Kamera cofania: Czy można dołożyć?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez popi2009 » 24 mar 2017, 10:24

tu macie do heczbeka, odbior osobisty pod warszawa

https://allegro.pl/listing?string=klapa ... i-1-2-0222

cala uzbrojona klapa z wiazka i oryginalna kamera

do sedana pewnie tez by sie znalzlazo
popi2009
 

Postprzez speterek » 24 mar 2017, 11:01

jakoś z treści ogłoszeń nie wynika ,że te klapy posiadają kamery
Forumowicz
 
Od: 4 sie 2016, 07:43
Posty: 30 (5/4)
Skąd: Grodzisk Maz.
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB, 120KM 6MT, Soul Red, SkyEnergy

Postprzez popi2009 » 24 mar 2017, 12:20

jakos kupilem u czlowieka jedna klape i mial z 10 innych wszystkie byly uzbrojone

klapa jest pelna zawiera wszystko – tak jakbys odpial wtyczke i wykrecil zawiasy i sciagnal klape.
popi2009
 

Postprzez speterek » 24 mar 2017, 13:36

z ciekawości zadzwoniłem do tego gościa i niestety ale na 2 klapy żadna nie ma kamery ( i nie miała nigdy)
Forumowicz
 
Od: 4 sie 2016, 07:43
Posty: 30 (5/4)
Skąd: Grodzisk Maz.
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB, 120KM 6MT, Soul Red, SkyEnergy

Postprzez popi2009 » 24 mar 2017, 14:16

gwarantuje Ci ze ten koles nie do konca wie co sprzedaje. bo gdyby wiedzial to by nigdy w zyciu nie sprzedał kompletnej klapy z lampami za 400zł.

bylem widzialem czarna na pewnoi ma kamere bo zastanwialem sie czy czarna brac czy srebrna
popi2009
 

Postprzez pawel129 » 10 kwi 2017, 06:57

czy ktoś próbował podłączać kamerę 12V bez używania przejściówki? zasilanie równolegle z lampy cofania a sygnał wpinany w kostkę.
Początkujący
 
Od: 5 mar 2017, 16:59
Posty: 9

Postprzez mf113 » 10 kwi 2017, 07:10

Jeżeli masz kamerę na 12V i jej zasilanie weźmiesz z 12V (np. wsteczne), to podłączając tylko sygnał TV do kostki – powinno zadziałać.
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 297 (5/13)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 MT 120KM-->175KM
2015

Postprzez mkarol » 11 kwi 2017, 14:15

Komplet z AliExpress/SinoSmart zamontowany. Faktycznie 30 min roboty z lutowaniem jednego wtyku. Dzięki wszystkim za wskazówki w tym wątku.
Forumowicz
 
Od: 17 wrz 2013, 17:20
Posty: 34 (16/0)
Skąd: Warszawa
Auto: M3 2.0MT SkyEnergy 2014

Postprzez Steel » 13 kwi 2017, 13:17

Montowal ktos z was juz kamerke w w HB BN (2017)? Jest na nia pecjalna zaslepke obok swiatla z tego co widzialem wiec teoretycznie pasowalaby taka jak w sedanie, a nie zintegrowana ze swiatlem tablicy.

Im wiecej czytam ten temat tym bardziej sie zastanawiam ktora kamerke by nie lutowac kabli/wtyczek. W jednych miejscach mowa o 6V a w innych 12V wiec troche sie juz pogubilem. Dodam ze mam wesje "full LED" (z kierunowskazowymi zwyklymi zarowkami – nota bene chore)
Czy sedan i HB w takim ukladzie maja tak samo 6V i wybierajac kamerke (w kolorze A) oraz dodatkowy kabelek z wtyczkami nie potrzeba juz nic oprocz montazu?
Zastanawiam sie czy w zaslepke mozna wstawic kamerke "sedanowa".

Pozdrowki
Steel
Forumowicz
 
Od: 14 mar 2017, 20:33
Posty: 190 (1/6)
Auto: 2016 M3 2.0 120KM HB MR'17 SkyEnergy SoulRed + LED

Postprzez mf113 » 13 kwi 2017, 13:34

Ja (sedan 6V) tak wybrałem, a i tak musiałem podlutować zasilanie, bo nie było gniazdka w dodatkowym kabelku. Podlutowałem gniazdko na zasilaniu i mam wszystko rozłączne. Tylko po co.... <glupek2>
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 297 (5/13)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 MT 120KM-->175KM
2015

Postprzez Kliszek M3 » 14 kwi 2017, 10:56

w HB nie jest to zaślepka taka jak w Sedanie, trzeba ją wyłamać czy nawet wyciąć od środka. Czyli musisz rozebrać wszystkie plastiki z klapy + zdemontować ten plastik z zewnątrz, na którym są emblematy klejone. Przynajmniej u mnie tak było i robiło mi to ASO. Tyle że ja mam 2015r, może w wersji z 2017r. jest już inaczej. Przestudiuj sobie ten wątek, wrzucałem chyba jakieś fotki :)
Obrazek
Kamil
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lip 2015, 21:44
Posty: 587 (36/11)
Skąd: B-stok
Auto: Było:
* Audi A8 D3 3.0 TDI 233 KM 2007r.
* Mazda3 BM Skyactiv-G 165; SkyPassion HB; 2015r. MT Soul Red :)
Jest:
* Volkswagen Sharan Highline 2.0 TDI + DSG/ 220 KM 2015r.

