Chlapie benzyną podczas tankowania do pełna
1, 2
Mi nie chlapie, ale za to chlupie. W zasadzie nieszkodliwe, ale zabawne nieco 
Jak się zaleje do pełna, to tak do zużycia do 3/4 baku słychać naprawdę głośne chlupanie.... pewnie będę lał teraz nieco mniej niż do pełna. Całe lata jeździłem samochodami w których z tyłu było słychać cała orkiestrę instrumentów skrzypiących, stukających i zgrzytliwych, i choć raz jeden chciałbym mieć samochód w którym z tyłu NIC nie słychać.
Jak się zaleje do pełna, to tak do zużycia do 3/4 baku słychać naprawdę głośne chlupanie.... pewnie będę lał teraz nieco mniej niż do pełna. Całe lata jeździłem samochodami w których z tyłu było słychać cała orkiestrę instrumentów skrzypiących, stukających i zgrzytliwych, i choć raz jeden chciałbym mieć samochód w którym z tyłu NIC nie słychać.
Kurcze, a ja nic nie słyszę. W poprzedniej Maździe słyszałem przy 3/4 baku. W tej cisze mam. Może jakieś gęstsze paliwo leję.
A na chlapanie mam sposób taki,że zatykam papierem otwór po prawej stronie wlewu, bądź używam na shellu tych pistoletów z osłonką.
A na chlapanie mam sposób taki,że zatykam papierem otwór po prawej stronie wlewu, bądź używam na shellu tych pistoletów z osłonką.

-
lukaszjakubowski
2 razy w życiu samochód mi zasyczał przy tankowaniu (nówka ford z wypożyczalni i teraz nowa mazda) a swoje lata już mam na karku, nie wiem czy to takie normalne, zobaczymy;–) Zawsze tankuję na rezerwie, za to nie słyszę, żadnego chlupania jak koledzy;–)
- Od: 20 gru 2016, 13:12
- Auto: Mazda 3 2005 BK Y6 1.6 90KM
Mazda 3 2017 120KM SkyPassion
Syczenie to norma, każdy z moich samochodów syczał przy odkręcaniu korka jeżeli był zatankowany do pełna i potem tankowany na rezerwie. Jest najwyraźniej nieco niższe ciśnienie w baku i tyle. I jest to na pewno w tą stronę a nie drugą, bo nie czuć zapachu paliwa, co byłoby zauważalne gdyby opary pod ciśnieniem wydostawały się ze środka.
Tak więc – nie przejmowałbym się tym
Tak więc – nie przejmowałbym się tym
Mi też czasami coś chlapnie. Ale to nic w porównaniu do służbowego Forda. Tam jest system bez korka. Podczas wyjmowania pistoletu z wlewu paliwa zawsze poleci strużka paliwa. Wszystko pod korkiem jest w ropie, aż uszczelka od drzwi spuchła. Także w Mazdzie nie jest aż tak źle 
3 tankowanie (jak zawsze na rezerwie i to mocno) – dalej chlapie, ale tym razem nie zasyczał;–) Zobaczymy jeszcze kilka i zapytam w ASO co z tym fantem robić, nie jest to szczególnie upierdliwe ale przeszkadza mi jak jest dopiero co umyta albo chlapnie na ręce;–)
- Od: 20 gru 2016, 13:12
- Auto: Mazda 3 2005 BK Y6 1.6 90KM
Mazda 3 2017 120KM SkyPassion
kilka nowości z tematu chlapania z baku...
zacząłem kłócić się z Mazdą, że nie będę takim autem jeździł i mają coś z tym zrobić albo podstawić mi nową, a tą sobie zatrzymać
Efekt... w ASO wzięli na serwis, poglądali kamerą endoskopową od środka i niby znaleźli jakieś tam źle wyglądające spawy. Nagrali filmik z tankowania i wysłali do mazdy... po długim oczekiwaniu przyszła odpowiedź i stwierdzili, że wymienią mi na gwarancji cały wlew do baku.
Wymienili...
nic się nie zmieniło :/
walczę dalej, może wymienią mi cały bak, może to coś pomoże.
zacząłem kłócić się z Mazdą, że nie będę takim autem jeździł i mają coś z tym zrobić albo podstawić mi nową, a tą sobie zatrzymać
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Efekt... w ASO wzięli na serwis, poglądali kamerą endoskopową od środka i niby znaleźli jakieś tam źle wyglądające spawy. Nagrali filmik z tankowania i wysłali do mazdy... po długim oczekiwaniu przyszła odpowiedź i stwierdzili, że wymienią mi na gwarancji cały wlew do baku.
Wymienili...
walczę dalej, może wymienią mi cały bak, może to coś pomoże.
Nie chcę zakładać nowego wątku, ten jest pokrewny. Od pewnego czasu zauważyłem, że przy tankowaniu baku, w którym zostało ok 1/4 korek paliwa lekko zasysa powietrze przy otwieraniu. Wcześniej zdarzało mi się to sporadycznie. Dziś regularnie. TTTM czy coś jest nie halo?
Pisałem kawałek wyżej.
Każdy z moich samochodów syczał przy odkręcaniu korka jak zostawało mało paliwa, jak był zalany wcześniej do pełna, i Mazda nie jest tu wyjątkiem.
Syczenie zresztą to dobry objaw – znaczy to że układ jest szczelny i do środka nie dostaje się powietrze.
Każdy z moich samochodów syczał przy odkręcaniu korka jak zostawało mało paliwa, jak był zalany wcześniej do pełna, i Mazda nie jest tu wyjątkiem.
Syczenie zresztą to dobry objaw – znaczy to że układ jest szczelny i do środka nie dostaje się powietrze.
1, 2