Moduł domykania szyb

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mf113 » 7 cze 2017, 20:04

Dzięki – zamówione! :)
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 294 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 MT 120KM-->175KM
2015

Postprzez andrep » 12 cze 2017, 11:06

Witam
Do mnie już dotarł, z tej samej aukcji zakupiony 17.05,ale czy zadziała? zobaczymy :D
Załączniki
Moduł domykania szyb.jpg
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1817 (53/121)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Postprzez Marianek » 12 cze 2017, 15:07

Powinien, instalacja jest podobna ;)
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."Sprzedam Mazda 3BL MPS 2011.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec
 
Od: 26 mar 2010, 13:31
Posty: 6923 (199/240)
Skąd: Benelux/Szczecin
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez andrep » 12 cze 2017, 17:25

Witam ponownie :) odpowiedź jest w tym wątku viewtopic.php?f=519&t=199690
zapraszam.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1817 (53/121)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Postprzez dnf » 14 cze 2017, 17:37

Zamówiłem moduł do składania szyb i wszystko działa ale mnie skusił jeszcze moduł do składania lusterek

https://www.aliexpress.com/item/Car-Sid ... 0.0.V0KMH0

Zamówiłem go w komplecie i też działa. Pozwala na składanie lusterek w momencie zamknięcia samochodu z pilota i rozłożenie w dwóch opcjach – albo przy otworzeniu samochodu (wtedy musimy dodatkowo podłączyć pomarańczowy kabelek) albo jak to ja zrobiłem w momencie uruchomienia zapłonu (czyli pomarańczowy kabelek zostaje niepodłączony).

Efekt jest taki:

https://1drv.ms/v/s!Agp3P5QZSAtvlsZ4LL6iizKK5NfXnQ

Sama instalacja podobna do modułu szyb tylko wpinamy się w to drugie gniazdo które jest podłączane do plastikowej osłony drzwi. Dodatkowo musimy się wpiąć w kabelki czyli troszkę więcej ingerencji trzeba. Trzeba się wpiąć w różowy kabelek (napięcie jest na nim podczas zamykania samochodu) i opcjonalnie pomarańczowy jak opisałem powyżej (zdjęcie nr.1 – napięcie gdy otwieramy samochów) i trzeci kabelek do czerwonego przewodu przy tej wtyczce wchodzącej w plastikową osłonę drzwi odpowiedzialną za domykanie szyb (to +12V zasilania zaznaczone na zdjęciu nr.2 wraz z modułem)
Załączniki
okno_1.jpg
okno_2.jpg
Forumowicz
 
Od: 17 mar 2014, 17:54
Posty: 140 (1/27)
Auto: Mazda 3, Sedan 2014, Skyactiv-G 120KM 6MT + Xenon

Postprzez andrep » 15 cze 2017, 10:52

Witam
Odnośnie modułu to w CX3 działa wszystko <spoko> ,ja pomyliłem kolejność naciskania przycisków <glupek2> i stąd mylna diagnoza że nie wszystko działa
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1817 (53/121)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Postprzez mf113 » 6 lip 2017, 09:16

Modulik domykania dotarł. Instalacja błysk. DZIAŁA !!!
W końcu jest AUTO na każdej szybce i domykanie przy zamykaniu auta szybek otwartych przez dzieciaki szczególnie z prawej :D
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 294 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 MT 120KM-->175KM
2015

Postprzez andrep » 8 lip 2017, 16:57

Gratuluję, fajna "zabawa" z tym modułem :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1817 (53/121)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Postprzez mf113 » 8 lip 2017, 21:09

Tylko jak ma 4 szyby do zamkniecia, to już alarm się uzbraja i czujka ultradźwiękowa lapie ruch!
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 294 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 MT 120KM-->175KM
2015

Postprzez andrep » 9 lip 2017, 07:45

U mnie nic takiego nie występuje, alarm nie wyje jak "bawię" się szybami. Może pod innym kątem musisz czujki ustawić ?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1817 (53/121)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Postprzez mf113 » 9 lip 2017, 08:49

Muszę pokombinować z ustawieniem tych czujek – może coś pomoże.
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 294 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 MT 120KM-->175KM
2015