Postprzez Jarzębiak » 24 kwi 2017, 12:01

Witam wszystkich,
mam pytanie do kolegów, którzy montowali kamerę oryginalną do hatchbacka:
czy z tym wycinaniem otworu to duży problem?
czy kamerkę w jakiś sposób mocujemy od środka( kleimy?), czy montujemy na wcisk?, bo przykręcana chyba nie jest?
Czy obraz z oryginalnej kamerki różni się, w porównaniu do sinosmarta z aliexpress?
Pozdrawiam
Forumowicz
 
Od: 5 lis 2016, 15:22
Posty: 51
Auto: Mazda 3 bm 2.0 120KM
sky energy (xenon +navi)

Postprzez Jarzębiak » 25 kwi 2017, 12:05

Słyszałem o jakiejś blaszce mocujacej od środka?
Jeśli tak jest czy każda mazda ją ma?
Forumowicz
 
Od: 5 lis 2016, 15:22
Posty: 51
Auto: Mazda 3 bm 2.0 120KM
sky energy (xenon +navi)

Postprzez Kliszek M3 » 25 kwi 2017, 13:13

oryginał chyba tylko ja dokładałem. wszystko co wiem o tym zabiegu opisałem powyzej, dlatego że robiło mi to ASO, a co do obrazu – niestety nie miałem porównania :(
Obrazek
Kamil
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lip 2015, 21:44
Posty: 587 (36/11)
Skąd: B-stok
Auto: Było:
* Audi A8 D3 3.0 TDI 233 KM 2007r.
* Mazda3 BM Skyactiv-G 165; SkyPassion HB; 2015r. MT Soul Red :)
Jest:
* Volkswagen Sharan Highline 2.0 TDI + DSG/ 220 KM 2015r.

Postprzez Jarzębiak » 25 kwi 2017, 14:08

popi2009 chyba też zakładał, ponieważ kupował całą klapę ( chyba przekladal) kamerkę oraz wiazke do swojej klapy?
Forumowicz
 
Od: 5 lis 2016, 15:22
Posty: 51
Auto: Mazda 3 bm 2.0 120KM
sky energy (xenon +navi)

Postprzez Jarzębiak » 2 maja 2017, 08:05

Witam,
jeszcze jedno pytanie, czy ktoś podłączył kamerkę na piny bezpośrednio do koski c-16? Czytając to forum myślę, że sporo osób. Prosiłbym o namiar na pasujące piny do hb. ( długość, grubość)
Pozdrawiam
Forumowicz
 
Od: 5 lis 2016, 15:22
Posty: 51
Auto: Mazda 3 bm 2.0 120KM
sky energy (xenon +navi)

Postprzez Steel » 2 maja 2017, 22:54

Z tego co widze to w HB jest C20. Swoja droga nie prosciej kupic kabelek i wpiac wtyczki? w sumie przy obecnych znizkach mozna miec calosc za ok 190pln z przesylka i trzeba tylko dorobic wtyczke do zasilania (by pasowala do wtyczki z kamerki) lub zlutowac kabelki z kamery i kabelka. Po co ryzykowac uszkodzenie instalacji?

PS. wczesniej pisalem ze jest miejsce bez wycinania na kamere w HB'17 Okazalo sie ze to byla zaslepka sruby. Sorry za wprowadzenie w blad.
Forumowicz
 
Od: 14 mar 2017, 20:33
Posty: 190 (1/6)
Auto: 2016 M3 2.0 120KM HB MR'17 SkyEnergy SoulRed + LED

Postprzez Jarzębiak » 3 maja 2017, 08:31

Kamerę mam oryginalna zakończoną wtyczką. Posiadam też przewód z jednej strony mam gniazdo do podpięcie kamerki a z drugiej same przewody (cztery) i muszę je w jakiś sposób wpiac w kostkę c-16 czy c-20 ( hb). Problem jeszcze w tym, ze koloru przewodów w kamerce nie odpowiadają tym, o których ktoś pisał wcześniej na tym forum.
Forumowicz
 
Od: 5 lis 2016, 15:22
Posty: 51
Auto: Mazda 3 bm 2.0 120KM
sky energy (xenon +navi)

Postprzez Steel » 3 maja 2017, 10:17

No to niestety nie pomoge... Moja SINOSMART z kabelkami jeszcze nie przyszla, wiec nie moge nawet pomirzyc na ktorym pinie wtycznki co jest. Moze podjedz do ASO to ci powiedza, albo zamontuja.
W sumie troche lipa i sie nie chcewierzyc ze oryginalna kamerka nie jest w pelni plug&play.

BTW. Gdzie kupowales oryginalna kamere i jaki byl jej koszt?
Forumowicz
 
Od: 14 mar 2017, 20:33
Posty: 190 (1/6)
Auto: 2016 M3 2.0 120KM HB MR'17 SkyEnergy SoulRed + LED

Postprzez Jarzębiak » 3 maja 2017, 17:14

Niby jest plug&Play, ale w hb i tak trzeba rzeźbić w plastiku .Kamerka jest z wtyczką, ale c-16 jest pod trzecim światłem stóp i trzebaby wymienić całą wiazkę na taką, która ma wyprowadzenie na kamerkę lub podłączyć się bezpośrednio pod kostkę. :(
Za kamerkę zapłaciłem 190zł z przesyłką . Wymontowana z klapy uszkodzonej mazdy.
Forumowicz
 
Od: 5 lis 2016, 15:22
Posty: 51
Auto: Mazda 3 bm 2.0 120KM
sky energy (xenon +navi)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323