KMBak napisał(a):A to ciekawe. U mnie w aucie wskazywana temperatura zewnętrzna jest w 90% przypadków taka jaką wyświetlają przydroże termometry na znakach (pozycja temperatury powietrza). Odchylenia nigdy nie przekraczają 1 stopnia...
Sprawdzałem też zgodność z temperaturą w garażu – również odchylenia więcej niż 1 stopień nie zaobserwowałem.
Konrad, nie pisałem, że temperatura jest cały czas zawyżana lub zaniżana – powinna być prawidłowa przez większość czasu. Jeśli Kolega
ADEK19 zawsze notuje zbyt duży błąd to oczywiście powinien udać się do ASO w celu weryfikacji działania czujnika temperatury zewnętrznej.
KMBak napisał(a):Inną sprawą jest bezwładność. Jak wyjadę z garażu potrzebuje z 5-10 minut zanim wskazanie jest zgodne z rzeczywistością (zwłaszcza przy ekstremalnych różnicach zimą i w upały).
To jest właśnie wynik algorytmów, o których pisałem.
ulmen napisał(a):ZOOMik napisał(a):Uwzględniane są takie zmienne, jak: temperatura cieczy chłodzącej, prędkość pojazdu, zmiany temperatury otoczenia.
Jeśli konstruktorzy z Mazdy zamocowali czujnik w odpowiednim miejscu to tego typu zmienne nie będą miały wpływu na wskazania temperatury. Błąd będzie generowany wyłącznie przez bezwładność cieplną czujnika przy wyjechaniu np. z chłodnego garażu podziemnego.
Nic nie zrozumiałeś. Wymienione zmienne mają wpływ na wyświetlaną wartość temperatury, ponieważ Mazda celowo uwzględniła je w algorytmach odczytu. I właśnie to jest powodem, ewentualnych chwilowych „anomalii” w pewnych sytuacjach (nie przez cały czas) a nie miejsce zamontowania czujnika czy jego „bezwładność”, bo tej użyty element wykonawczy nie posiada.