5 krotny sygnał dźwiękowy po odpaleniu – Immobiliser OMEGA

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez Many86 » 21 mar 2016, 12:56

Witam. Mam jedno, krótkie pytanie i szukam potwierdzenia.
Otóż 2-krotnie zdarzyło mi się w Mazda 3 SkyMotion 2015, że wsiadając do auta, naciskam sprzęgło, wciskam przycisk i nagle emitowane jest jakieś 4 lub 5 podwójnych piknięć. Nie pali się żadna kontrolka i nic później się już nie dzieje. W instrukcji jest niby coś o sygnale podczas zablokowanej kierownicy, ale wolę się upewnić. Czy ktoś z Was też tak miał ? Pytanie może błahe, ale wolę mieć pewność, że wszystko OK. Nawiasem mówiąc szkoda, że Mazda nie wyświetla wszystkich powiadomień na ekranie. Byłoby łatwiej ją czasem zrozumieć. A tak zapika 5 razy i cisza i domyślaj się chłopie o co kaman.
Z góry dzięki i Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 23 mar 2016, 19:08 przez Many86, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący
 
Od: 6 lis 2015, 10:54
Posty: 28
Auto: Mazda 3 BM SkyMotion, 2.0 benzyna 120KM, 2015.

Postprzez jacek68pl » 21 mar 2016, 18:27

Mam tę samą wersję co Ty, ale nigdy nie zdarzyło mi się usłyszeć podwójnego "piknięcia". Pojedyncze to i owszem, szczególnie teraz jak jest zimno, ale podwójnego nigdy.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lut 2016, 15:29
Posty: 48 (7/3)
Skąd: Zielona Góra
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB, 120KM, Soul Red, SkyMotion

Postprzez Marianek » 21 mar 2016, 20:50

Pojedyncze bez komunikatu najczęściej oznacza ze jest niska temperatura. Piec trudno powiedzieć, sprawdź w panelu gdzie masz aplikacje, tam wyświetlają się zarejestrowane błędy.
"Życie jest jak gówno na kole – raz na górze, a raz na dole."Sprzedam Mazda 3BM 2014 benzyna.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec
 
Od: 26 mar 2010, 13:31
Posty: 6914 (210/264)
Skąd: Benelux/Szczecin
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez darrecki » 21 mar 2016, 21:43

1. Masz alarm?
2. Prosze zmien temat na wiecej mowiacy i bardziej powazny.
3. Jedyne pikniecia jakie mi przychodza do glowy, to:
a) niska temperatura na zewnatrz (w okolicach 4°C), co jest rowniez sygnalizowane sniezynka na desce
b) niskie cisnienie w oponach
oba nie daja znac o sobie przed uruchomieniem silnika.

Jakbys mial dostep bezkluczykowy (otwieranie pojazdu bez dotykania kluczyka) to dochodza jeszcze inne pikniecia, SkyMotion chyba go nie ma.
A tak to stawiam na problemy z alarmem.

D.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2147 (34/97)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez Domelxp » 22 mar 2016, 14:32

Mam ten sam problem[/b]
Poniżej link do filmu

Dopisano 22 mar 2016, 15:51:

Sprawa rozwiązana
Te dźwięki to informacja że bateria w Immobilizerze jest do wymiany.
( Potwierdzone w serwisie ) – Bateria w immobilizerze działa 4 miesiące.
20160322_144846.jpg
Immobilizer
Ostatnio edytowano 23 mar 2016, 20:24 przez darrecki, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono Video
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 wrz 2015, 21:20
Posty: 73 (1/2)
Skąd: Warszawa - Pruszków
Auto: Mazda 3 BM 2.0 Automat Sky Energy 2015
Sedan

Postprzez deadeye » 22 mar 2016, 23:50

Domelxp napisał(a):Mam ten sam problem
Poniżej link do filmu [vimeo]https://vimeo.com/159939395[/vimeo]

Dopisano 22 mar 2016, 15:51:

