Światła mijania przestały świecić po rozłączeniu na chwilę akumulatora

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez rhaaziel » 28 maja 2017, 08:24

Witajcie Koledzy,

Przytrafiła mi się dziwna sprawa, odłączyłem wczoraj na chwilę akumulator (tylko masę) i po ponownym podłączeniu akumulatora przestały mi świecić światła mijania (halogenowe żarówki). Tylne lampy, jak również wszystkie pozostałe światła (drogowe, przeciwmgielne itd.) w tym dokładane rok temu LEDy do jazdy dziennej świecą normalnie.

Czy spotkał się ktoś kiedyś z taką dziwną sytuacja?
Zakładam, że komputer musiał złapać jakiś błąd tylko nie wiem jaki, nie świeci mi się żadna kontrolka w typie „check engine”
Czy w naszych "3" da się jakoś odczytać/skasować błędy bez interfejsu diagnostycznego? W Oplu np. była metoda z naciskaniem pedałów.

Z góry dziękuję za wszelkie porady, pech chciał, że dziś niedziela więc serwis najwcześniej jutro, a bez świateł mijania szczególnie wieczorem to się średnio jeździ ;)
Pzdr
Początkujący

Od: 23 sie 2015, 21:38
Auto: jest: Mazda CX-30 X186M (2022)
była: Mazda 3 G165M (2016)

Postprzez rafs24 » 28 maja 2017, 09:07

A kontrolka od świateł mijania się świeci jak ustawisz je w trybie manualnym na manetce? Spróbuj też jeszcze raz odpiąć akumulator, może faktycznie się coś przywiesiło w kompie.

HTC#10
Forumowicz

Od: 23 kwi 2016, 07:15
Auto: Mazda 3 BM 2016, HB, 2.0 Sky-G 120KM, 6MT, Skyenergy + Xenon, Blue reflex

Postprzez rhaaziel » 28 maja 2017, 10:36

Tak, po przekręceniu manetki, kontrolka na desce się świeci, włącza się podświetlenie zegarów, włączają się tylne światła, nie świecą tylko przednie wrrrr.

Rozłączyłem akumulator jeszcze dwa razy cały czas to samo, jutro chyba zawitam z rana do serwisu bo zbytnio nic więcej sam nie rozgryzę, być może uda mi się jeszcze załatwić interfejs pod OBD2 to sprawdzę czy jakiś błąd się nie odłożył.
Początkujący

Postprzez rafs24 » 28 maja 2017, 10:58

A żarniki jakby się spaliły to powinna być jakaś kontrolka zapalona? Bo może do jakiegoś zwarcia doszło. Chyba tak jak piszesz, serwis tylko pozostał :|

HTC#10
Forumowicz

Od: 23 kwi 2016, 07:15
Auto: Mazda 3 BM 2016, HB, 2.0 Sky-G 120KM, 6MT, Skyenergy + Xenon, Blue reflex

Postprzez rhaaziel » 28 maja 2017, 11:21

Musze szczerze przyznać, że nie sprawdzałem czy nie spaliły się żarówki, uważam to za bardzo mało możliwy scenariusz (obie w tym samym momencie, mające mniej niż rok).
Jak wiadomo dostęp do żarówek w światłach mijania jest w M3 koszmarny ale chyba nie mam wyboru i jeszcze to sprawdzę zanim pojadę do serwisu.

Problem rozwiązany!!
Okazał się być banalnie prosty, aczkolwiek nie bardzo wyobrażałem sobie taki scenariusz ale obie żarówki H11 były spalone! Być może przy odpinaniu akumulatora doszło do jakiegoś zwarcia... tego już nie dojdę ale ważne, że nie muszę jechać do serwisu.
ps. demontaż nadkola z lewej strony idzie mi już całkiem sprawnie hehehe, z prawej o dziwo z pomocą dłoni mniejszych niż moje ;) udało się wymienić żarówkę od góry :)

Pozdrawiam i dzięki za sugestie!
Początkujący