Brzęczenie z okolic tylnej klapy / zderzaka SD

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez JacekS » 18 sie 2019, 22:42

Dzieńdobry! W mojej (przyszłej – jeszcze nie kupiona, prowadzę negocjacje ze sprzedającym) Maździe 3 Sedan z 2017 roku występuje dziwny brzdęk dochodzący z okolic tylnej klapy / tylnego zderzaka gdy zamyka się drzwi drugiego rzędu siedzeń. Dzwięk występuje tylko gdy klapa jest zamknięta – mocniejsze jej dociśnięcie w niczym nie pomaga. Gdy klapa jest otwarta / uchylona – tak by tylko zamek puścił dzwięku nie słychać. Pół godziny trzaskałem dzsiaj drzwiami próbując znaleźć przyczynę – efektu brak. Słyszalny jest w chwili trzaśnięcia drzwiami i rezonuje około sekundy.
Ciężko ten dźwięk opisać, ale najbliższe porównanie mam z rezonującą osłoną układu wydechowego (tą aluminiową na podwoziu). Osłony ani wydech to nie są – zmacane od spodu.... Spotkał się może ktoś z podonym problemem, bądź ma sprzemyślenia czego problem może dotyczyć?
Początkujący

Od: 1 lis 2016, 19:02
Auto: Mazda 3 BK '08, 1.6 105KM

Postprzez czarmi » 19 sie 2019, 10:37

Spróbuj, czy to nie rezonuje tylna tablica rejestracyjna <co?>
Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...
Obrazek
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez darrecki » 21 sie 2019, 07:54

Ewentualnie kratka odpowietrzenia (chyba jest jedna po prawej stronie) poniżej linii zderzaka. Wystarczy otworzyć "właz" w prawej osłonie nadkola w bagażniku i można ją będzie zobaczyć.
Rezonująca klapa chyba nie będzie powodem odrzucenia auta? Od tego są poważniejsze usterki <glupek2>
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D