Sprawa rozwiązana
Te dźwięki to informacja że bateria w Immobilizerze jest do wymiany.
( Potwierdzone w serwisie ) – Bateria w immobilizerze działa 4 miesiące.
20160322_144846.jpg

poważnie tylko 4? o_O
Forumowicz
 
Od: 4 lut 2016, 22:34
Posty: 78 (2/2)
Auto: Mazda 3 2016 120KM Skypassion

Postprzez subframe » 23 mar 2016, 10:05

Mam ten sam dodatkowy immoblizer i zastanawiam czy go nie wywalić.
Dostałem tylko jedną kostkę, którą musze nosić w portfelu i mam wrażenie że kiedyś sprawi mi to problem.
A w przypadku próby kradzieży, jeżeli złodziej się z nim nie upora, to jest duża szansa że zostawi w samochodzie syf, połamane plastiki i odpaloną gaśnicę, co unieruchomi mi auto na parę tygodni.

BTW. Mam M3 od 4 miesięcy i bateria jeszcze działa.
Forumowicz
 
Od: 21 mar 2015, 20:37
Posty: 82 (2/4)
Auto: Mazda 3'15 SkyEnergy 120 MT Sedan

Postprzez Many86 » 23 mar 2016, 18:43

Chłopaki chyba jesteście w błędzie. Na filmiku ewidentnie widać palącą się kontrolkę systemu RVM czyli ostrzegania o przeszkodzie za samochodem. I w instrukcji obsługi jest napisane, że w takim przypadku emitowany jest sygnał dźwiękowy. Sygnał dźwiękowy w moim przypadku jest dokładnie taki sam, tylko, że w SkyMotion chyba nie ma systemu RVM. Więc filmik nie ma raczej nic wspólnego z tym co powiedzieli Panu w serwisie o jakimś immobiliserze. Poddaję dalej problem pod rozwiązanie . . .
Początkujący
 
Od: 6 lis 2015, 10:54
Posty: 28
Auto: Mazda 3 BM SkyMotion, 2.0 benzyna 120KM, 2015.

Postprzez subframe » 23 mar 2016, 21:51

Kolega Domelxp ma wersję SkyEnergy, więc ma RVM w standardzie. To że świeci, znaczy że jest aktywny. Tak to działa.
Hipoteza z immo nadal wydaje się wiarygodna. :)
Forumowicz
 
Od: 21 mar 2015, 20:37
Posty: 82 (2/4)
Auto: Mazda 3'15 SkyEnergy 120 MT Sedan

Postprzez Marianek » 24 mar 2016, 08:30

RVM chyba jednak jest, z lewej strony masz przyciski włączające i może masz wyłączony jak u Ciebie nie świeci. Ten dźwięk pikania nie jest dźwiękiem typowym wydawanym przez system Mazdy wiec że to wasze dodatkowe imo jak najbardziej prawdopodobny.
"Życie jest jak gówno na kole – raz na górze, a raz na dole."Sprzedam Mazda 3BM 2014 benzyna.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec
 
Od: 26 mar 2010, 13:31
Posty: 6914 (210/264)
Skąd: Benelux/Szczecin
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Domelxp » 27 mar 2016, 22:43

Zmień baterie w immobiliserze... Podziałało.
Ewentualnie sprawdź baterie w kluczyku.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 wrz 2015, 21:20
Posty: 73 (1/2)
Skąd: Warszawa - Pruszków
Auto: Mazda 3 BM 2.0 Automat Sky Energy 2015
Sedan

Postprzez kyo » 24 sie 2016, 14:50

Nie wiem czy wątek założyć w dziale nadwozie czy silnik, więc zakładam tutaj.

