Świecąca non-stop lampka w bagażniku :(
1, 2
Witam, ostatnio zauważyłem że świeci mi się lampka w bagażniku mimo zamkniętej klapy bagażnika, zamkniętych drzwi w aucie, zapalonym silniku. Tak naprawdę świeci się zawsze
podczas jazdy i podczas postoju nawet jak w samochodzie uzbroję alarm tzn po prostu go zamknę. Zauważyłem to poprzez szparę w siedzeniach tylnych przy podłokietniku. A może sedany tak mają
? Prośba o sprawdzenie w Waszych autkach jak to wygląda. A może jest gdzieś ukryty jakiś przełącznik włącznik ?
- Od: 17 lut 2016, 16:24
- Auto: 2.0 SKYENERGY 2014
Na pewno nie świeci się cały czas
Czy da się to naprawić np. u jakiegoś elektronika? Czy jedynie wymiana wchodzi w grę? U mnie żarówka żarzy się cały czas i nie wiem co z tym zrobić... Poradzicie coś? A może jest jakiś super specjalista z Łodzi lub okolic?
- Od: 23 sty 2018, 19:21
- Auto: Mazda 3 BM sedan '15
2.0 165 hp USA
Cześć,
Nadal walczę z oświetleniem w bagażniku – czekam na info od kolegi costys, ale w międzyczasie kupiłem używany moduł na podmiankę. Po jego montażu okazało się, że owszem oświetlenie zaczęło znowu działać, natomiast przestało działać ryglowanie drzwi pasażerów – nie można otworzyć drzwi, bo zamki można tylko zamknąć z pilota, ale już nie da się ich otworzyć
Poza tym, w menu w zakładce ustawienia pojawiła się opcja dot. czujnika deszczu, której wcześniej nie było (bo ten egzemplarz nie jest w niego wyposażony). Wynika z tego, że wymieniając taki moduł, trzeba znaleźć element z identycznymi oznaczeniami. W moim aucie te oznaczenia to: KD45 675YOG i K0216 14H23, natomiast część którą kupiłem jest oznaczona KD45 675YOG K0216 14F21. Pozostaje mi zatem zwrócić ten moduł i próbować naprawić ten, który mam w aucie...
Nadal walczę z oświetleniem w bagażniku – czekam na info od kolegi costys, ale w międzyczasie kupiłem używany moduł na podmiankę. Po jego montażu okazało się, że owszem oświetlenie zaczęło znowu działać, natomiast przestało działać ryglowanie drzwi pasażerów – nie można otworzyć drzwi, bo zamki można tylko zamknąć z pilota, ale już nie da się ich otworzyć
Poza tym, w menu w zakładce ustawienia pojawiła się opcja dot. czujnika deszczu, której wcześniej nie było (bo ten egzemplarz nie jest w niego wyposażony). Wynika z tego, że wymieniając taki moduł, trzeba znaleźć element z identycznymi oznaczeniami. W moim aucie te oznaczenia to: KD45 675YOG i K0216 14H23, natomiast część którą kupiłem jest oznaczona KD45 675YOG K0216 14F21. Pozostaje mi zatem zwrócić ten moduł i próbować naprawić ten, który mam w aucie...
2.0 165 hp USA
Ja bym nie dramatyzował. Po pierwsze warto byłoby się dowiedzieć, jaka jest różnica między tymi modułami – możesz spróbować w ASO, chociaż nie miałbym wielkiej nadziei, że będą tam się orientować wystarczająco. Po drugie przejrzyj sobie ten wątek: https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 4&t=202227 – różne funkcjonalności można ustawić programowo i mniemam, że twoje problemy z ryglowaniem drzwi dałoby się tym sposobem usunąć.
Tak sobie myślę – jeśli ten moduł ma obsługę czujnika deszczu, to jest pewnie od hatchbacka, bo w sedanie nie ma z tyłu wycieraczki.
Tak sobie myślę – jeśli ten moduł ma obsługę czujnika deszczu, to jest pewnie od hatchbacka, bo w sedanie nie ma z tyłu wycieraczki.
