Źle spasowany schowek
Witam,
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem mazdy 3 i przez te dwa tygodnie moje zaniepokojenie wzbudziło złe spasowanie schowka.
Chodni mi o jego górną część która jest bardziej wsunięta w stronę silnika. Wydaje mi się że jest to dobrze pokazane na zdjęciach.
Czy w waszych mazdach jest podobna sytuacją czy schowek jest dobrze spasowany z elementami nad klimą?
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem mazdy 3 i przez te dwa tygodnie moje zaniepokojenie wzbudziło złe spasowanie schowka.
Chodni mi o jego górną część która jest bardziej wsunięta w stronę silnika. Wydaje mi się że jest to dobrze pokazane na zdjęciach.
Czy w waszych mazdach jest podobna sytuacją czy schowek jest dobrze spasowany z elementami nad klimą?
- Od: 3 sie 2015, 08:25
- Auto: Mazda 3 BM HB 2015, 2,0 120 KM, Sky Motion, Soul Red
qbicz napisał(a):Czy w waszych mazdach jest podobna sytuacją czy schowek jest dobrze spasowany z elementami nad klimą?
U mnie jest dobrze spasowany. Musiałeś trafić na napakowanego montera albo mechanika:/ Sugeruję wizytę w ASO.
A możesz sprawdzić jak spasowano osłonę pod schowkiem, tzn ten kawałek plastyku nad nogami pasażera ? Pisałem już kiedyś o tym i około rok temu przy okazji wizyty w ASO powiedziano mi i pokazano, że TTTM. Ale jeśli tak jest to nie dziwiłbym się, że schowek nie jest dobrze spasowany, skoro ta osłona, mimo iż niewidoczna, w ogóle nie jest spasowana...
Cześć.
Mam prośbę o sprawdzenie, jak w Waszych autach są spasowane schowki po stronie pasażera. W moim po lewej stronie klapa schowka jest źle spasowana, tzn. zapadnięta w stosunku do płaszczyzny deski, natomiast po prawej jest ok. Zrobiłem mały przegląd w necie, i jest raczej źle, są mniejsze lub większe błędy. Sprawdzałem również u dealera, i też mieli w trzech autach ten problem, oczywiście w każdym inaczej. Zgłosiłem do naprawy, ale tego nie można regulować. Dlatego mam prośbę o sprawdzenie. Zastanowię się, czy warto się z tym wozić w ramach reklamacji.
Mam prośbę o sprawdzenie, jak w Waszych autach są spasowane schowki po stronie pasażera. W moim po lewej stronie klapa schowka jest źle spasowana, tzn. zapadnięta w stosunku do płaszczyzny deski, natomiast po prawej jest ok. Zrobiłem mały przegląd w necie, i jest raczej źle, są mniejsze lub większe błędy. Sprawdzałem również u dealera, i też mieli w trzech autach ten problem, oczywiście w każdym inaczej. Zgłosiłem do naprawy, ale tego nie można regulować. Dlatego mam prośbę o sprawdzenie. Zastanowię się, czy warto się z tym wozić w ramach reklamacji.
creet napisał(a):Mam podobnie:) Tylko u mnie z obu stron zapadnięty.
Próbowałeś coś z tym robić? Zgłaszałeś jako usterkę?
Wkurzają mnie takie pierdoły, szczególnie w kontekście opowieści o wysokiej jakości wykonania aut japońskich.
creet napisał(a):Olałem temat. Myślałem, że już takie błędy popoprawiali.
A ja zawalczę, tym bardziej, że Mazda Polska olewa kontakt z klientem. Nie odpowiedzieli na pytania przez oficjalny kanał (stronę kontaktową) oraz na maila na adres firmowy. Jednocześnie dopytywali się w serwisie, w którym zgłosiłem usterkę, o moje auto.
Więc pokuszę się jeszcze o oficjalną reklamację za potwierdzeniem odbioru.
Zobaczymy.
fux napisał(a):Zlali mnie w tej kwestii.
Raczej to ostatnia Mazda. Pierwsza i ostatnia.
Co wy chcecie w starym golfie znajomego też tak jest

Może jak by te Japończyki byłby montowane w Japonii a nie w Meksyku to by były lepiej dopasowane te elementy.
Myślę że to nie kwestia montażu a zaprojektowania tego.
Neonixos666 napisał(a):Myślę że to nie kwestia montażu a zaprojektowania tego.
Myślę, że to nie wina zaprojektowania. Są bowiem egzemplarze dobrze spasowane. Zresztą, strona Mazdy posiada na to niezbite dowody
Zobaczę, co się da osiągnąć.
Też tak mam i zastanawiałem się nad tym. Przeglądając różne zdjęcia w internecie widziałem, że zdecydowana większość BM tak ma, jednak nie wszystkie (patrz foldery reklamowe – tam wszystko jest idealnie).
Niestety boje się, że nie będzie tego dało się w łatwy sposób poprawić – zdejmowalem tę czarną listwę ozdobną, żeby zobaczyć czy przypadkiem ktoś może czgoś nie dokręcił, ale jednak te elementy są tak odlane, że po prostu inaczej się tego nie poskłada...
Na zdjęciach które wrzuciłeś widać też jeszcze jeden mankament, występujacy również u mnie – inny kolor plastiku nad panelem klimatyzacji.
Nie ukrywam, że irytujące są te wpadki w wykończeniu wnętrza, zwłaszcza, że całą reszta samochodu bardzo mi odpowiada :/
Niestety boje się, że nie będzie tego dało się w łatwy sposób poprawić – zdejmowalem tę czarną listwę ozdobną, żeby zobaczyć czy przypadkiem ktoś może czgoś nie dokręcił, ale jednak te elementy są tak odlane, że po prostu inaczej się tego nie poskłada...
Na zdjęciach które wrzuciłeś widać też jeszcze jeden mankament, występujacy również u mnie – inny kolor plastiku nad panelem klimatyzacji.
Nie ukrywam, że irytujące są te wpadki w wykończeniu wnętrza, zwłaszcza, że całą reszta samochodu bardzo mi odpowiada :/
- Od: 15 maja 2016, 20:10
- Auto: Mazda 3 SkyActive-G 120 2016 Enso
Spójrzcie jak wygląda deska w podobnym miejscu ale od strony kierowcy (pod startem). Tam jest taki uskok/przetłoczenie i ja zamiast szukać dziury w całym odnajduję analogię właśnie do tego uskoku. Zachowuje to pewną symetrię. Jeśli jednak zależy Wam na zmniejszeniu miejsca na kolana to życzę udanej regulacji 
krabdul napisał(a):Spójrzcie jak wygląda deska w podobnym miejscu ale od strony kierowcy (pod startem). Tam jest taki uskok/przetłoczenie i ja zamiast szukać dziury w całym odnajduję analogię właśnie do tego uskoku. Zachowuje to pewną symetrię. Jeśli jednak zależy Wam na zmniejszeniu miejsca na kolana to życzę udanej regulacji
Sprawdzę. Schowek jest zapadnięty tylko z jednej strony, a to już nie jest normalne i zaplanowane, chyba że konstruktor miał "zeza"