Czy jest sygnalizacja niezamkniętej pokrywy silnika ?
Strona 1 z 1
Odebrałem samochód od mechanika ( gwarancji już nie mam), jechałem parę kilometrów słysząc odgłosy dochodzące z przodu samochodu. Okazało się, że pokrywa silnika była niezamknięta. Czy nie powinno być to sygnalizowane poprzez lampkę kontrolną pod licznikiem (ogólną) i duży piktogram pokazujący się na wyświetlaczu wielofunkcyjnym po prawej stronie kierownicy. Sprawdzałem w instrukcji, znalazłem tylko informację o ostrzeganiu niezamkniętych drzwi. Faktycznie bagażnik, drzwi są pokazywane – sygnalizowane. Otwarta pokrywa silnika nie. Czy ten typ tak ma, czy jest to „niekończąca się historia” czyli następna usterka? Proszę o podpowiedź jak to u Was jest.
Szczerze, to nie widzialem auta z sygnalizacja niezamkniętej pokrywy w tym segmencie
Swoja droga jak pokrywa jest nie domknieta, ale trzyma sie na zabezpieczeniu to raczej trudno to przeoczyc bo wyraznie odstaje nad listwe nad grilem.
czyli ten i inne typy tak maja...
Swoja droga jak pokrywa jest nie domknieta, ale trzyma sie na zabezpieczeniu to raczej trudno to przeoczyc bo wyraznie odstaje nad listwe nad grilem.
czyli ten i inne typy tak maja...
Dziękuję Steel za podpowiedź, bo już chciałem drążyć temat "mechanicznie" na świeżym powietrzu. Tak na marginesie siedząc za kierownicą w dżdżysty pochmurny dzień "okularnik" może nie zauważyć niedomkniętej pokrywy silnika. Nie pamiętam czy mój piękny GOLF IV miał czujkę niedomkniętej pokrywy silnika, natomiast najpiękniejszy Lanos miał, pamiętam – sam naprawiałem gdy się zepsuła.
Może ten Lanos miał alarm i dokładane czujniki?bo z fabryki raczej w takiej wersji nie wychodziły
Oj Mariusz-TT uderzyłeś w czuły punkt. Lanos 1.5 SE 100 KM 16 zaworowy, łza w oku się kręci na wspomnienie. Takich maszyn już nie produkują. Od nowości go ujeżdżałem i 220.000 km. bez problemów przejechałem. Miał firmowo zamontowany czujnik-kontrolkę otwartej pokrywy silnika, nie jedyną! 
Moje poprzednie Citroeny miały również czujniki, ale montowane dodatkowo. Nie pamiętam teraz, czy było to sygnalizowane przez komputer samochodu, czy przez komputera alarmu. Ale było :–)
Strona 1 z 1