Jaką pojemność ma zbiornik paliwa? Jak odczytywać wskazania ilości paliwa?
W innych nowych autach jest tak samo. Jak jeździłem peugeotem 208 to jak tankowałem zaraz po zapaleniu rezerwy, tu wchodziło 40 litrów. Bak miał pojemność 50l. Aha, wcześniej ktoś pytał, ja bo M3 bm po wyjeździe z salonu wlałem 45 litrów.
Sent from my RM-1038_1054 using Forum Fiend v1.1.
Sent from my RM-1038_1054 using Forum Fiend v1.1.
Rezerwa zapala się na tyle odpowiednio wcześnie żeby nie doszło do całkowitego opróżnienia zbiornika jak i układu paliwowego. Każdy wie dla nowoczesnych jednostek napędowych nie jest to dobre i wskazane.
Nawet jak komp pokaże zasięg 0 da się przejechać jeszcze sporo, pytanie kto zaryzykuje

Nawet jak komp pokaże zasięg 0 da się przejechać jeszcze sporo, pytanie kto zaryzykuje

"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Ale kiedy właśnie u mnie – niezależnie od średniego spalania – za każdym razem, kiedy udało mi się zaobserwować, było 50 km... Jeszcze potestuję (chociaż to pewnie potrwa parę miesięcy
)
Ja też zauważyłem, że rezerwa zapala sie zawsze kiedy zostaja dwie małe kreseczki do 0 i ok 50km zasięgu. Nie ma znaczenia srednia spalania z komputera. Jeśli mamy taki spory zapas rezerwy to spokojnie można jeździć do zniknięcia wszystkich kresek ze wskaznika paliwa i dopiero tankować auto a nie po zapaleniu sie żóltego dystrybutora.
dzej_dzej napisał(a):Ostatnio po wyświetleniu 0 przebiegu jeździłem jeszcze 2 dni i zatankowałem pod korek 46 litrow.
No tak. Bez urazy, ale jeżdżąc jeszcze przez 2 dni można w sumie przejechać 5km, albo ... 200km.
child napisał(a):Ale kiedy właśnie u mnie – niezależnie od średniego spalania – za każdym razem, kiedy udało mi się zaobserwować, było 50 km... Jeszcze potestuję (chociaż to pewnie potrwa parę miesięcy)
Dzisiaj pierwsza próbka – zużycie średnie 6.8l, rezerwa zapaliła się przy zasięgu 51km (na zakręcie).
child napisał(a):child napisał(a):Ale kiedy właśnie u mnie – niezależnie od średniego spalania – za każdym razem, kiedy udało mi się zaobserwować, było 50 km... Jeszcze potestuję (chociaż to pewnie potrwa parę miesięcy)
Dzisiaj pierwsza próbka – zużycie średnie 6.8l, rezerwa zapaliła się przy zasięgu 51km (na zakręcie).
Kolejna – średnie spalanie 7.5l, rezerwa się zapaliła przy zasięgu 46km.
Czyli wygląda na to, że:
* jest to jednak zależne od ilości paliwa, a nie zasięgu
* 50 km zasięgu jest dość stabilnym punktem niezależnie od zużycia paliwa (choć oczywiście nie oznacza, że za 50 km samochód stanie)
U mnie jeszcze ciekawiej – tankowałem dzisiaj przy zasięgu 23 kilometry, weszło trochę ponad 38 litrów.
I przez kilka miesięcy nigdy nie udało mi się dojść przy tankowaniu do 40 litrów. Zawsze poniżej.
I przez kilka miesięcy nigdy nie udało mi się dojść przy tankowaniu do 40 litrów. Zawsze poniżej.
- Od: 10 lut 2016, 21:14
- Auto: Mazda 3 BM, htb. skyMotion 120km
Niby zbiornik 50 litrów a panicznie szukałem stacji na trasie Łódź – Pobierowo
Natomiast na trasie Łódź – Mediolan , stałem się obiektem drwin ze strony znajomych , podejrzewano mnie o prostatę tak często musiałem na stacji stawać
Dlatego Mazda służy jako 2 auto ,do kręcenia się koło komina jest super
a tak na poważnie , taki mały zasób paliwa na pokładzie jest problematyczny
Natomiast na trasie Łódź – Mediolan , stałem się obiektem drwin ze strony znajomych , podejrzewano mnie o prostatę tak często musiałem na stacji stawać

a tak na poważnie , taki mały zasób paliwa na pokładzie jest problematyczny
- Od: 11 gru 2014, 15:07
- Auto: Skyactiv + SRT