Isofix, fotelik i poduszki powietrzne

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez nowmorde » 10 kwi 2017, 18:16

Niedawno powiększyła mi się rodzina i zostałem tatą :)
W związku z tym do mojej Madzi zamontowana została baza isofixa i fotelik, na tylnej kanapie za pasażerem. W związku z tym mam pytanie jak wygląda kwestia z poduszkami na tamtym siedzeniu? Ustawiając fotelik z przodu trzeba wyłączyć przednią poduszkę, a jak z tyłem? Czy kurtyna nie przeszkadza w bezpieczeństwie? W instrukcji fotelika napisali że trzeba dezaktywować wszystkie poduszki bezpośrednio otaczające fotelik.

Macie doświadczenie w tym temacie?
nowmorde

Postprzez darrecki » 10 kwi 2017, 22:59

Kurtyny jak i poduszki w fotelach przednich nie stanowią zagrożenia dla dzieci na tylnych siedzeniach niezależnie od zamontowanego fotelika, dlatego też nie ma opcji ich deaktywacji. Kurtyna ma chronić głowę osoby dorosłej i na tyle nisko żeby zaszkodzić brzdącowi się nie rozwinie. Poduszka w fotelu zaś strzela do przodu celem ochrony tułowia i właśnie z tego względu nie woził bym fotelika na przednim fotelu nawet po deaktywacji poduszki w desce rozdzielczej.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez nowmorde » 11 kwi 2017, 09:11

Dzięki!
nowmorde