Mam pytanie,
Wczoraj jak wsiadłem do samochodu i odpalałem silnik to od razu po odpaleniu usłyszałem serię 5 podwójnych piknieć. Sygnały były trochę podobne (podwójne) jak ten przy wyłączaniu i-Stop tyle, że były powtórzone 5 razy, miały inny, wyższy ton. Nie wiązało się to z zapaleniem się żadnej kontrolki, drzwi były zamknięte. Później wszystko działało normalnie, jednak ten sygnał mnie niepokoi. Przy następnym uruchamianiu silnika miałem tak samo. Przy kolejnym już tego nie było. Miał ktoś coś podobnego? Przejrzałem instrukcję ale nic nie rzuciło mi się w oczy.
Forumowicz
 
Od: 9 lis 2015, 20:29
Posty: 34
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda3 BM Enso 120KM MT; 2016r. HB Soul Red

Postprzez Megas » 24 sie 2016, 15:07

Masz jakieś dodatkowe zabezpieczenie (immobiliser, alarm)?
Forumowicz
 
Od: 8 mar 2016, 14:58
Posty: 113 (53/3)
Auto: Mazda 3 BM HB 2015, 2.0 120KM SkyPassion

Postprzez Floyd84 » 24 sie 2016, 15:17

Jeżeli masz Omega Can, gdzieś czytałem że w ten sposób immo sygnalizuje niski stan baterii.
Forumowicz
 
Od: 30 lis 2015, 22:41
Posty: 91 (0/7)
Auto: Mazda 3 BM

Postprzez kyo » 24 sie 2016, 15:17

Tak, Oryginalne Mazdy. Dwa immobilisery (jeden w kluczyku, drugi w pestce) + alarm Omega CAN. Też o tym myślałem i sprawdziłem czy aby podczas tych "piknieć" nie miga kontrolka od alarmu – ale nie.
Poza tym samochód stał cały czas pod pracą i wiem, że nikt do niego się nie dotknął.

Dopisano 24 sie 2016, 16:19:

Floyd84 napisał(a):Jeżeli masz Omega Can, gdzieś czytałem że w ten sposób immo sygnalizuje niski stan baterii.


Samochód odebrany 8 marca tego roku. Czy to możliwe aby już był niski stan baterii?
Poczytam jeszcze dzisiaj instrukcje od omega CAN, może faktycznie tam coś będzie.
Forumowicz
 
Od: 9 lis 2015, 20:29
Posty: 34
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda3 BM Enso 120KM MT; 2016r. HB Soul Red

Postprzez Floyd84 » 24 sie 2016, 15:21

W wątku który czytałem, nie pamiętam czy na tym, czy na M6 forum bateria padła po czterech miesiącach
Forumowicz
 
Od: 30 lis 2015, 22:41
Posty: 91 (0/7)
Auto: Mazda 3 BM

Postprzez kyo » 24 sie 2016, 15:25

Floyd84 napisał(a):W wątku który czytałem, nie pamiętam czy na tym, czy na M6 forum bateria padła po czterech miesiącach


Ale to chodzi o baterię w kluczyku czy baterię całego systemu alarmowego (bo z tego co wiem, to chyba wszystkie alarmy mają odseparowane zasilanie na wypadek odcięcia akumulatora) ??
Forumowicz
 
Od: 9 lis 2015, 20:29
Posty: 34
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda3 BM Enso 120KM MT; 2016r. HB Soul Red

Postprzez Floyd84 » 24 sie 2016, 15:27

Chodzi na 99% o baterię w ,,kostce''
Forumowicz
 
Od: 30 lis 2015, 22:41
Posty: 91 (0/7)
Auto: Mazda 3 BM

Postprzez kyo » 24 sie 2016, 15:51

Dzięki. Sprawdzę i dam znać – dla potomnych :–)
Forumowicz
 
Od: 9 lis 2015, 20:29
Posty: 34
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda3 BM Enso 120KM MT; 2016r. HB Soul Red

Postprzez Płochu » 25 sie 2016, 13:58

Potwierdzam, to Omega. U mnie wytrzymała 10 miesięcy, nigdy nie wyłączana (można wyłączać pestkę w celu oszczędzania energii), przebieg był wtedy 35k km.
Początkujący
 
Od: 7 sty 2014, 13:34
Posty: 16 (0/1)
Skąd: Piaseczno
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB SkyPassion 165HP Sebring

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323