Lusterka zewnętrzne – problem ze składaniem/rozkładaniem
Pamiętaj, że EU i UK mają inny kąt rozkładania więc nie są zamienne. Ilością pinów się nie przejmuj, są ze sobą kompatybilne – dodatkowe piny idą bezpośrednio do wkładki lusterka.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Niestety widzę,że u mnie lusterko od kierowcy składa i rozkłada się wolniej aniżeli od strony pasażera. Narazie obserwuje. Ciekawe czy padnie.
Pozwiliłem sobie wkleić instruktaż naprawy nieskładających się lusterek, opracowany przez kolegę ryba113, posiadającego CX5. Myślę, że lusterka te są bliźniacze, więc osoby które posiadają swoje M3 BM już po gwarancji, mogą spróbować podjąć się tego zadania. Stopień trudności jest chyba dość znaczny, ale może warto ...
viewtopic.php?f=504&p=3332760#p3332760
viewtopic.php?f=504&p=3332760#p3332760
Najtrudniejszą częścią prac jest wyjęcie / włożenie wkładu lusterka.
Łatwo pęka, przekonałem się na własnej skórze. Przy reszcie nie ma co zepsuć, wystarczy odrobina cierpliwości i sprawne palce.
Łatwo pęka, przekonałem się na własnej skórze. Przy reszcie nie ma co zepsuć, wystarczy odrobina cierpliwości i sprawne palce.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Dwa tygodnie temu wymieniałem wkład w starej renówce, el. lusterko regulowane i podgrzewane wpadłem na pomysł podgrzania opalarką
oczywiście delikatnie ale tak by było gorące. Podgrzałem szkło i obudowę ,podważając plastikowym ściągaczem szkło (ono ma od spodu plastik) dosłownie bez oporu wyszło nawet obudowę lekko pociągnąłem i też odskoczyła
.Przed założeniem nowego lusterka też podgrzewałem i tak samo przy lekkim naciśnięciu wskoczyło na miejsce , widząc budowę naszego od Mazdy można tą metodę zastosować 
Jak tam Wasze lusterka? W moim aucie wymieniono 2 mechanizmy po raz n-ty. Wiem, że można próbować
samemu bawić się w naprawę (zrobiłem tak raz), problem jednak szybko wrócił. Dzięki uprzejmości Mazdy i ASO zrobiono wymianę bezkosztowo, gwarancja podstawowa już minęła. Zapewniono mnie (po raz kolejny) , że te nowe są już poprawione konstrukcyjnie. Poczekamy, zobaczymy.
samemu bawić się w naprawę (zrobiłem tak raz), problem jednak szybko wrócił. Dzięki uprzejmości Mazdy i ASO zrobiono wymianę bezkosztowo, gwarancja podstawowa już minęła. Zapewniono mnie (po raz kolejny) , że te nowe są już poprawione konstrukcyjnie. Poczekamy, zobaczymy.
U mnie, po wizycie na myjni, stanęło lusterko od strony kierowcy. Po kilku dniach się naprawiło. Teraz staram się nie kierować strumienia bezpośrednio na lusterko. Lusterko od strony kierowcy składa się minimalnie wolniej.
Objawy u mnie były podobne jak opisujesz. Zależało też dużo od temperatury. Jedno się "jąkało" jak było bardzo ciepło, drugie jak zimno (parasolka do prawego zawsze była w gotowości). Nie mniej jednak po wymianie zamykają się błyskawicznie w stosunku do tego co było wcześniej. Zobaczymy jak długo (stawiam- do wiosny, jak się ociepli)?
Ja po wymianie zapytałem czemu na papierze nie dostałem info?, odp. brzmiała wszystko jest u nas zapisane w komputerze wewnętrznym co robimy na gwarancji...?
takie miałem objawy
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 5&start=20
PS
I do dzisiaj nic w "papierach "nie ma...
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 5&start=20
PS
I do dzisiaj nic w "papierach "nie ma...
Hej.
