić tylko do progu? Czy do plastiku też coś podkleć? Masz może link/nazwe/producenta taśmy o której wspomniałeś? Chciałbym też to zakleić już na amen… choć chyba widziałem że niektórzy to demontują by wyczyścić wnętrz, ale to już raczej zostawię sobie na kiedyś :)
Początkujący

Postprzez koolczas » 2 mar 2025, 21:01

No tak dokładnie się dzieje, kurczy się i zaczyna brakować właśnie koło 1cm z obu końców i puszcza oryginalna taśma. Taśmy nie pamiętam dokładnie ale to dwustronna była jakaś mocna cienka przeźroczysta (bez warstwy pianki) z castoramy bodajże. Jak dasz radę dosięgnąć tam wymyć to klej też do plastiku, ale lepiej to zdemontować wg mnie i porządnie zrobić dać nową taśmę na końcach ewentualnie nawet klejem połączyć, a teraz doraźnie do progu złapać taśmą żeby nie odklejała się dalej.
Powodzenia <piwo>

PS. Przy okazji demontażu tej listwy można pozbyć się mnóstwa syfu które od środka na tej listwie plastikowej się osadza żeby niepotrzebnie nie gniło przy progu, u mnie pamiętam to z kilogram ziemi tam wyciągnąłem z tej listwy i zza przedniego nadkola plastikowego przy końcówce progu – tam trzeba odchylić z tego co pamiętam żeby wkręta albo klipsa od tej listwy odkręcić.
Forumowicz

Mazda3 BM '16 2.0 [*]

Mazda3 BN '18 2.0

Postprzez poloq » 4 mar 2025, 20:08

Dobra, tak zrobię, taśma już kupiona, podkleję tymczasowo, a latem spróbuję to ściągnąć całkiem. Wybacz niewiedzę, ale dla pewności tutaj raczej trzeba kupić nową uszczelkę? Czy zakleic i przykleić starą? Żeby to odkleić też raczej nie trzeba się z tym specjalnie obchodzić? Jakoś podgrzewać klej itp?
Początkujący

Postprzez koolczas » 4 mar 2025, 20:38

Nowej uszczelki nie kupisz samej, jest jako jedna część razem z tym całym plastikowym progiem. Możesz spróbować poszukać też podobny profil uszczelki na metry, albo po prostu tą starą oderwać i nakleić na nowo nową taśmą lub na klej jakiś. Uszczelkę powinieneś oderwać bez większego problemu bez żadnych narzędzi czy opalarki, pytanie czy to co jest przyklejone i się trzyma zostawić w spokoju a przykleić na nowo tylko te końce to już Tobie do wyboru pozostawiam. Najważniejsze to wszystko dokładnie wyczyścić żeby nowy klej trzymał :)
Forumowicz

Mazda3 BM '16 2.0 [*]

Mazda3 BN '18 2.0

Postprzez Spoko40 » 6 mar 2025, 17:34

Miałem ten sam problem, próbowałem kleić różnymi taśmami ale wcześniej czy później odklejały się. Ostatecznie przykleiłem klejem montażowym i trzyma do dziś. :)
Forumowicz

Od: 10 lut 2016, 18:58
Auto: Mazda 3 Enso 2016
Mazda 2 DJ 2019

Postprzez poloq » 23 mar 2025, 22:49

Wracam do wątku – taśma też nie trzyma, po kilku dniach puszcza. Klej montażowy to już chyba na grubo? później jeśli zajdzie potrzeba oderwania to nie odejdzie razem z lakierem? Choć w sumie jedyna potrzeba jaką tu widzę to właśnie wyczyszczenie, a jeśli uszczelka trzyma to jest tam pewnie względnie czysto.

Szkoda że nie można dostać nowej, takie uroki motoryzacji... Podpytam może w jakimś sklepie czy tak jak mówisz nie ma jakiejś o podobnym profilu, bo martwią mnie te przerwy przy końcach, wymieniłbym już dla świętego spokoju. Dzięki za pomoc.
Początkujący

Postprzez witurb » 7 kwi 2025, 23:06

Mam jak i miałem ten sam problem. Z jednej strony przykleił mi blacharz tę gumę "klejem do szyb". Trzyma.
Drugą mi przykleił tylko końcówkę... i puściło jeszcze raz.
Forumowicz

Od: 3 lut 2016, 21:24
Auto: Mazda 3 SkyPassion, 2.0 120 KM, 2015