Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez krk » 8 gru 2013, 09:17

Jaką mamy navi w M3? Jak ją aktualizować? Dealer przekazał mi info, że jext to "NAVTEQ" i że wystarczy włożyć karte SD do kompa i się samo zaktualizuje za free... i tak przez 3 najbliższe lata... Ale to chyba nie tak do końca. Czy ktos może już to przeeabiał? Jak "dograć" fotoradary? To kilka zagadnień na początek tego nowego wątku. Pzdr
Ostatnio edytowano 1 maja 2017, 19:46 przez Wojtek, łącznie edytowano 3 razy
Powód: Tytuł
Początkujący
 
Od: 8 gru 2013, 08:47
Posty: 11 (0/1)
Auto: Mazda 3, 2.0, 2013

Postprzez ZOOMik » 8 gru 2013, 19:52

Tak, to jest NAVTEQ. Aktualizacja ma być bezpłatna przez 3 lata. Z tego co wiem, to ma odbywać się za pomocą komputera z dostępem do internetu, czytnika kart oraz oprogramowania Mazda Naviextras Toolbox, ale na chwilę obecną zdaje się jeszcze nie jest możliwa – o szczegóły zapytaj dealera. Tak na marginesie to nie rozumiem jak można kupić nowe auto i „być skazanym” na poszukiwanie tak naprawdę podstawowych informacji na forum, zamiast uzyskać je z instrukcji obsługi lub od sprzedawcy. Ktoś tu pisał, że Mazda to już prawie premium…wolne żarty <lol>
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 mar 2010, 09:22
Posty: 1997 (7/47)
Skąd: lubelskie
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez krk » 9 gru 2013, 18:30

Odpowiedź z Mazda Motor Poland nt. aktualizacji: "...aktualizacje będą dostępne poprzez stronę internetową, która ma zostać uruchomiona w I kwartale 2014. Aktualizacje powinny być dostępne 2 razy w roku (wiosna, jesień)..."
Początkujący
 
Od: 8 gru 2013, 08:47
Posty: 11 (0/1)
Auto: Mazda 3, 2.0, 2013

Postprzez Waikiki » 9 gru 2013, 19:48

Nawigacja w M3 BM jest autorstwa firmy NNG szerzej znanej pod marka iGO. Nawigacja wykorzystuje mapy Navteq. Swoja droga bardzo fajna nawigacja, znacznie przyjemniejsza niz TomTom.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 mar 2008, 11:43
Posty: 236 (0/9)

Postprzez grzew » 11 gru 2013, 15:30

Waikiki napisał(a):szerzej znanej pod marka iGO


Czy to jest standardowe iGO, czy jakoś zmodyfikowane?
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 3 gru 2013, 14:51
Posty: 12
Auto: Mazda 3 SD 2014 2.0 120KM SkyENERGY +Xeon +Navi

Postprzez Waikiki » 11 gru 2013, 18:34

Taaa, może genetycznie... :)

Nie wiem, nie miałem do czynienia z iGO innym niż w BM.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 mar 2008, 11:43
Posty: 236 (0/9)

Postprzez grzew » 13 gru 2013, 08:29

Ciekawi mnie czy mapy od zwykłego iGO będą działać (ważne jak się skończą darmowe aktualizacje), a zwłaszcza POI typu fotoradary.

Jeżeli to będzie iGO lekko zmodyfikowane genetycznie to myślę że sobie z tym poradzimy :)
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 3 gru 2013, 14:51
Posty: 12
Auto: Mazda 3 SD 2014 2.0 120KM SkyENERGY +Xeon +Navi

Postprzez Deus0126 » 13 gru 2013, 22:43

Witam, byłem dwa razy na jeździe próbnej, na jednej z nich testowałem navi i..... mocno się rozczarowałem: pomijając fakt, że nie ma wybierania głosowego w języku polskim, czym zwykły smartfon z androidem i darmową apką biję ją na głowę to zwyczajnie jest ona mało dokładna- po wpisaniu ulicy nie znalazła mi numeru w centrum dużego miasta na Śląsku, wybrałem ją głosowo na telefonie i nie było problemu. Dodam, że po zakończeniu testu sprawdziłem jeszcze ulice na swojej nawigacji z automapą i też bez problemu znalazła numer :(
Jak dla mnie cienizna, generalnie auto super ale navi nie polecam, może mapa Europy jest lepszej jakości ? – nie miałem okazji protestować ;) jak puszczą cenę na nowy rok i navi dadzą za 1 zł to się skusze.
Początkujący
 
Od: 13 gru 2013, 22:18
Posty: 1

Postprzez ZOOMik » 13 gru 2013, 23:47

grzew napisał(a):Ciekawi mnie czy mapy od zwykłego iGO będą działać

Nie będą.

