Naprwawa zderzaka a gwarancja i AC

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez lantern » 27 lut 2015, 21:47

Witam,

od sierpnia 2014 jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 3 BM SkyActive Sedan.
Niestety wczoraj przy wjeżdżaniu na strzeżony parking zawadziłem zderzakiem o wysepkę na której jest zamontowany szlaban i wgniotłem oraz porysowałem dolną część zderzaka, poniżej migacza i lampy przeciwmgielnej.

W warsztacie zajmującym się tego typu naprawami powiedzieli mi, że naprawa (odgięcie powstałego wgniecenia + niwelacja rys) wyniesie ok 100 złotych. Zdecydowałbym się ale mam pytanie.
Jak wygląda w takiej sytuacji sprawa z gwarancją na samochód?
Czy jednak powinienem usunąć szkodę z AC (oczywiście takie mam) w ASO Mazdy czy jeśli zrobię to w zakładzie niezależnym, bez udziału ubezpieczyciela (obawiam się utraty zniżek, które w tej chwili mam na maksymalnym poziomie) to czekają mnie jakieś konsekwencję?
Żaden element mechaniczny lub oświetlenia nie jest uszkodzony jedynie małe wgniecenie na najniższej części zderzaka wielkości ok 8-10 cm. Koszt naprawy 100 PLN.
Co powinienem zrobić? Czy będą kłopoty jeśli podczas najbliższej wizyty w ASO zauważą nieznaną im naprawę zderzaka?

Pozdrawiam!
Początkujący

Od: 14 kwi 2014, 00:10
Auto: Mazda 3 BM Sedan Jet Black

Postprzez czarmi » 27 lut 2015, 22:05

lantern napisał(a):W warsztacie zajmującym się tego typu naprawami powiedzieli mi, że naprawa (odgięcie powstałego wgniecenia + niwelacja rys) wyniesie ok 100 złotych. Zdecydowałbym się ale mam pytanie.
Jak wygląda w takiej sytuacji sprawa z gwarancją na samochód?

Myślę, że wszelkie naprawy w okresie trwania gwarancji, winny być przeprowadzone zgodnie z technologią producenta. Nie musi to być ASO, ale sądząc z podanej przez Ciebie kwoty za tę usługę (100zł) nie wierzyłbym raczej w to, że ona taka będzie :]. Ja bym zadzwonił do ASO i zapytał o zakłady niezależne w tym zakresie. Zawsze można to zrobić incognito.
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez lantern » 27 lut 2015, 22:31

czarmi napisał(a):Myślę, że wszelkie naprawy w okresie trwania gwarancji, winny być przeprowadzone zgodnie z technologią producenta. Nie musi to być ASO, ale sądząc z podanej przez Ciebie kwoty za tę usługę (100zł) nie wierzyłbym raczej w to, że ona taka będzie :]. Zadzwoń do ASO i zapytaj o zakłady niezależne w tym zakresie. Telefonując, możesz to zrobić incognito.

Dzięki za odpowiedź w granicach 5 minut od opublikowaniu mojego posta :)
Co do meritum sprawy to facet który wycenił szkodę prowadzi firmę o dobrej opinii w Krakowie gdzie ceny nie są niskie. Z oceny "wizualnej" warsztatu wynika, że nie jest to warsztat "Pana Ździska", tak więc wydaje mi się, że bez malowania samo dokształcenie elementu tyle może kosztować.
I proszę o poradę jak wykonać anonimową rozmowę z ASO :)
Początkujący

Postprzez czarmi » 27 lut 2015, 22:37

Proszę bardzo – nie podajesz swoich danych, ani danych auta. ;)
Życzę powodzenia. <ok>
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez Marianek » 28 lut 2015, 14:34

Jeśli nie będzie śladu i uszkodzeni lakieru, nie musisz nikogo informować. Jeśli będzie uszkodzenie mechaniczne lakieru stracisz gwarancje na perforacje i lakier tylko w tej części (element karoserii) gdzie jest uszkodzenie. Reszta będzie objęta normalnie gwarancja. Gwarancja mechaniczna zostaje bez zmian.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez lantern » 1 mar 2015, 20:50

Marianek napisał(a):Jeśli nie będzie śladu i uszkodzeni lakieru, nie musisz nikogo informować. Jeśli będzie uszkodzenie mechaniczne lakieru stracisz gwarancje na perforacje i lakier tylko w tej części (element karoserii) gdzie jest uszkodzenie. Reszta będzie objęta normalnie gwarancja. Gwarancja mechaniczna zostaje bez zmian.

Mam nadzieję, że tak właśnie jest. Uszkodzony jest tylko plastikowy zderzak tak więc ewentualna utrata gwarancji na ten element mnie nie zaboli. Jutro czeka mnie naprawa, wrzucę zdjęcie przed i po, może komuś się przyda.
Początkujący