Postprzez robert6662 » 18 lip 2017, 13:05

Witam .Nabyłem moduł składania lusterek z aliexpres wklejonego przez kolegę dnf no i mam problem bo nie za bardzo wiem gdzie mam wpiąć te dwa przewody ,czerwony i różowy .Foti do podglądu.Może ktos mnie nakieruje byłbym wdzięczny.
Załączniki
IMG_20170718_120427.jpg
IMG_20170718_122012.jpg
InkedInkedIMG_20170718_120421_LI.jpg
Początkujący
 
Od: 21 mar 2015, 20:15
Posty: 22 (0/1)
Skąd: Uk
Auto: Mazda 3 bm .2.2 diesel auto

Postprzez dnf » 18 lip 2017, 22:52

Pierwsza sprawa to na zdjęciu widzę drzwi pasażera a to się zakłada u kierowcy – chyba że masz anglika. Jeśli chodzi o połączenie to ja mam też moduł do szyb i kolory kabelków od razu mi pasowały do kolorów chińczyka którego instrukcje można sobie wsadzić jak zauważyłeś ale napisałem do niego i coś tam się wyjaśniło. Na fotkach postaram się nakierować – są dwa złączą które odpinasz z plastikowej osłony z drzwi podczas demontażu – w jedno wpinasz moduł lusterek od chińczyka bo nie da się inaczej ;) Drugi odpowiedzialny jest za szyby i jakbyś miał moduł dodatkowy do szyb to byś się tam wpinał. Z tego gniazda pobierane są dodatkowo zasilania do tych wolnych kabelków. Na fotce lus_1 widać jak to wygląda u mnie w gnieździe po lewej stronie w który mam wpięty kabel od modułu okien i tam widać w które piny wchodzi różowy i pomarańczowy jeśli chcesz opcje dodatkową kabel więc powinieneś jakoś dojść które to piny bo pod nie trzeba się podpiąć. Na fotce lus_2 widać ten wtyk od okien oryginalny i tam jest czerwony kabelek (na 100% nie jestem pewien teraz ale to powinien być ten z napięciem do modułu chinola).
Ja zrobiłem jeszcze małą aktualizację i ten czerwony kabelek wyprowadziłem sobie do drzwi do przełącznika który wyprowadziłem sobie w tym zagłębieniu które się chwyta jak się otwiera drzwi (pod gumową wkładką) – zrobiłem to po to żeby na zimę sobie ten automat wyłączać co by nie spalić silniczka jak przymarzną:)
A jeśli nie chcesz naruszać oryginalnych kabli to zamów moduł do okien i wepnij się w niego tak jak ja.

Mam nadzieje że pomogłem :)
Załączniki
lus_1.jpg
lus_2.jpg
Forumowicz
 
Od: 17 mar 2014, 17:54
Posty: 140 (1/27)
Auto: Mazda 3, Sedan 2014, Skyactiv-G 120KM 6MT + Xenon

Postprzez darrecki » 18 lip 2017, 23:53

dnf napisał(a):Pierwsza sprawa to na zdjęciu widzę drzwi pasażera a to się zakłada u kierowcy – chyba że masz anglika.


Anglik, bo ma 2 wtyczki do modułu sterującego. Od strony pasażera jest tylko 1.

Wg opisu na Ali nie będzie działać z RHD. A już na pewno nie ma co podłączać bez upewnienia się, że wyprowadzenia na wtyczkach są takie same w LHD i RHD – można coś uszkodzić / spalić.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2572 (37/112)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez robert6662 » 19 lip 2017, 17:56

Ok, dzięki dnf za tak wyczerpujące informacje <spoko> . Za dwa dni jadę do polski to już na miejscu się będę z tym bawił.Napisałem do chinola aby mi potwierdził czy ten moduł działa z wersją uk bo w opisie aukcji nic takiego nie było a jak zamawiałem to napisałem mu o jaką wersję auta chodzi.Jak na razie podesłał mi fotkę jak niby mam to podłączyć .Jest kilka aukcji z tym modułem i na żadnej nie pisze nic o kompatybilności tylko z LHD.To co napisał kolega darrecki <spoko> muszę sprawdzić dokładniej jeżeli chodzi o podłaczenia bo faktycznie nie mam zamiaru nic spieprzyć .Na zdjęciu od chinola jest to wersja LHD bo u mnie jest trochę inaczej , mam na przykład dwa gniazda do podpięcia lusterek .Muszę sprawdzić w manualu tylko wertowanie tych tysięcy stron <spie> .Może coś z tego wyjdzie .Napisze jak wyszło lub nie .Jeszcze raz dzięki za porady papa .
Załączniki
HTB132axSpXXXXczXXXXq6xXFXXX0.jpg
Początkujący
 