Deus0126 napisał(a):może mapa Europy jest lepszej jakości ?

Tak.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 mar 2010, 09:22
Posty: 1997 (7/47)
Skąd: lubelskie
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez pioterek_p » 12 sty 2014, 15:20

Ciekawi mnie pewien fakt. Czy można na taka kartę SD wgrać swoją mapę np Automapę i będzie ona rozpoznawana jako "mapa' w systemie nawigacji i dostępna z panelu dotykowego ? :) Czy ktoś się orientuje ?
Początkujący
 
Od: 13 paź 2013, 21:42
Posty: 1

Postprzez child » 13 sty 2014, 08:38

W skrócie: nie da się :)

A teraz uzasadnienie (również dla ludzi bez wiedzy informatycznej, więc może przesadnie rozbudowane). W Mazdzie 3 BM system nawigacyjno-multimedialny to tzw. Mazda Connect (tak to sobie Mazda postanowiła nazwać). Jest to nowy system nieużywany wcześniej w innych modelach. Tenże system to nic innego jak komputer w nieco specyficznej formie i zintegrowany z samochodem, podobnie jak komputerami są obecne smartfony, tablety, GPSy w potocznym rozumieniu itp. Każdy taki komputer musi działać pod kontrolą systemu operacyjnego (tak jak smartfony działają pod kontrolą np. Androida czy iOSa, a laptopy np. Linuxa czy Windows). Nie udało mi się znaleźć informacji, jakiego systemu operacyjnego używa Mazda Connect (w ogóle jest strasznie mało informacji – prawdopodobnie dlatego, że to bardzo świeża rzecz), ale znając obecne trendy jest to zapewne albo jakiś Linux albo coś podobnego (np. Toyota Touch&Go bazuje na QNX).

I teraz przechodzimy do sedna. Na danym komputerze możemy uruchamiać programy (np. nawigację) tylko przygotowane (skompilowane, a także odpowiednio napisane, ale nie będę tego wątku rozwijał) na jego konkretny system operacyjny. Czyli nie możesz wziąć programu nawigacji np. z Androida czy twojego GPSa przyklejanego do szyby i uruchomić go na Mazda Connect (chyba, że się okaże, że ma taki sam system operacyjny, co jest bardzo wątpliwe). Dodatkowo karta SD zapewne nie zawiera samego programu nawigacji, ale tylko dane (mapy) i jakieś zabezpieczenia, żeby nie dało się jej skopiować i wrzucić do innej Mazdy BM i tam uruchomić nawigację :) I jeszcze na koniec – chociaż z formalnego punktu widzenia nie ma przeszkody, aby system operacyjny mógł uruchamiać programy z karty SD podejrzewam, że w praktyce zapewne jest takie ograniczenie i wszystkie programy siedzą sobie na jakiejś wewnętrznej pamięci flash, a nie na karcie.

Mam nadzieję, że więcej wyjaśniłem, niż zamotałem :) Większość tych informacji to ogólna wiedza, bo o samym Mazda Connect bardzo mało wiadomo, ale nie sądzę, żebym popełnił jakieś herezje :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1066 (30/61)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Postprzez Wojtek » 13 sty 2014, 08:55

pioterek_p napisał(a):Ciekawi mnie pewien fakt. Czy można na taka kartę SD wgrać swoją mapę np Automapę i będzie ona rozpoznawana jako "mapa' w systemie nawigacji i dostępna z panelu dotykowego ? :) Czy ktoś się orientuje ?