Miał ktoś problem w postaci ciągle pracującego silinczka? Problem nie powstał przy próbie złożenia lub rozłożenia luserek, poprostu się pojawił nawet nie pamiętam kiedy ostatnio składałem lusterka, nie byłem też w ciągu ostatnich 3 tygodni na myjni. Silnik pracuję nawet po zamknięciu samochodu (nie mam automatycznego składania), czasem przestanie pracować po kilku chwilach a czasem nie i pracuje ciągle.
Stwierdziłem, że wyciągne bezpiecznik "10" opisany jako mirror aby nie rozładować akumulatra i nie zwracać uwagi sąsiadów (brzęczenie jest stosunkowo głośnie), ale pomimo bezpiecznika problem pozostał a regulacja lusterek ciągle działa.
Czy ktoś miał podobny problem?
Miał ktoś problem w postaci ciągle pracującego silinczka? Problem nie powstał przy próbie złożenia lub rozłożenia luserek, poprostu się pojawił nawet nie pamiętam kiedy ostatnio składałem lusterka, nie byłem też w ciągu ostatnich 3 tygodni na myjni. Silnik pracuję nawet po zamknięciu samochodu (nie mam automatycznego składania), czasem przestanie pracować po kilku chwilach a czasem nie i pracuje ciągle.
Stwierdziłem, że wyciągne bezpiecznik "10" opisany jako mirror aby nie rozładować akumulatra i nie zwracać uwagi sąsiadów (brzęczenie jest stosunkowo głośnie), ale pomimo bezpiecznika problem pozostał a regulacja lusterek ciągle działa.
Czy ktoś miał podobny problem?
- Od: 3 maja 2017, 17:31
- Auto: MAZDA 3 BN SkyEnergy 120KM
tak, obok pokrętła powinien być przycisk o 3 pozycjach:
-automat (automatyczne składanie lusterek wraz z zamknięciem pojazdu
-bez automatu
-ręczne złożenie
(ofc może być w innej kolejności, nie pamiętam z głowy).
-automat (automatyczne składanie lusterek wraz z zamknięciem pojazdu
-bez automatu
-ręczne złożenie
(ofc może być w innej kolejności, nie pamiętam z głowy).
Panowie i Panie,
przeczytałem cały wątek i nie mogę dojść do clue problemu. Chodzi o to, że moja mazda z 2014 jest już dawno po gwarancji a lusterko szczególnie lewe pada co dwa dni, a co dwa dni się samo naprawia. Czy ktoś naprawia to ustrojstwo po gwarancji? (Przy okazji ostrzegam, że rozszerzona "gwarancja" Mazdy nie obejmuje mechanizmu składnia lusterek). Chcę auto w najbliższym czasie sprzedać i raczej słabo mi to pójdzie przy niedziałającym lusterku
W jednym z postów w tym temacie jest informacja, że ASO naprawia mechanizm za około 500 pln, tylko czy skutecznie i czy nie ma innej alternatywy?
przeczytałem cały wątek i nie mogę dojść do clue problemu. Chodzi o to, że moja mazda z 2014 jest już dawno po gwarancji a lusterko szczególnie lewe pada co dwa dni, a co dwa dni się samo naprawia. Czy ktoś naprawia to ustrojstwo po gwarancji? (Przy okazji ostrzegam, że rozszerzona "gwarancja" Mazdy nie obejmuje mechanizmu składnia lusterek). Chcę auto w najbliższym czasie sprzedać i raczej słabo mi to pójdzie przy niedziałającym lusterku
- Od: 14 kwi 2014, 00:10
- Auto: Mazda 3 BM Sedan Jet Black
lantern – nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale wczoraj udało mi się w ramach tzw. gestu handlowego, naprawić wkład lusterka lewego wraz z mechanizmem składania – bezkosztowo. Napisałem prośbę do Mazdy Polska powołując się na fakt, iż od nowości serwisuję autko w ASO oraz, że dwukrotnie miałem już je wymieniane i wyrazili na to zgodę. Moja Mazda ma już szósty rok, ale się udało. Myślę, że każdego sprawa będzie indywidualna, ale warto się postarać. Wielkie dzięki za pomoc w sprawie ASO Gołembiewscy w Warszawie.