Od: 21 mar 2015, 20:15
Posty: 22 (0/1)
Skąd: Uk
Auto: Mazda 3 bm .2.2 diesel auto

Postprzez JWSulak » 28 lip 2017, 15:26

Dzisiaj stwierdzilem ze ten modul ma jednak jedna mala wade. Mianowicie jesli auto stoi przez powiedzmy tydzien to szyba od strony kierowcy przestaje chodzic automatycznie, trzeba znowu zaprogramowac dolne i gorne skrajne polozenie.
juz raz jakis miesiac mialem taka sytuacje ale wydawalo mi sie ze to przypadek. zaprogramowal szybke i bylo wszystko ok. dzisiaj wsiadlem do mojego auta po 2 tygodniach jezdzenia autem sluzbowym i byla taka sama sytuacja. funkcja komfortowego zamykania/otwierania przez seryjny przelacznik i przez pilota nie dzialala. po zaprogramowaniu skrajnych polozen znowu wszystko dziala. mam nadzieje ze to tylko jakis kondensator w naszym chinskim module i ze nie rozladowuje on akumulatora. chociaz akurat w to ostatnie raczej watpie, jesli akumulator bylby slabo naladowany to nie robilby start-stop.

pozdrawiam
Początkujący
 
Od: 17 kwi 2017, 07:14
Posty: 18 (1/1)
Skąd: Braunschweig
Auto: Mazda 3 BM Sportsline HB
SkyActiv-G 2.0L 165 HP

Postprzez robert6662 » 28 lip 2017, 21:36

Wiec tak, po podpieciu wszystkiego z pomocą miernika jakoś działa, jakoś.Znalazłem zasilanie do czerwonego kabelka i jak mi sie wydawało sygnał do różowego w tej kostce co sie wpina w drzwi . Cały pikuś polega na tym że kiedy kostka nie jest wpieta w gniazdo w drzwiach przy zamku lusterka sie składają jak nacisne dwa razy zamykanie a jak tylko wepne to jest dupa.Co dziwne ,jak jest wpięta lub nie lusterka rozkładają sie dopiero po włączeniu zapłonu a powinny po otwarciu auta bo podpiołem tylko jeden przewód .Za dwa dni będę dalej walczył może coś wskóram.
Początkujący
 
Od: 21 mar 2015, 20:15
Posty: 22 (0/1)
Skąd: Uk
Auto: Mazda 3 bm .2.2 diesel auto

Postprzez robert6662 » 1 sie 2017, 01:26

Finalnie , wszystko działa jak należy mimo że to anglik , dzieki serdeczne za podpowiedzi dnf <spoko>
Początkujący
 
Od: 21 mar 2015, 20:15
Posty: 22 (0/1)
Skąd: Uk
Auto: Mazda 3 bm .2.2 diesel auto

Postprzez tru » 11 sie 2017, 15:15

Witam wszystkich.
Jestem szczęśliwym posiadaczem (uwaga, chwalę się:P) pierwszej w Polsce Mazdy 3 w kolorze Eternal Blue, już od ponad pół roku i dzisiaj naszła mnie pewna zagwozdka. O tyle, o ile w Maździe 6 I miałem automatyczne otwieranie szyb z pilota, to w 3 nie jestem w stanie tego dokonać – czy ktoś wie czy można to dokonfigurować, czy po prostu nie ma takiej opcji? :)

Z góry dzięki serdeczne za pomoc!
Początkujący
 
Od: 24 gru 2012, 22:32
Posty: 6 (1/0)
Auto: Mazda 3 BL 2016

Postprzez garcia » 11 sie 2017, 15:46

Poczytaj tutaj:
viewtopic.php?f=494&t=198519

MOD EDIT:
Jak już zostało napisane, jedyna opcja to dodatkowy moduł. Dlatego też to pytanie przenoszę do wątku modułu.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 mar 2016, 16:17
Posty: 125 (1/11)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 bm sedan '15
2.0 155 hp M/T
Canada soul red

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323