Niestaty nie...
Lecz jakbym sie dobral do takiej mazdy z ta navi, to bym sie pobawil... ;)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17310 (116/432)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez kucor » 17 sty 2014, 11:58

W tym wątku stwierdzono, iż dostawcą nawigacji do BM'a jest NAVTEQ (iGo)! Natomiast w wielu miejscach (m.i. tutaj: http://otomoto.pl/mazda-3-120km-demo-sk ... 42213.html) widziałem stwierdzenie, że to TomTom jest vendorem tegoż ustrojstwa (gdzieś na YTube słuchałem też wypowiedzi jakiegoś "amerykanskiego" sprzedawcy, który wskazał TomTom'a jako dostawcę).

To jak to w końcu jest? <co?>
Forumowicz
 
Od: 4 sty 2014, 10:44
Posty: 41 (0/2)
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyEnergy 120KM MT

Postprzez abracadabra » 17 sty 2014, 12:43

Tam jest prawdziwe iGO, można używać map NAVTEQ, TomTom (który wykupił TeleAtlas, dawnego dostawcę map) i dostawców lokalnych, dla Polski to Emapa. Pytanie tylko jakiego dostawcy mapy są wgrane seryjnie i czy nie ma ograniczeń w wgrywaniu map od innych dostawców.

Tutaj notatka prasowa od producenta, czyli NNG.
Obrazek
Forumowicz
 
Od: 10 kwi 2013, 18:27
Posty: 68
Skąd: W-wa
Auto: Mazda 6 GJ PE MT SkyENERGY Sport Kombi Jet Black 2013

Postprzez kucor » 17 sty 2014, 13:01

Ok, teraz rozumiem i podzielam twoją ciekawość "czy nie ma ograniczeń w wgrywaniu map od innych dostawców" :)
Forumowicz
 
Od: 4 sty 2014, 10:44
Posty: 41 (0/2)
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyEnergy 120KM MT

Postprzez krk » 4 lut 2014, 21:28

Można już pobrać Mazda Toolbox z naviextras.com i dokonać pierwszej aktualizacji map. pzdr
Początkujący
 
Od: 8 gru 2013, 08:47
Posty: 11 (0/1)
Auto: Mazda 3, 2.0, 2013

Postprzez spinor » 9 lut 2014, 17:32

Czy ktoś próbował zaktualizować mapy z Mazda Toolbox? Bo ja, pomimo rejestracji mam problem z logowaniem. Za każdym razem informacja,że coś nie tak. :(
Początkujący
 
Od: 9 lut 2014, 17:04
Posty: 2
Auto: Mazda3 (BM) HB+xenon+navi-silnik165KM

Postprzez child » 9 lut 2014, 17:54

Ja zaktualizowałem. Robiłem to nawet nie z prawdziwego Windowsa, tylko z Linuxa za pomocą VirtualBoxa, a mimo to zadziałało bez problemu. Informacja, że "coś nie tak" jest dość mało precyzyjna ;)

Jako ciekawostkę dodam, że po aktualizacji jest o chyba 4GB więcej danych na karcie. I jeszcze, że ta aktualizacja jest mało "aktualna", bo ma datę II kwartał 2013 :|
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1066 (30/61)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Postprzez Waikiki » 10 lut 2014, 13:35

Strona juz działa, ale aktualizacje nie sa jeszcze dostępne. Do pobrania jest ta sama wersja mapy, która znajduje sie na karcie w odebranych dotychczas samochodach.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 mar 2008, 11:43
Posty: 236 (0/9)

Postprzez child » 12 lut 2014, 15:47

kadrim napisał(a):Takie inne pytanko, czy ktoś może próbował obejść zabezpieczenia w jakiś sposób i odpalił jakąś inną nawigację?


Już to tłumaczyłem wcześniej – to nie jest kwestia "zabezpieczeń", tylko przygotowania innej nawigacji na system operacyjny występujący w naszych Mazdach. "Obejść zabezpieczenia" można tu mniej więcej w takim stopniu, jak przy włączaniu urządzenia 110V do gniazdka 230V <glupek2>

Albo nie, to głupie porównanie – raczej tak, jak przy wbijaniu gwoździ śrubokrętem.
Ostatnio edytowano 12 lut 2014, 15:58 przez child, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1066 (30/61)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323