Podejrzewam, że różne numery odpowiadają za różny zakres modułu...element generalnie ten sam, ale jego "wyposażenie" jest różne... z drugiej strony, zamykanie i otwieranie drzwi pilotem nie jest jakimś specjalnym udogodnieniem, więc dziwne że przestało to działać...
Jest ktoś łebski z Łodzi, kto pomógłby mi z tym modułem? Może podpięcie auta do kompa, bo ja nie posiadam nawet odpowiedniego kabla...
myślę, że czujnik deszczu dotyczy przedniej szyby, a nie wycieraczki na klapie..., poza tym zgodnie z opisem z aukcji moduł wymontowano z sedana...
Jest ktoś łebski z Łodzi, kto pomógłby mi z tym modułem? Może podpięcie auta do kompa, bo ja nie posiadam nawet odpowiedniego kabla...
myślę, że czujnik deszczu dotyczy przedniej szyby, a nie wycieraczki na klapie..., poza tym zgodnie z opisem z aukcji moduł wymontowano z sedana...
2.0 165 hp USA
Dowolny to raczej nie, bo np te z poliftów mogą nie być kompatybilne. Podpinasz swój stary moduł, podłączasz interface ELM327 z przełącznikiem MS/HS Can. Odpalasz Forscan, <<POLECAM TEN WĄTEK JAKO SAMOUCZEK>>, zgrywasz pełną konfigurację do pliku. Czynność powtarzasz z nowym, a następnie wgrywasz do niego swoją konfigurację. I jest jak twój stary, tyle że z działającą lampką.
Tak samo można postąpić z każdym innym programowalnym modułem w aucie.
Tak samo można postąpić z każdym innym programowalnym modułem w aucie.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Aha...ok....to w takim razie nie odsyłam tego modułu tylko spróbuję go dostosować do mojego auta...
Podpowiedz mi jeszcze 2 rzeczy:
1. czy obiektywnie patrząc wykonanie tej operacji zgrania konfiguracji i wgrania jej do nowego modułu jest trudna czy każdy średnio rozgarnięty człowiek powinien dać sobie z tym radę?
2. czy taki interface będzie dobry:
https://allegro.pl/interfejs-ford-mscan ... 97412.html ?
Podpowiedz mi jeszcze 2 rzeczy:
1. czy obiektywnie patrząc wykonanie tej operacji zgrania konfiguracji i wgrania jej do nowego modułu jest trudna czy każdy średnio rozgarnięty człowiek powinien dać sobie z tym radę?
2. czy taki interface będzie dobry:

2.0 165 hp USA
ad.1 Jak potrafiłeś podniemić moduł to i z przeprogramowaniem sobie poradzisz.
ad.2 Tak, ten się nada
ad.2 Tak, ten się nada
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
W końcu kupiłem kabel i dobrałem się do mojego modułu RBCM. I tu zaczynają się schody, bo po skopiowaniu ustawień ze starego modułu, wymianie modułu na inny używany i wgraniu do niego ustawień ze starego nadal nie działa on jak należy. Chodzi o dwie rzeczy: pierwsza to po zamknięciu auta nie można otworzyć żadnych drzwi oprócz kierowcy (zarówno z pilota jak i z przycisku na drzwiach od wewnątrz), druga to pojawienie się opcji dotyczącej czujnika deszczu, którego to auto nie ma.
Jakieś sugestie? Coś źle robię? Czy może ten moduł, który kupiłem się nie nadaje???
Jakieś sugestie? Coś źle robię? Czy może ten moduł, który kupiłem się nie nadaje???
2.0 165 hp USA
Ja bym zgrał konfigurację z obu modułów i obie tu wrzucił. A nóż się różnią i dlatego ten nowy nie działa poprawnie. Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy niestety...
Można też sprawdzić błędy DTC Forscanem po założeniu nowego modułu, wykasować, przejechać się kawałek i sprawdzić jeszcze raz. Jeśli jakieś będą to też je tu wrzucić.
Można też sprawdzić błędy DTC Forscanem po założeniu nowego modułu, wykasować, przejechać się kawałek i sprawdzić jeszcze raz. Jeśli jakieś będą to też je tu wrzucić.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
1, 2