Nota serwisowa: Trzeszcząca szyba w drzwiach kierowcy
Strona 1 z 1
Już od kilku miesięcy borykam się z "trzeszczącą" szybą w drzwiach kierowcy. Odgłosy dochodzą po uchyleniu szyby i nasilają się na nierównościach. Zgłaszałem to przy wymianie mechanizmów lusterek, jednak wmówiono mi, że mazdy tak mają. Wczoraj przy okazji okresowego przeglądu po pierwszym roku, okazało się jednak, że jest nota serwisowa na tą dolegliwość. Jak ktoś ma podobne objawy, to można śmiało udać się do ASO, choć trzeba poczekać po zgłoszeniu problemu na nowe części.
Nota serwisowa dotyczyła prowadnicy szyby. Wymiana jej jednak nic nie wniosła. Dalej szyba trzeszczała (pykała) po jej uchyleniu. Efekty dźwiękowe potęgowały nierówności na drodze. Zgłosiłem problem jeszcze raz. Trafiłem na innego mechanika, który akurat miał podobny przypadek jakiś czas temu i wydaje się, że sprawę załatwił. Dokonał regulacji drzwi na zawiasach, które były za mocno spasowane, powodując naprężenia i tym samym trzaski (minuta roboty). Napisałem- wydaje się, gdyż cały czas wytężam słuch uchylając od czasu do czasu szybę, mając nadzieję, że problem nie wróci.
Czy ktoś z Was ma również problem ze stukającymi szybami przednimi? Chodzi mi o denerwujące stuki podczas jazdy na wybojach/dziurach w momencie kiedy szyba jest uchylona, tak jakby była luźna... macie jakiś sposób na to?
Witam forumowiczów czy ktoś sobie poradził z problemem trzeszczącej szyby w inny sposób jak po przez regulacje drzwi ?
Strona 1 z 1