Zastanawia mnie jeszcze to , że np kolega darrecki wyciszył tyle tych punktów i nadal jest niezadowolony z efektu a kritik mówi ze jest rewelacja
przeczytałem jeszcze raz watek, i
to jak na pierwszej stronie ktoś wygłuszał drzwi, to po prostu masakra
wiec wygłuszenie wygłuszeniu różnica
jak ktoś powie, na przykład ten Pan z pierwszej strony, ze wygłuszał drzwi i jest nie zadowolony z efektu, to ja się nie dziwie.... i nie ma się co na takich równać....
zostały oklejone zupełnie niepotrzebne części, i zupełnie w głupi sposób, i zupełnie bez żadnego efektu, a może będzie nawet głośniej, bo zewnętrzna cześć drzwi dalej faluje i wibruje, a to oklejenie zrobiło fajny pojemnik dla wzmacniania tego hałasu... masakra...
co do darreckiego, to nie wiem czy był używany stalowy wałek do dociskania, bo na zdjęciach nie widać w ogolę śladów od dociskania, i struktura kwadracików/piramidek, jest nienaruszona
bez dociskania to nie ma żadnego sensu!
no i same materiały, były niby zastosowane STP, ale te najtańsze wersie, i nie zauważyłem jakiej grubości, a to tez jest ogromna różnica
porównajmy maty, dużo producentów w ogolę nie podaje wskaźnika tłumienia, a to jest podstawowy wskaźnik przy wyborze maty
0 to jest brak tłumienia
1 to jest totalny brak wibracji i hałasu
czyli im więcej tym lepiej
2mm
StP GB 2 – 0,2
StP Silver 2.0 – 0,25
StP Gold 2.3 – 0,33
StP Aero – 0,33
Comfort Mat Silver S2 – 0,25
Comfort Mat S-line S2 – 0,26
Comfort Mat G-line G2 – 0,33
Comfort Mat D-line D2 – 0,35
czyli kupując mate 2mm STP GB2 – tłumimy tylko 20%, a tych samych 2mm Comfort Mat D2 – 35%
Rożnica prawie 2 razy, wiec nie ma co się dziwić ze mamy rożne wyniki po wygłuszeniu
i jednak te premium materiały nie tylko z nazwy i ceny premium
teraz 3mm (ja używałem)
StP GB 3 – 0,25
StP Silver 3.0 – 0,35
StP Aero Plus – 0,5
Comfort Mat S-line S3 – 0,32
Comfort Mat G-line G3 – 0,39
Comfort Mat D-line D3 – 0,41
i widzimy to samo, różnica od 25% do 50%, czyli znowu 2 razy
to samo mamy z druga warstwa, sorry, ale te pianki K3/K6/K9 to bardziej nadają się do budowlanki niż do wyciszenia samochodów, wiec nie ma co się dziwić ze otrzymujemy bardzo rożne wyniki po niby tej samej pracy....
mxostry napisał(a):Ps kritik ile mam wziąć na 4 drzwi tak żeby starczyło ale nie było za dużo ?
4 sztuki mata darł grubość 30 mm
4 szt integra 60 mm
I 2 sztuki czyli 4 metry kwadratowe pianki piramidki Dobrze będzie ? To na same 4 drzwi bez klapy bagażnika bo mam sedana
tak, darka i integry będzie akurat na styk, po 4 szt
a piramidki zostanie spory kawałek, ale niestety jednego nie wystarczy tylko na 3 drzwi, a dla 4-j już trzeba kolejny kawałek, ale to co zostanie można później wykorzystać gdzie indziej